BİST 100 endeksi bu hafta 85.573 – 83.236 seviyeleri arasında işlem gördü. Endeks bu haftayı yüzde 2,4 yükselerek 84.755 seviyesinden kapattı. Banka Endeksi yüzde 3,10, Sanayi Endeksi yüzde 0,69 değer kazandı. Haftalık işlem hacmi 13.626 milyon TL'den 8.276 milyon TL'ye çıktı. Bu hafta DJI yüzde 1,10 ve DAX yüzde 5 yükseldi.
Hafta içinde yurt dışı gelişmelere baktığımızda, uzun zamandır sorun olan İtalya'da hükümet kurulması haberi bölge borsalarına pozitif yansıdı. Almanya'da açıklanan IFO tüketici güveni ve Euro bölgesinde açıklanan PMI verilerinde gerileme olduğu ve 50 seviyesinden gittikçe uzaklaştığı görüldü. Almanya PMI verisi 49 beklenti ve önceki değerin altında 47,9 olarak açıklandı. PMI verisinin 50'nin altında olması ve 50 den aşağı yönlü uzaklaşması ülkede daralmanın arttığını gösterir.
ABD tarafından açıklanan veriler de son zamanlarda olduğu gibi olumsuzdu. Şu anki ev satışları 5,01M beklentisinin altında 4,92M olarak açıklandı. Ülkede açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan diğer veri ise çekirdek dayanıklı malların siparişlerinin yüzde 1,4 gerilemesiydi. Haftanın son işlem gününde açıklanan ülkenin GSYH verisi ise kafaları karıştırdı. Ülkenin yüzde 3 büyümesi beklenirken yüzde 2,5 büyüdü. Bir önceki veri ile karşılaştırıldığında ise 2012 4. Çeyrekte ülke sadece yüzde 0,4 büyümüştü. Michigan üniversitesi tüketici güveni ise 73,2 beklentisinin üzerinde 76,4 olarak açıklandı.
Çin tarafında ise açıklanan HSBC imalat sanayii PMI verisi 51,40 beklentisinin altında 50,50 olarak açıklandı. İngiltere'nin üç dipli resesyonundan kurtuldu. Ülkenin 1. Çeyrek GSYH'si yüzde 0,1 beklentisini aşarak yüzde 0,3 olarak açıklandı.
83.600 seviyesinden işlemlere başlayan BİST'te banka karlarının beklentileri aşması ve gösterge tahvil faizinin düşmesi nedeniyle bu hafta yükselişin etkili olduğu görüldü. TCMB toplantı özetinde "nisan ayına dair öncü göstergeler, yılın ilk çeyreğindeki yüksek oranlı artışın ardından işlenmemiş gıda fiyatlarında bir düzeltme gözleneceğine işaret etmektedir" şeklinde açıklamalar haftaya açıklanacak olan enflasyon verisinin etkisini artırdı.
Haftaya bakış
BİST endeksinde önümüzdeki hafta 86.000 seviyesinin üzerinde bir kapanış gerçekleşmemesi halinde 83.500-84.000 seviyesine kadar bir geri çekilme görülebilir. 86.000 seviyesinin üzerinde tutunma ise endekste alımların etkili olmasına neden olabilir. Önümüzdeki hafta Merkez Bankası enflasyon raporu, Dış ticaret istatistikleri ve Cuma günü açıklanacak olan enflasyon verisi piyasaların takibinde olacaktır. Endekste alımların hacimsiz olması yatırımcıların önemle takibinde olmalıdır.
Haftaya piyasalar tarafından merakla beklenen ABD FOMC toplantısı sonuçları açıklanacak. FOMC'nin varlık alımlarına yönelik konuşmaları takip edilecek. Yine Yurtdışında ayın en önemli verisi olan ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Geçen ay açıklanan tarım dışı istihdam verisi tam bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu ayki sonuçlar emtialar ve borsalarda sert hareketlere neden olabilir. Dow Jones'un grafiği incelendiğinde ise yükseliş trendine devam ettiği görülmekle birlikte 15.000 seviyesine doğru önümüzdeki günlerde hareketlenme olabilir. DAX ise 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde tutunuyor. Özellikle 7700 seviyesinin üzerinde tutunan endekste, yükselişin hız kazanması ile tarihi zirvesi olan 8130 seviyesine doğru bir hareketlenme olabilir.
Son Dakika › Güncel › BİST Bu Hafta Hacimsiz Olarak %2,4 Arttı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?