Marmara Belediyeler Birliği'nin sınırları aşan yardım organizasyonu ile sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Bosna Hersek'in Maglay Belediye Başkanı Mehmet Mustabasiç, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı İlhami Yılmaz'a teşekkür ziyaretinde bulundu.
Bosna Hersek'in Maglaj Belediye Başkanı Mehmet Mustabasiç, Mayıs ayında meydana gelen ve 1 milyon insanın evsiz kaldığı sel felaketine kayıtsız kalmayan ve tüm imkanlarını Bosnalılar için seferber eden Marmara Belediyeler Birliği'ne üye Kağıthane, Ümraniye ve Ataşehir Belediyelerine teşekkür ziyaretinde bulundu. Üç belediye, Marmara Belediyeler Birliği'nin koordineli yardım organizasyonunda Maglaj Belediyesi ile eşleşmiş ve İstanbul'dan kaldırdığı yardım tırlarını Bosna'nın Maglaj şehrine göndermişti.
"TÜRKİYE BÜYÜK AĞABEY"
Maglaj Belediye Başkanı Mehmet Mustabasiç'in teşekkür ziyaretinde ilk durağı Kağıthane Belediyesi oldu. Türkiye'yi büyük ağabey olarak gördüklerini belirterek söze başlayan Mustabasiç, "Maglaj'da başımıza gelen felaket sonrasında bizi yalnız bırakmadığınız ve yardım gönderdiğiniz için teşekkür ederiz. Sizler bizim büyük ağabeyimizsiniz, biz küçük kardeşiniz olarak teşekkür etmeye, saygılarımızı ifade etmeye ziyaretinize geldik. Yardımlarınız bizim için çok büyük bir değere sahip. Bu yardımlar bize sahipsiz olmadığımızı, sahiplenildiğimizi hissettirdi. Bu ziyareti kendimize bir borç bildik. Biz sizlerle sürekli iletişim halinde olmak istiyoruz" diye konuşurken, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise, Kağıthane Belediyesi olarak dün olduğu gibi yarın da dost ve kardeş Bosna halkının yanında olmaya devam edeceklerinin sözünü verdi.
"3 MİLYON EURO BÜTÇELİ BELEDİYEMİZDE 80 MİLYON EURO HASAR VAR"
Kağıthane'nin ardından Ümraniye'ye geçen Mustabasic, Belediye Başkanı Hasan Can'la görüştü. Başkan Can'a yardımları için teşekkür eden Mustabasiç, Maglaj'ın henüz yaralarını tam anlamıyla saramadığını da belirtirken, şehirdeki mevcut durumu şu şekilde özetledi: "Maglaj küçük bir şehir, belediyemiz küçük bir belediye. Yirmi beş bin nüfusumuz var. Toprak kaymasından dolayı bin beş yüzden fazla ev hala kullanamayacak bir durumda. 80 milyon Euro'ya yakın bir maddi hasar var ve bizim belediyemizin bütçesi 3 milyon Euro. Dışarıdan gelen yardımlar olmadan yaralarımızı sarmaya gücümüz yetmezdi. Ki hala yaralarımızı tam anlamıyla sarmış sayılmayız. Okullarımızın onarımı henüz bitmediği için yeni eğitim-öğretim dönemi başlayamadı. Ekim ayına kadar da başlayacak gibi görünmüyor. İnsanlarımızın yüzde 50'si kendi evlerinde kalırken diğer yarısı yakınlarının, komşularının evlerinde kalmak zorunda. Daha yapılacak çok iş var. Şimdiye kadar çalıştığımızdan daha çok çalışmamız lazım ki eksiklerimizi giderebilelim."
BOŞNAK BAŞKAN'DAN, HASAN CAN'A FOJNİCA TEŞEKKÜRÜ
Açıklamalarının devamında Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'a, Bosna'nın Fojnica kentine yaptırdığı Kültür Merkezi için teşekkür eden Mustabasiç, Maglaj ve Ümraniye arasında kardeş şehir ilişkisi kurulmasından onur duyacağını ifade etti. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ise, "Kültür merkezini yaptığımız Fojnica kentinde, Fatih Sultan Mehmet'in Bosna Hersek'i fethinden sonra orada yaşayan gayri Müslimlerin can ve mal güvenliği için ferman ettiği bir Ahitname yer alıyor. Bu Ahitname 500 yıldır Fojnica'da yer alan manastırda korunuyor. Ecdadımızın bu mirasına sahip çıkarak bu manastırın karşısına adeta kol kola girmiş bir kültür merkezi, bir sembol inşa ettik. Kültür merkezi, Fojnica'da yaşayan Müslüman ve gayri Müslimler arasında bir barış köprüsü oldu. Yaptığımız çalışma, Türkiye'nin en ciddi yerel yönetimler ödülü olarak kabul edilen Marmara Belediyeler Birliği Altın Karınca yarışmasında da 1.'lik ödülü aldı. Benzer çalışmaları Maglaj şehri için de yapmaya çalışacağız. Maglaj ile kardeş şehir olmaktan da onur duyarız" diye konuştu.
"TÜRKİYE'Yİ ARKAMIZDA HİSSEDİYORUZ"
Ümraniye'nin ardından Ataşehir Belediyesi'ne geçerek, Başkan Yardımcısı İlhami Yılmaz ile görüşen Mustabasiç, Ataşehir Belediyesi'ne de yardımları için teşekkür etti. Mustabasiç, "Ümraniye ve Kağıthane'nin ardından ilk yardımımıza koşan belediyelerden biri de Ataşehir Belediyesi olmuştu. Teşekkürü borç biliriz. Biz sizlerden ve yardımsever vatandaşlarınızdan bu süreçte de yanımızda olmanızı, yaralarımızı sararken bize el uzatmanızı ve Türkiye'nin arkamızda durduğunu hissetmek istiyoruz" dedi.
Başkan yardımcısı İlhami Yılmaz ise, Bosna'daki felaket sonrası büyük bir üzüntü yaşadıklarını, Marmara Belediyeler Birliği'nin organizasyonuyla hızlı bir şekilde organize olup Bosna'nın yanında olmaya çalıştıklarını ve bir daha böyle bir üzüntü yaşamamalarını temenni ettiklerini belirtti.
TİKA, İSTANBUL VE İBB'YE ÖZEL TEŞEKKÜR
Ziyaretlerin ardından Marmara Belediyeler Birliği'nin Eminönü'nde bulunan merkez binasına ziyarette bulunan Mustabasiç, "Ümraniye, Kağıthane ve Ataşehir Belediyelerinin yanı sıra sel felaketinin yaşandığı ilk günden bu yana Başbakanlık TİKA, Türk Kızılayı ve geniş imkanlarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi en zor günlerimizde yanımızda oldular. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a, İBB Başkanı Kadir Topbaş'a, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkürü borç bilirim. TİKA tarafından restorasyonu üstlenilen ve 2015 yılında tamamlanacağına inandığımız, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve Yusuf Paşa tarafından yaptırılan Maglaj Kurşunlu Camii'nin açılışına başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı organizasyonumuza, Marmara Belediyeler Birliği'ne üye belediyeleri de bekleriz" diye konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Bosna Hersek'ten İstanbul'a Teşekkür Ziyareti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?