Burundi'deki mevcut durumun incelenmesi amacıyla ülkedeki askeri uzman ve insan hakları denetçilerinin sayısının artırılacağı bildirildi.
Yaklaşık 10 aydır devam eden krize çözüm bulmak ve yetkililerle görüşmek amacıyla ülkeyi ziyaret eden Afrikalı heyet tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaklaşık 100 kişiden oluşan askeri uzman ve insan hakları denetçi grubunun ülkeye gönderilmesi yönünde karar alındığı duyuruldu.
Burundi'deki siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve dini önderler ile bir araya gelen Afrika heyetinin açıklamasında, Uganda Devlet Başkanı Yoweri Kaguta Museveni'nin arabulucu sıfatıyla en kısa zamanda tüm tarafları bir araya getirecek kaspamlı bir diyalog tertipleyeceği kaydedildi. Heyet, tarafların sorunun çözülmesinden yana gösterdiği tavırdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan ve ülkede 1993-2006 yılları arasında yaşanan iç savaşı sonlandıran Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın tekrar aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.
Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. BM verilerine göre, olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana yüzlerce kişi öldü, on binlerce kişi yaralandı.
Şiddet olaylarına rağmen 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin ederek görevine resmen başlamıştı.
Son Dakika › Güncel › Burundi'deki Siyasi Kriz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?