Çapraz Nakil Dostluğu - Son Dakika
Güncel

Çapraz Nakil Dostluğu

Çapraz Nakil Dostluğu

Antalya'da yapılan çapraz nakille iki erkek, birbirlerinin eşlerine böbreklerini verdi.

15.06.2011 10:25

Antalya'da yapılan çapraz nakille iki erkek, birbirlerinin eşlerine böbreklerini verdi. Bu nakil, iki aile arasında dostluğun da başlangıcı oldu.

Manisa Alaşehirli 'Kaya' ile Burdurlu 'Gönen' ailesini birbirine bağlayan nakiller, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'nde gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 yıldır böbrek yetmezliği sorunu bulunan 2 kız, 1 erkek çocuk sahibi 49 yaşındaki Şengül Kaya, bıçak altına yatma korkusunu yıllarca atlatamadı. Şengül Kaya'nın sıkıntılarının gün geçtikçe artması, 57 yaşındaki Süleyman Kaya'yı, eşinden gizli bir arayış içine soktu.

Böbrek nakli için çapraz nakil başvurusunda bulunan Süleyman Kaya, 9 ay önce hastane yetkililerinden olumlu yanıt alınca eşi için kendi tabiriyle 'pembe' bir yalan uydurdu. Antalya'daki akrabalarını görme bahanesi ile eşini yola çıkarabilen Süleyman Kaya, soluğu Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'nde aldı. Uygun çapraz nakil bulunana kadar geçecek süre için Antalya'da ev kiralayan Kaya çiftine yanıt, 9 ay sonra geçen hafta Burdurlu Gönen çiftinden geldi.

16 AY ÖNCE BÖBREĞİ RAHATSIZLANMIŞ

Gönen çiftinin hikayesi yaklaşık 16 ay önce başladı. 2 kız çocuğu sahibi 47 yaşındaki Havva Gönen, böbrek yetmezliği ile karşılaştıktan sonra başlayan tedavi sürecinde nakil için de başvurdu. Uygun vericiyi uzun süre bulamayan Havva Gönen, eşi 52 yaşındaki Recep Gönen ile birlikte Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'ne müracaat ederek, çapraz nakil için kayıt yaptırdı.

Yapılan incelemeler sonunda Havva Gönen için en uygun vericinin, 3 yıldır böbrek nakli bekleyen Şengül Kaya'nın eşi Süleyman Kaya olduğuna karar verilince gerekli testler yapılmaya başlandı. Önceki gün yapılan operasyonlarda B Rh (+) kan grubuna sahip Süleyman Kaya aynı kan grubundaki Havva Gönen'e böbreğini verirken, A Rh (+) kan grubuna sahip Recep Gönen'den alınan böbrek de Şengül Kaya'ya nakledildi. Başarılı geçen operasyonlar, aynı zamanda bir dostluğun da başlangıcı oldu. Durumları gayet iyi olan ve yakında taburcu olması beklenen Kaya ve Gönen aileleri, hastane odasında verdikleri dostluk pozunun bundan böyle de süreceğini belirtti. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çapraz Nakil Dostluğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement