Araştırma Geliştirme Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (ARGEDA) tarafından düzenlenen, "Çatışma Bölgelerinde Çocukluk: Yaklaşımlar ve Çözümler" konulu konferansın sonuç bildirgesi yayınlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tilemsen Üniversitesi Dinler Antropolojisi Birimi iş birliğiyle, 6-7 Mayıs 2018 tarihlerinde 19 oturum halinde gerçekleştirilen konferansta, 80'i aşkın bilimsel tebliğ sunuldu.
ABD, Lübnan, Fas, Cezayir, Tunus ve Sudan'dan yaklaşık 100 akademisyenin katıldığı konferansın sonuç bildirgesinde savaş mağduru çocukların yasal hakları üzerinde duruldu.
Bildirgede, savaşlarda çocukların istismar edilmesi ve medya elemanı olarak çalıştırılmasının suç sayılması gerektiği belirtilerek, "Çocuğun yüksek yararının korunması için alternatif kefalet modelleri geliştirilmelidir. Çatışma bölgelerinde çocukları kötüye kullanan doğrudan sorumluların şahsen cezalandırılmaktan kaçınmaları, ülkelerin iç mevzuatlarında da mutlak şekilde engellenmelidir. Genel anlamda ve özellikle çatışma bölgelerinde, çocuk haklarına ilişkin tüm uluslararası anlaşma ve sözleşmeleri işleten mekanizmalar güçlendirilmelidir. Çatışma, yerinden edilme ve sığınma bölgelerinde, çocuklara yönelik şiddet ve istismar vak'alarını kayıt altına alarak belgelendirme çalışmalarını yürütecek bir mekanizma oluşturulmalı, hak ihlali izleme yönergeleri geliştirilmeli, ihlalleri kesintisiz izleyecek bir takip komisyonu oluşturulmalıdır." ifadeleri kullanıldı.
Çocuk haklarını ihlal eden her türlü eylemin engellenmesi ve çatışma bölgelerindeki çocukları koruyup haklarını takip eden tedbirlerin alınması gerektiği aktarılan bildirgede, şu maddeler de yer aldı:
"Konu hakkındaki bölgesel ve küresel karşılaştırmalı araştırmalar arttırılmalı, bu araştırmaların sonuçları çocuklara yönelik politikalar oluşturulurken mutlaka dikkate alınmalı, çatışma bölgelerindeki çocukların da normal bir ortamda onurlu ve dengeli bir hayat sürmeleri teminat altına alınmalıdır. Çatışan taraflar ve silahlı gruplar arasında diyalog ve uzlaşı çabaları desteklenmeli, vatandaşlık ve aktif katılımın egemen olduğu siyasi ve toplumsal bir ortam inşa edilmelidir. Çatışma bölgelerinde çocukların yaşadığı trajediyi yerinde incelemek üzere saha çalışmalarıyla ilişkilendirilmiş diplomatik çabalar desteklenmelidir. 'es-Selamu Yesna'uhu Etfaluna' (Barışı Çocuklarımız Yapacak) inisiyatifi başta olmak üzere, 'çatışma bölgelerindeki çocuklar' sorununa yönelik tüm farkındalık oluşturma ve durumu iyileştirme girişimleri desteklenmelidir."
Son Dakika › Güncel › Çatışma Bölgelerinde Çocukluk' Konferansının Sonuç Bildirgesi Yayınlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?