Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, halk oylamasına ilişkin, "Bir sürü tezgah var. 'Bir adama bu kadar yetki verilir mi?' Cumhurbaşkanı zaten güçlü, 1982 Anayasasında almış yetkiyi. Şimdi 2 yetki veriliyor. Biri bütçe sunmak, diğeri kararname." dedi.
Özhaseki, Kayseri'nin merkez Talas ilçesinde belediye tarafından 15 milyon lira yatırımla hizmete sunulan proje ve makine parkının tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, Kayseri'de birçok alanda gelişimin öncülüğünü belediyelerin yaptığını söyledi.
Kendisinin de kentte 21 yıl belediye başkanlığı yaptığını anımsatan Özhaseki, bu dönemde yapılan bazı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Özhaseki, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin uyum içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerine dikkati çekerek, "Önemli olan hizmet diye bakılıyor. Hakikaten hizmet yoksa belediye başkanlığının, siyasetin ne anlamı var ki? 'İnsan odur ki bıraka bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser' deniliyor. Çok şükür biz de eserler bırakmaya çalışıyoruz. Bizim siyaset tarzımız da bu." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin cumhuriyet tarihi boyunca önemli dönemeç noktaları olduğunu dile getiren Özhaseki, bunlardan birisinin anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması olduğuna dikkati çekti.
Özhaseki, terör örgütleri PKK, FETÖ ve DEAŞ ile mücadelenin önemini vurgulayarak, "Bunlar irademiz var, gücümüz var, altından kalkabileceğimiz işler. Siz dua edin biz de gayret edelim, ülkeyi yerin altında ve üstünde yuvalanmış ne kadar şer odağı varsa hepsinden temizleyelim inşallah." dedi.
"Yeni sistemde diktatörlüğün önü kesiliyor"
İki başlılığın sürdürülemez olması, vesayetçi yapının ortadan kaldırılması ve istikrar için anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Özhaseki, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bir sürü tezgah var. 'Bir adama bu kadar yetki verilir mi?' Cumhurbaşkanı zaten güçlü, 1982 Anayasasında almış yetkiyi. Şimdi 2 yetki veriliyor. Biri bütçe sunmak, diğeri kararname. Bütçe sunma formaliteden ibaret. Bütçe 30 imza ile gitse ne olacak, cumhurbaşkanının imzasıyla gitse ne olacak Meclise. Bir özelliği var mı? Daha çabuk olacak, o kadar. Kararname nedir? Anayasanın, kanunların altındadır. Kişi hak ve özgürlükleriyle ilgili kararname çıkmaz. Siyasi haklarınızla, ödevlerle ilgili kararname çıkmaz. Münhasıran kanunla düzenlenecek işler hakkında kararname çıkmaz. Eğer ihtilaf varsa her zaman kararname iptal olur. Bu kararname daha çok bakanlıkların işlerini hızlandırmak için kullanılan bir yoldur. Biz iş hızlansın diye onlarca kararnameye imza atıyoruz. Bu iki yetki verilince diktatörlük mü oluyor? Asıl yeni sistemde diktatörlüğün tamamen önü kesiliyor."
Özhaseki, milletvekili seçilme yaşının 18'e düşürülmesine ilişkin de "Yalan bitmiyor ki hangisini düzeltelim. Bu memlekette 20-25 sene prim yatırmadan, belli bir yaşa gelmeden emekli olma şansı yok ama bizimki muhtarları topluyor 'Yarın muhtarları kaldırırlar, belli olmaz' diyor. Taksicilere, dolmuşçulara gidiyor, 'Dolmuşçuları kaldıracaklar' diyor. Ertesi gün 'Burada bilmem ne mesleği iptal olacak' diyor. Her gün bir yerde bir şey söylüyor. Doğrusu biz de arkasından koşup da bunları düzeltelim diye uğraşmıyoruz." ifadelerini kullandı.
Halkın ferasetine ve sağduyusuna güvendiklerini vurgulayan Özhaseki, "İnşallah sizler güçlü bir şekilde Kayseri'den 'evet' çıkararak Türkiye'nin önünü açarsınız. 'Evet' çıkacaktır ona inanıyoruz ama güçlü bir şekilde çıkarsa Türkiye'nin önünde kimse duramaz. Ne içerideki hainler durabilir ne de dışarıdaki hainler durabilir. Yoksa biraz yerimizde sayarız, çok zorlanırız, ondan da üzülürüz." dedi.
Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Bakan Özhaseki'ye plaket verdi. Özhaseki, daha sonra eşi Neşe Özhaseki ile vatandaşlara etli bulgur pilavı ikram etti.
Son Dakika › Güncel › Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?