Basın toplantısının konusunun Irak petrolleri ile ilgili olduğunu belirten Gök, "Bildiğiniz gibi Türkiye Iraktaki merkezi hükümetin dışında Kuzey Iraktaki yönetimle anlaşarak Kuzey Irak petrollerini Ceyhan hattı üzerinden dünyaya servis etmektedir. Geçtiğimiz ay içerisinde Kuzey Irak petrolleri ki yaklaşık 1 milyar dolar değerinde bir petrol. İtalya'ya Ceyhan üzerinden gönderilmiş. Irak'ın baskısı ile Irak bunu kabul etmemiş. Daha sonra Meksika'ya yönlendirilmiştir bu gemi. Meksika kabul etmemiş. Fas kabul etmemiş ve gemi ortada kalmıştır. Ceyhan'dan Türkiye'nin onayıyla çıkan bir gemi açık sularda beklemek zorunda kalkmış. Daha sonra bu gemi kendisine yaklaşan bir başka gemiye yükünü vermiş, bu geminin yükünü İsrail yarı fiyatına almak suretiyle depolarına boşaltmıştır. Geçtiğimiz 11-20 Haziran içerisinde yaşadığımız bir vakadır. İsrail gerçek değerinin yarısı oranındaki bir değerle, Türkiye hükümetinin izniyle çıkan petrol bu yüklü gemiyi üstlenmiş ve kabul ederek tankerin boşaltılmasını sağlamış. Peki ondan sonra gemiden sağlanan yakıtın buradan elde edilen tankerden çıkan yakıtın Gazze'de, Filistinlilere karşı kullanılmadığını bize kim söyleyecektir" dedi.
GENELGE YAYINLANDI
Irak Petrol Bakanlığının bir genelge yayınladığını belirten Gök, "Irak Petrol Bakanlığı 16 Temmuz 2014 tarihinde, bir genelge yayınlayarak ne yazık ki bütün müteahhitlere ve ırakta petrol ile ilgili bütün şirketlere göndermiştir. Ne diyor belgenin konusunda. Türk firmalarının anlaşma alışveriş,iş dışı bırakılması. Genelgenin açıklamada ise şunlar belirtilmiş. 'Baylar, petrol bakanının 29 Haziran 2014 tarihli direktifi uyarınca gelecekteki davetlere ve tekliflere Türk firmalarını dahil etmemeniz talep edilmektedir.' Bu yazı ile Türk firmaları artık Irakta petrol ve bunun dağıtım işlerinde üretim işlerinde Türk firmaların içinde bulunduğu bütün yabancı firmaları da ilgilendiriyor. Artık Türk firmaları bu yazıyla ilgili petrol işiyle ilgili hiçbir ihaleye davet edilemeyecek ve ihaleye sokulması mümkün olamayacaktır. Benim yaptığım araştırmaya göre Türkiye'ye 1 yıllık maliyeti 2 milyar dolardır ve yaklaşık 50 bin çalışanı ilgilendiriyor. Türk dış politikasının basiretsiz, beceriksiz, kendi ayak oyunlarıyla kurduğu dış ilişkilerde geldiği noktayla Türk firmaları bu büyük rezervin dışına itilmiştir" dedi.
Gerekçesinin ne olduğunun sorulması üzerine Gök, "Konuşmamın birinci bölümünde Kuzey Irak petrolünün Ceyhan'dan dünyaya nasıl servis edildiğini izah etmeye çalıştım. Irak merkezi hükümeti de bu konuda Türkiye'yi defalarca uyarmasına karşın bu konu üzerinde Türkiye'nin vurdum duymaz tavrı üzerine bu gelişmeler yaşandı" diye cevapladı.
Son Dakika › Güncel › CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Irak Petrol Bakanlığı'nın Türk Firmalarının Petrol İhalelerine... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?