Chp Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 17 Ağustos 1999 Gölcük ve 12 Kasım Düzce depremleri sonrasında hasar gören binalarla ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığını belirterek konuya ilişkin Meclis Araştırması açılmasını istedi. Akar önergesinde, depremin etkilediği illerde 400 bin hasarlı bina bulunduğunu ileri sürerek, 'beton tabut' olarak adlandırdığı onarılmamış bu binaların büyük tehlike yarattığını belirtti.
CHP'li Haydar Akar, soru önergesinde, Türkiye'nin yüzde 96'sının deprem kuşağında yer aldığını belirterek Gölcük ve Düzce depremleri sonrasında 103 bin ağır hasarlı, 119 bin orta hasarlı, 128 bin hafif hasarlı ve tespiti yapılmayanlar da dahil edildiğinde bazı kaynaklara göre 400 bin yapının hasar gördüğünü kaydetti. Aradan geçen 16 yılda hasar gören yapıların onarımı ve güçlendirme işleminin hala sonuçlandırılamadığını, bu alanda sıkıntıların yaşandığının da resmi ağızlardan belirtildiğinin açıklayan Akar, TBMM'nin konu ile ilgili Araştırma Komisyonu kurmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
KOCAELİ'DEKİ HASARLI BİNALAR
Haydar Akar, Kocaeli'de, ilk yapılan tespitlerde 617 adet yıkılması gereken binanın açıklandığını, ancak Kocaeli Valiliği'nin 2012 yılında tekrar yaptıkları tespitlerde bu rakamının 3 bin 756'ya çıktığı, bu binalarda 9 bin 971 konut ve işyeri bulunduğunu, yıkılması gereken binalarda 4 bin 200 kiracının kaldığının açıklandığını da belirterek konunun acilen ele alınmasını istedi. Kentesel dönüşüm planının özellikle deprem bölgelerindeki iller için hayati önem taşıdığını, ancak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir çalışma yapmadığını da iddia eden Akar, "Fuar alanını kentsel dönüşüm alanı ilan eden Büyükşehir'in depremde hasar gören bölgelerde ise hiçbir projesi bulunmuyor. Kocaeli'deki eksikliklere acılar yaşanmadan gerekli tedbirler alınmalı ve planlar yapılmalı" dedi.
Haydar Akar, soru önergesini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizi yasa boğan, binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve binlercesinin yaralandığı 17 Ağustos depreminin üzerinden yaklaşık 16 yıl geçmesine rağmen hala yeterli tedbirlerin alınmadığı bilinmektedir.
Ülkemizin yüzde 96'sının aktif deprem kuşağında yer aldığı konunun uzmanlarınca belirtilmektedir. Nitekim ülkemizin bir çok yerinde irili ufaklı bir çok depremin meydana geldiği yaşanan gerçeklerdir. 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan ve Gölcük depremi olarak bilinen 7.5 olarak kaydedilen deprem felaketi ülkemizin 20'nci yüzyıl da yaşadığı en büyük felaket olarak tarihe geçmiştir. Resmi rakamlara göre 18 bin 373 vatandaşımız hayatını kaybederken, 48 bin 901 vatandaşımız da yaralanmıştır.
17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi ve 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin etkilediği Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illeri ile yine bu depremlerde etkilenen ve olası bir depremin de beklendiği İstanbul' da orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirme çalışmalarının amaca ve tekniğe uygun yapılıp yapılmadığının, bu konuda bugüne kadar yaşanan aksaklıkların neden kaynaklandığının tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin bir an önce alınması için Anayasa'nın 98'nci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105'inci Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz." - İzmitkocaeli
Son Dakika › Güncel › CHP'li Akar, Deprem Hasarlı Binalar İçin Meclis'e Önerge Verdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?