Tire Belediyesi hakkında son dönemde kamuoyuna yansıyan "köylünün mallarını satıyor" iddialarına yanıt veren Başkan Kocaoğlu şöyle konuştu:
"Belediyeye bir arazi verilmiş. Üzerinde kestane, ceviz, incir gibi ürünler var. Bu ürünün toplanması, değerlendirilmesi için yıllık ihaleye çıkmamak -aynı şey bizim için de geçerli- belediye başkanı için görevi kötüye kullanmaktır. Yani kendi uhdesindeki, kendisinin olan, Tire için Tire Belediyesi'nin olan, İzmir için Büyükşehir Belediyesi'nin olan malını yönetememek ve görevini ihmal etmek gibi bir suç işlemesidir. Dolayısıyla bugüne kadar yapılan ihaleler gayrimenkul satışı değil, ikisi çok farklı. Bu yüzden satış değil, onun üstündeki ürünlerin heba olmaması için, belediye ihaleye çıkıp orada bulunan insanlarla cüzi miktarda bir bedelle vatandaşa verilmek üzere değerlendiriyor. Bir taraftan görevini yapmak, bir taraftan da onu kullanan insanlara vermek için yapılıyor. Durum bu. Satılan bir kuruşluk mal yok".
Seçim sürecince köy tüzel kişiliği ve belde mallarıyla ilgili açıklamalar yaptığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Seçim sürecinde, bu malları kim kullanıyorsa onlara kalması gerektiğini dile getirdik. 'Bunu yasal olarak nasıl vereceksin' dediklerinde de, en doğru şeklinin köyün kurduğu kalkınma kooperatifi aracılığıyla vermek olduğunu söyledik Bu sayede şimdiye kadar nasıl kullanıldıysa, o şekilde devam edecek. Köylere 'mahalle' demekle, orası köy olmaktan kurtulmuyor. 'Köyün/mahallenin kurulu düzenini bozmadan bu sistemi götüreceğiz' dedik. Tayfur Başkanım da o konuda çaba göstermiş" şeklinde konuştu.
Kooperatif önerisi
Tire Belediye Meclisi'nden "köy mallarının satılması" için bir yetki alınmadığını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bu mallar toplasan ekonomik değeri çok fazla olmayan, Tire Belediyesi'ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de bir şey getirmeyecek, ama orada yaşayan insanlara bir nebze de olsa katkıda bulunacak mallar. Bunları köylerin/mahallelerin kooperatifler kurarak, uzun vadeli, cüzi fiyatlarla, yasalar çerçevesinde kiralaması hem belediyenin görevini yapması hem de orada yaşayan insanlarımızın yasal hak olarak bunu kullanması, yöntem olarak, bugün bizim aklımıza gelen yasal mevzuatta en sağlıklı ve en doğru çözüm" dedi. Köylerin kalkınma kooperatifi kurması gerektiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Belediyelerin kooperatife çeşitli destek verme, ihalesiz mal alma gibi yetkileri var. Bu yöntemden yararlanıp bunlar kooperatiflere cüzi kiralarla verilebilir ve bu şekilde hayat devam eder. O malları zaten satmaya kalksanız da, 1200 tane maldan bahsediyoruz. İçlerinde 3 tane zeytin fidanı, 2 tane kestane ağacı, bir tane ceviz ağacı var" diye konuştu.
"Sonuna kadar destek vereceğiz"
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Menemen'de yaşadıkları bir durumu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "2004'te Menemen, Büyükşehir sınırlarına girdiğinde, orada yıllar önce yapılıp kullanılmayan bir kompost tesisi vardı. Hiç çalıştırılmamış, hurda durumda, talan edilmiş. Fransız kredisi almış, faizi birikmiş. 52 trilyon lira! Üstünde hiçbir şey yok zaten, bozmak için para vereceksin. 65 dönümlük arazi ile o tesis, taş çatlasın 650 bin TL değerinde. Ama o varlık, yasa gereği ben Menemen Belediye'sinden 52 trilyon liraya aldım, hala da ödüyorum" dedi. Tire Belediyesi'nin de büyük borç devraldığını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Hem borçlar devroldu hem de yatırım yapmak lazım. Bir de yasa gereği belirli işler İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğinden, gelirinin yüzde 35 civarında bir para Tire Belediyesi'nin hakkından kaynaklanan paradan kesilerek Büyükşehir Belediyesi'ne aktarıldı. Biz bu paranın sevdalısı değiliz, peşinde de değiliz. Ama kural da bu!" diye konuştu.
Tire Belediyesi'nin kapatılan Gökçen Belediyesi'nden 6 milyon lira borç devraldığını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, Tire'de bir otel, bir iş hanı ve bir de Gökçen'de vatandaşın kullandığı, altı dükkan, üzeri ev olan gayrimenkul olduğunu ifade ederek, "Şimdi burada amaç, bu malların satışı değil, borçtan kurtulmak. Hem Tire Belediyesi hem de Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimleri oturacaklar bu malların değerini tespit edecekler. Bu malların değeri Vergi Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurumlara o fiyattan teklif edilecek. Derdimiz mal satmak değil, borçtan kurtulmak. Zaten o malların bir kısmında Tapu Kadastro oturuyor. Alsın Maliye versin Tapu'ya. Derdimiz borcumuzu silmek" dedi.
Tire bir taraftan borçtan kurtulurken bir taraftan da Büyükşehir Belediyesi olarak kanal, su, yol gibi çalışmaları yapacaklarını söyleyen Aziz Kocaoğlu, "Başkanımızla birlikte yaşam standartını artırmak için çalışacağız. Ayrıca yapmak istediği stadyum, kapalı yüzme havuzu ve kapalı spor salonu için Büyükşehir Belediyesi olarak sonuna kadar destek vereceğiz" diye konuştu.
Siyasi linç
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Siyasette kendimi savunmak için başkasını örnek göstermesini seven mizaçta bir insan değilim. Ama burada bir siyasi linç söz konusu. Bu siyasi lincin yarısı Tayfur Çiçek, yarısı da Aziz Kocaoğlu için yapılıyor. Zaten sattığımız bir şey de yok, sözümüzde duruyoruz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, 1923'ten 2014'e tam 91 senedir, kamu kurumlarının, kamu iktisadi devlet teşekküllerinin ve belli belediyelerin nadide mallarını, kimin nasıl imar yetkileriyle sattığı hepinizin malumudur" dedi.
Başkan Aziz Kocaoğlu, basın mensuplarının bir sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Siyasi linci, 'köy mallarını satmayacaklardı, hani söz vermişti, bak satıyor' diyenler yapıyor. Bu beyanatları kim veriyorsa o yapıyor. Konu aydınlanmadığı ve haberlerde manipülasyon olduğu zaman ortaya böyle bir tablo çıkıyor. Ben hangi partiden, kimden olursa olsun konu anlattığım gibi olmak kaydı şartıyla sonuna kadar savunurum. Durum da budur. Yanlış bilgi, eksik bilgi, manipülasyon, haberin çarpıtılması- kelimelerin cımbızlanması, kes- yapıştır yöntemiyle her türlü anlama gelecek haberler yapılır. Doğrusu kooperatif kurup oraya vermek. 1200 ürün için Tire Belediyesi her sene mahsul ihalesine çıksa Tire Belediyesi başka hiçbir iş yapamaz. Bu 1200 tapunun serüveni, bizim söylediğimiz bu malların satılmayacağıdır. Çeşitli yerlerden gelen borçlarla beraber ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne pay kesilmesinden dolayı, Tire Belediye Başkanımızın borçları ödeyip, faizden kurtulup Tire'ye hizmet etmek gibi bir dileği - isteği var. Tire Belediyesi'nin 6 milyon liralık borcunu devraldığı Gökçen'deki kendi mallarını Maliye alırsa Maliye'ye verecek. Yani kamudan kamuya gidecek, almazsa vatandaşa geçecek".
Son Dakika › Güncel › Çiçek'e 'Koca' Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?