'Çimento Sektöründe 250 Milyon Euro'luk Çevre ve Enerji Yatırımı Yapıldı' - Son Dakika
Güncel

'Çimento Sektöründe 250 Milyon Euro'luk Çevre ve Enerji Yatırımı Yapıldı'

\'Çimento Sektöründe 250 Milyon Euro\'luk Çevre ve Enerji Yatırımı Yapıldı\'

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, 3 Haziran tarihinde İstanbul'da Şans Restaurant'ta basınla sohbet toplantısında sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi.

27.06.2013 09:50  Güncelleme: 15:51

Çimento Endüstrisi İşveren Sendikası Başkanı Ahmet Eren, TÇMB Başkanvekili Celalettin Çağlar, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Gürdal, İsmail Bulut, Mehmet Yavuz ve TÇMB Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen'in de katıldığı toplantıda, sektörün özellikle çevreye ve enerji tasarrufuna yönelik yatırımları anlatıldı.

Basın Kuruluşları adına;

- Vahap Munyar/ Hürriyet Ekonomi Köşe Yazarı

- Emine Munyar/ Cnntürk Ekonomi Editörü

- Serpil Yılmaz/ Habertürk Ekonomi Yazarı – Skytürk 360 "Business Class" Programı sunucusu

- Hayri Çetinkaya/ Sözcü Ekonomi Şefi

- Ufuk Şanlı/ Vatan Ekonomi Editörü

- Evrim Ergin/ Reuters Haber Ajansı Enerji Editörü

- Gökhan Kurtaran/ AA Ekonomi Baş Muhabiri

toplantıda yer aldılar.

Başkan Güçlü, Türkiye'deki çimento fabrikalarının bu yıl çevre duyarlılığını arttırma ve enerji tüketimini azaltmaya yönelik yatırımlarının toplam 250 milyon euro'yu bulacağını söyledi.

Çimento sektörünün bu yılın ilk 3 ayında beklentilerin çok üstüne çıkarak yüzde 30 büyüme yaşadığını, 4 aylık büyümesinin de yüzde 20 düzeyinde gerçekleştiğini, bu verilerle 2013'te yüzde 7-8 büyümelere ulaşabileceğini vurguladı.

Güçlü, kişi başına tüketimde Dünya ortalamasının 500 kg olduğunu, Türkiye'de 750 kg düzeyinde olduğunu söyledi. Çimento kullanımının yüksekliğinin betonlaşma olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Güçlü, yeni başlayan Kentsel Dönüşüm çalışmalarını hatırlatarak "sağlam yapıların depremlerde insan hayatını koruduğunu unutmayalım" dedi.

Sektörde yeni yatırımların artık çevreye ve enerji tasarrufuna yöneldiğine vurgu yapan Güçlü, "Toz çıkışı Avrupa ortalamasının 50 miligram olduğunu, Türkiye'de ise bu yatırımlarla 10 miligrama, hatta 6 - 7 miligrama kadar düştüğünü belirtti.

Sektörde filtre, enerji gibi konularda toplam 250 milyon euro'luk yatırım yapıldığını söyleyen Güçlü, atık değerlendirme ve enerji tasarrufunda önemli mesafeler alındığını, atmosfere salınan ısıdan elektrik elde etmenin mümkün olduğunu, sektörün tümünün bu yatırımları yapabilmesi halinde yıllık elektrik tüketiminin yüzde 20'sinin buradan karşılanabileceğini, bununda yıllık parasal değerinin 280 milyon lirayı bulduğuna işaret etti.

Basınla sohbet toplantısında en dikkat çeken konu ise, yeni camiler, boğaz köprüsü ve boğaz tüneli projelerinde kullanılan betonun ömrüydü. Çimento Endüstrisi İşveren Sendikası Başkanı Ahmet Eren, 2 yıl önce Bitlis'te El Aman Han'da düzenlenen yemekte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile arasında geçen diyaloğu aktardı. Erdoğan'ın "Bu han 550 yıllık, hala ayakta. Şimdi betonarme yapılar 70 - 80 yıl ancak dayanıyor" dediğini söyledi. Sektör temsilcileri, Türkiye'deki tesislerin inovasyonunu tamamladığını, kendi know how'ını oluşturduğunu, istenilen kalite ve dayanıklılıkta çimento-beton üretebilir konuma ulaştığını örneklerle anlattı.

TÇMB Başkan Vekili ve Oyak Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar da, Türk çimento sektörünün bugün ulaştığı düzeyi anlatmak üzere birkaç örnek verdi: " Ataşehir'deki Mimar Sinan Camii'nin çimento-betonunu Oyak Çimento'nun verdiğini beton ömrünün 500 yıl olduğunu, Çamlıca'ya yapılacak camii için de aynı ömürdeki çimentoyu yine Oyak Çimentonun vereceğini belirtti.

Çağlar, "İstanbul'da boğazın altından tüp geçit ile iki yakayı birbirine bağlayacak olan Marmaray'ın deniz altında kullanılan betonunu da kendilerinin verdiklerini ve özel formüllerle geliştirilen ürün ömrünün 110 yıl olduğunu, 29 Ekim 2013'ten itibaren o tünelden geçişlerin başlayacağını, malzemenin kalitesinin hep birlikte görüleceğini söyledi.

TÇMB Yönetim Kurulu Üyesi ve Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal ise geçtiğimiz günlerde temeli atılan 3. Boğaz Köprüsü'nün ayaklarına ise 120 yıl ömürlü çimentoyu Akçansa'nın verdiğini belirterek, betonun geçirmezlik özelliği önemli, farklı çevresel etkiler söz konusu. Denize yakınlık, zemin suyunun durumu, agregadaki alkali düzeyi, hepsi betonun gücünü belirleyecek etkenler. Yaşlandırma testleriyle en uygun betonu o ayaklar için geliştirdik" dedi.

Toplantı sonunda sektör temsilcileri, başta İstanbul olmak üzere, belediyelerin çöplerine de talip olduklarını, çöpü yakarak çimento üretiminde kullanmak istediklerini ancak mevzuat boşluğu ve belediyelerin yaklaşımı konusunda engellerle karşılaşıldığını, çöpün bertaraf edilmesi karşılığında, gelişmiş ülke yerel yönetimleri uygulamalarının aksine para istenildiğini, kentsel yaşam açısından çok önemli sorun olan bu konuda çevresel çözümlerin geciktirildiğini vurguladılar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Çimento Sektöründe 250 Milyon Euro'luk Çevre ve Enerji Yatırımı Yapıldı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement