Çobanın Gözaltındayken Kaybolduğu İddiası Davası - Son Dakika
Güncel

Çobanın Gözaltındayken Kaybolduğu İddiası Davası

Çobanın Gözaltındayken Kaybolduğu İddiası Davası

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 1995 tarihinde çobanlık yaparken gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Nezir Tekçi davasına ilişkin, olayın yaşandığı yerde keşif yapıldı.

22.11.2013 19:00

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 1995 tarihinde çobanlık yaparken gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Nezir Tekçi davasına ilişkin, olayın yaşandığı yerde keşif yapıldı. Yapılan kazılarda 4 kemik parçası, elbise parçaları ve çok sayıda boş kovan bulundu.

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ifadeler ve başvurular üzerine olayın meydana geldiği yerde keşif kararı alındı. Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı'na keşfe ilişkin yazı yazıldı. Yüksekova'ya 20 kilometre uzaklıkta bulunan Köycük Köyü kaya altı dağına sabah erken saatlerde giden Yüksekova 1. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Yunus Topuz başkanlığındaki keşif heyeti ile birlikte İstanbul, Ankara, Van ve Hakkari Baroları avukatları, Nezir Tekçi davasına bakan Özgürlükçü Hukukçular Derneği'ne bağlı avukatlar Ramazan Demir, Hüseyin Boğatekin ve Azat Geylani, Kocaeli Üniversitesi'nden Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer, Jeoloji Mühendisi Necip Noyan, dönemin askeri yetkililerinden Teğmen Kemal Alkan'ın avukatı Namık Öztürk, Türkiye İnsan Hakları Vakfı adına Av. Senem Doğanoğlu, BDP Genel Merkezi Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Av. Miraz Çallı, İHD Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut ve Yüksekova Temsilcisi Rahmi Bor, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir de keşfin yapılacağı bölgeye gitti.

Keşif sırasında 1995 yılında Tekçi'yi gözaltına alan askeri birlikte görevli asker Yunus Şahin, olayın meydana geldiği yeri ve olayı anlattı. Keşif ekibi de söz konusu yerde detektör araması yaptıktan sonra kazı başlatıldı. Keşif sonrasında yapılan kazılarda 4 kemik parçası, elbise parçaları ve çok sayıda boş kovan bulundu. Söz konusu bulguların incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu'na gönderileceği belirtildi.

Gazetecilere açıklama yapan Hakkari Barosu Başkanı Muhittin Güngör, "Dava sürecini baştan beri takip ediyoruz. Hakkari'de görülmesi gereken bu dava şu an Eskişehir'de görülüyor. Deliller Eskişehir'deki mahkemede tartışılmakta. Olayın meydana geldiği yer burası olmasına rağmen mahkemenin Eskişehir'de görülüyor olmasını bizler kabul etmiyoruz. Burada keşif sırasında boş kovanlara rastlandı. Kazılar esnasında yeraltında elbise parçalarına ulaştık. 4 adet kemik parçası bulundu. Kazılar esnasında 15 yıl önceki kalıntılara ulaşmak çok zor. Cinayeti işleyen insanların biran önce hak ettikleri cezalarını almalarını istiyoruz. Bölgede işlenen faili meçhul cinayetlerini ve köy boşaltmalarını biliyoruz. Bu konuya da tüm kamuoyunun duyarlı olmasını bekliyoruz" dedi.

İnsan Hakları Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut da, Tekçi'nin söz konusu yerde infaz edildiğini öne sürerek, "Bizler İHD olarak bu olayı sürekli takip ettik. Yapılan keşif yargı süreci açısından çok önemlidir. Bunu önemli bir adım olarak görmek lazım. Olaya karışan şahısların biran önce cezalandırılması gerekiyor" dedi.

Öte yandan keşifler sırasında Nezir Tekçi'nin babası Halit Tekçi de, "Benim oğlumun suçu varsa zindana atsalardı öldürmeseydiler. Oda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydı, askerliğini yapmıştı, evliydi" dedi.

Yüksekova ilçesine bağlı Köycük Köyü'nde çoban Nezir Tekçi, 26 Nisan 1995 tarihinde Yüksekova'da görevli askerlerce gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamamıştı.

1997 yılında Nezir Tekçi'nin babası Hamit Tekçi'nin başvurusu üzerine askeri savcılık soruşturma başlatmış, yaptığı inceleme ardından kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. 2010 yılında Yunus Şahin adlı kişinin askerlik yaptığı dönemde Tekçi'nin ölümüne tanık olduğunu öne sürmesi üzerine olaya karıştıkları iddia edilen emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Dava güvenlik nedeniyle Eskişehir'e alınmıştı - HAKKARİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çobanın Gözaltındayken Kaybolduğu İddiası Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement