Cumhurbaşkanı Gül: Kültürel Miras Halkların Geçmişten Bize Bıraktığı Büyük Bir Zenginliktir - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül: Kültürel Miras Halkların Geçmişten Bize Bıraktığı Büyük Bir Zenginliktir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, hukukun üstünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde bölgedeki problemlerin çözümünü daima desteklediklerini söyledi.

07.05.2014 12:55

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, hukukun üstünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde bölgedeki problemlerin çözümünü daima desteklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan'da üretilen elektriğin fazlasının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya satılabileceğini söyledi.

Türkiye-Gürcistan- Azerbaycan Üçlü Zirvesi ve Gürcistan'a resmî devlet ziyareti nedeniyle bu ülkede bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, ziyarette Türkiye'nin, dost ve komşusu olarak Gürcistan'a daima büyük önem verdiğini vurgulayarak, "Türkiye'de çok sayıda Gürcü asıllı vatandaşımız olduğu gibi burada da çok sayıda Türk asıllı vatandaşımız vardır. Bütün bunlar halklar arasındaki samimi ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir" dedi.

Üçlü Zirve'nin, bölgenin stratejik önemi çerçevesinde gerçekleştirilen örnek projeleri gözden geçirme, yeni projelerle ilgili talimatlar verme ve onları takip etme kapsamında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Gerçekten çok önemli bir toplantıydı" şeklinde konuştu.

-"İKİ ÜLKE HALKLARI BİRBİRİNE AKRABADIR"-

İki ülke halklarının birbirine akraba olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de çok sayıda Gürcü asıllı vatandaşımız olduğu gibi burada çok sayıda Türk asıllı vatandaşımız vardır. Bütün bunlar halklar arasındaki samimi ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu göstermekte ve bunun bir göstergesi olarak her sene Gürcistan'dan Türkiye'ye 1.8 milyon kişi gitmekte, Türkiye'den de Gürcistan'a 1.6 milyon kişi gelmektedir. Bu halktan halka olan ilişkilerin sağlamlığını göstermektedir. İşte yöneticiler olarak da, devletler olarak da halklarımızın bu kadar birbirine dost olduğu iki ülke arasında dayanışmayı hem siyasi alanda, hem ekonomik alanda en üst seviyelere taşımış vaziyetteyiz ve ilişkilerimiz stratejik derecede önemli ilişkilerdir."

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, hukukun üstünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde bölgedeki problemlerin çözümünü daima desteklediğini belirterek, "Ayrıca Gürcistan'ın Avrupa ve NATO yapıları içerisinde yer almasına Türkiye, daima güçlü destek vermiştir ve bu güçlü desteği vermeye de devam edecektir" dedi.

Gürcistan'ın yakın zamanda Avrupa Birliği ile ortaklık ve serbest ticaret anlaşması imzalayacak olmasını da desteklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, NATO toplantılarında da bu desteğin güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

-"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN EKONOMİK BOYUTU"-

İlişkilerin ekonomik boyutunun olağanüstü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Çok sayıda büyük Türk yatırım firması Gürcistan'da yatırımlar yapmaktadır. Enerji sektörü başta olmak üzere birçok altyapı yatırımlarını yapmaktadır. Enerjide yaptığımız anlaşmayla Gürcistan'da üretilen elektriğin fazlası Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya satılabilecektir. Bu şekilde de ülkeler adeta ekonomik açıdan birleşmiştir. Biliyorsunuz Serbest Ticaret Anlaşması vardır Türkiye ile Gürcistan arasında ve en önemlisi de vatandaşlarımız karşılıklı olarak pasaportsuz, vizesiz, kimlik kartı ile seyahat edebilmektedirler. Bu işte, iki ülkenin birbirine ne kadar çok güvendiğini ve geleceğimizi ne kadar çok ortak bir vizyon çerçevesi içerisinde götürdüğümüzü göstermektedir" diye konuştu.

-"KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ"-

Görüşmelerde, siyasi, ekonomik ve kültüler ilişkileri de ele aldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Tabii ki, kültürel miras halkların geçmişten bize bıraktığı büyük bir zenginliktir. Türkiye'dekiler bize ait, bizim için zenginlik, buradakiler sizin için zenginliktir. Bütün bunların restorasyonu, en güzel şekilde bakımı, demokrasinin çok temel unsurlarından birisi olan din özgürlüğünün, insanlar neye inanıyorsa inansın, onu yaşadıkları ülkede rahatlıkla yaşayabilmeleri ortak vizyonumuzdur. Bunları görüştük ve gayet faydalı oldu" dedi.

-"SARP KAPISI'NIN HIZLANDIRILMASI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR BAŞLATTIK"-

Ulaştırma, Enerji ve Dışişleri bakanlarının da kendi aralarında görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Özellikle ulaştırmada, Sarp Kapısı'nın daha da hızlandırılması ile ilgili çalışmalar başlattık. Orada ümit ediyoruz ki, tek pencere sistemine geçebileceğiz ve bütün Avrupa'nın, Türkiye'nin Kafkaslar üzerinden Orta Asya'ya karayolu ile bağını daha da hızlandıracağız. Büyük projelerden bahsetmiyorum, artık onlar uygulanıyor ama yenileri var. Yenileri de biliyorsunuz, ulaştırmada, trenyolu. Bunun yüzde 80'ini bitmiş vaziyette. Dün Ulaştırma Bakanları bize sunum yaptılar ve bütün sahada yapılan tünelleri, büyük viyadükleri, çok büyük yolları gösterdiler ve işlerin yüzde 80'i hemen hemen bitmiş vaziyette. İnşallah yakında tamamı bitecek. Ayrıca yeni büyük enerji projeleri, TANAP Projesi, Gürcistan üzerinden geçecek."

Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu ve gelecekte de ne kadar güçlü bir şekilde devam edeceğine vurgu yaptı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül: Kültürel Miras Halkların Geçmişten Bize Bıraktığı Büyük Bir Zenginliktir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement