Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci, "Avrupalılar demokrasiden bahsediyorlar ya kusura bakmasınlar demokrasi burada, Türkiye'de." dedi.
Tüfekci, Zeytinburnu Ömer Öztürk Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirilen "Cumhurbaşkanlığı Sisteminin Getirileri" başlıklı konferansta 16 Nisan'da halk oyuna sunulacak anayasa değişikliğinin önemine işaret etti.
Değişikliğin, Türkiye'nin istikrarını ve istikametini derinden etkileyeceğini, halk oylamasının bu nedenle Avrupa'da yankıları olduğunu anlatan Tüfekci, Türk halkının demokrasiye olan inancına ve seçimlerdeki katılım oranına değindi.
Tüfekci, şöyle devam etti:
"Avrupalılar demokrasiden bahsediyorlar ya kusura bakmasınlar demokrasi burada, Türkiye'de. Orada bir genel seçimde katılım yüzde 45-50 civarında oluyor. Türk halkı kendi geleceğine sahip çıkıyor. Gidiyor sandıkta oyunu kime verecekse ona veriyor. Kendi geleceğini belirliyor. Milli irade bu. Avrupa'da cumhurbaşkanlığı sistemi konusundaki endişelerden birisi budur. Türk halkı demokrasiye bu kadar düşkün. Avrupalılar bir türlü bunu yakalayamadılar."
16 Nisan'da Türkiye'nin "ayağındaki prangalardan kurtulacağını", özellikle bürokraside yaşanan sıkıntıların son bulacağını ifade eden Tüfekci, değişikliğinin kabulü halinde koalisyon kavramının Türkiye'nin gündeminden çıkacağını dile getirdi.
Harun Tüfekci, "Parlamento dediğimiz hadise ve yürütme dediğimiz kavram birbirine o kadar girifttiki yasamanın içinden yürütme çıkıyordu. Örneğin bir kişinin başbakan olabilmesi için milletvekil olması gerekiyor. Milletvekili yasama organının üyesidir. Hem yasa çıkaracak hem de denetim yapacak. Biz ayrı bir yük daha vermişiz ve 'Yürütmeyi de sen yap.' demişiz. Böylece sistem tıkanmış oluyor." diye konuştu.
Fatih Gençlik Vakfı Başkanı Vehbi Ecevit'in de konuştuğu konferans, Tüfekci'nin davetlilerden gelen soruları yanıtlanmasıyla sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanlığı Sisteminin Getirileri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?