Dha Yurt Bülten -5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülten -5

İzmir'de terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson için yeni itiraz süreci başladı.

03.10.2018 11:08

İzmir'de terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson için yeni itiraz süreci başladı.. Brunson için avukatı İsmail Cem Halavurt, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvurunun sonuç bölümünde, "Başvurumuzun kabul edilerek başvurucunun ev hapsinde tutulmasının hukuka aykırı olduğunun tespiti ile anayasanın 19 ve Avrupa insan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5. maddelerinin ihlal edildiğinin tespitine karar verilmesini talep ederiz" denildi.

İzmir'de, terör örgütleri PKK ile FETÖ adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanıp, hakkında İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 35 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan, 'sağlık sorunları' gerekçesiyle geçen 25 Temmuz'da tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Brunson'un ev hapsinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunuldu. Brunson'un Avukatı İsmail Cem Halavurt, dava geçmişini anlattığı başvuru dosyasının sonunda, "Başvurucunun tazminat talebi yoktur. Yine harç ve masraflar ile vekalet ücreti talebi bulunmamaktadır. İşbu nedenle, ihlal ile ilgili olarak yazılı taleplerimizin kabulüne karar verilmesini talep ederiz. Başvurumuzun duruşmalı olarak incelenmesini, başvurucu halen ev hapsinde olması sebebiyle başvurunun öncelikli ele alınmasını ve tedbir kararı verilmesini talep ederiz. Tedbir talebi ile ilgili olarak, özellikle anayasa mahkemesinin tutukluluk süreleri ile ilgili 4 Temmuz 2013 tarihli iptal kararı da (Esas: 2012/100 karar: 2013/84) dikkate alınarak başvurucunun ev hapsi kararının kaldırılmasını talep ederiz. Başvurumuzun kabul edilerek başvurucunun ev hapsinde tutulmasının hukuka aykırı olduğunun tespiti ile anayasanın 19 ve AİHS'nin 5. maddelerinin ihlal edildiğinin tespitine karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz" denildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD'li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, din adamı görüntüsü altında terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı ifade edildi. Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ile firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edildi.

BARARISIZ DARBE TEŞEBBÜSÜNDEN ÜZÜNTÜ DUYMUŞ

Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki, "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız." mesajı da dosyaya eklendi. Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edildi.

TUTUKLULUĞU EV HAPSİNE ÇEVİRİLDİ

Mahkeme, 25 Temmuz 2018 tarihinde dosya üzerinde yaptığı incelemede, Brunson'ın tutukluluğunu ev hapsine çevirerek, sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Ev hapsinin kaldırılması için 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru reddedilmiş, üst mahkeme olarak 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosya için ikinci kez ret kararı çıkmıştı.

Taylan YILDIRIM/ İZMİR, (DHA)

==========================================================

2)MARDİN'DE 3 İLÇENİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK KAÇAK TRAFOLAR ELE GEÇİRİLDİ

MARDİN'de, Dicle Elektrik Dağım A.Ş.(DEDAŞ) ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucu son 9 ay içiresinde çoğu tarımsal sulamada kullanılan 550 adet kayıt dışı kaçak trafo tespit edildi. Bir kısmına savcılık kararıyla el konulan trafoların gücünün 88.000 KVA olduğu ve yaklaşık 50 bin nüfuslu 3 ilçenin tükettiği elektriğe eşdeğer olduğu belirtildi. Kaçak olarak gerçekleşen tüketimin ekonomiye 6 ayda yaklaşık 105 milyon lira zarar verdiği belirlendi. DEDAŞ ekiplerinin kayıt dışı tüketim ile mücadelesi devam ederken, Mardin'de yapılan denetimlerde kayıt dışı kaçak trafolar ele geçirildi. Enerji kalitesini en fazla etkileyen kayıt dışı kullanımla her alanda mücadele eden ekipler, denetimlerde dran dahi teknolojinin bütün imkanlarını kullanıyor. Mardin'de, yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği denetimler sonucunda çoğu tarımsal sulama amacıyla kullanılan 550 adet kayıt dışı, abonesiz trafo tespit edildi. Bu trafolardan bir kısmına savcılık kararıyla el konulurken, bir kısmına ise fiziki engelleme, saklama veya kaçırma gibi sebeplerden dolayı el konulamadı. El konulamayan bu trafolar ile ilgili olarak ise yasal süreçler başlatıldı. Yapılan incelemeler sonunda, Mardin ve ilçelerinde tespit edilen 550 adet kayıt dışı trafonun toplam gücünün yaklaşık 88.000 KVA olduğu ortaya çıktı. Dicle Elektrik Dağıtım Mardin İl Müdürü Memet Bulut, güncel olarak hesaplandığında söz konusu trafoların gerek bölge ekonomisine, gerekse milli ekonomiye verdiği zararın aylık ortalama 13 milyon, sezonda ise 105 milyon lira olduğunu söyledi. Kaçak elektrik tüketilmesi yoluyla ekonomiye verilen bu zararın kabul edilemeyeceğini belirten Bulut, "Diğer tüketicilerimize daha sağlıklı ve kesintisiz elektrik enerjisi verebilmemiz için tespit edilen her kaçak trafoya ulaşıp kayıt altına almamız gerekir. Ancak, bu şekilde ekonomiye ve diğer tüketicilere verilen zararı önleyebiliriz. Kaçak elektrik kullanımının zararları ortadayken toplumun her kesiminin bu mücadelemize destek vermesi gerekir. Şirket olarak kaçak tüketimi yasalar çerçevesinde önlemekte kararlıyız"dedi.

Dha Yurt Bülten -5
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülten -5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement