Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Martha Elena Barcena Coqui, dünyanın her yanında kadına yönelik ayrımcılık olduğunu belirterek, "Bir kadın diplomat olarak bu ayrımcılığa karşı mücadele etmek zorundayız." dedi.
Kadir Has Üniversitesinde çeşitli ülkelerin büyükelçi ve başkonsoloslarının katılımıyla gerçekleştirilen "Dış politikada toplumsal cinsiyet" konferansında Coqui, kadın diplomatların gittikleri ülkelerde erkek diplomatlardan daha başarılı olduğunu anlattı.
Dünyanın her tarafında kadınlara yönelik ayrımcılık, yalnızlaştırma ve şiddetin hala çok ciddi bir sorun olarak devam ettiğini ifade eden Coqui, şöyle konuştu:
"Dünyanın her tarafında kadına yönelik ayrımcılık, şiddet ve yalnızlaştırma sorunu hala devam ediyor. Bu sorunların çözümü için kadın diplomatlara ve siyasilere çok iş düşüyor. Bir kadın diplomat olarak şunu çok rahat söyleyebilirim, içinde olduğumuz toplumlarda insanlar erkek diplomatlardan çok bizimle diyaloğa geçmek istiyorlar çünkü, kadın politikacıların sorun çözmede çok daha samimi olduklarını düşünüyorum."
Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Nadezhda Neynsky ise dış politika alanında kadınların çok daha net, anlaşılır ve çözüm odaklı olduğunu belirterek, kadın diplomatların sorunların, olayların akışını değiştirebilecek güce sahip olduğunu, kadın diplomatların politik dili erkeklerden daha iyi kullandığını aktardı.
Neynsky, kadın siyasetçilerin toplumsal sorunların çözümünde daha pratik olduğunu kaydederek, "Örneğin Suriye'de savaştan kaçmak zorunda kalan mülteciler ya da dünyanın herhangi bir tarafında mülteci durumuna düşmüş insanlara yönelik çok daha hızlı ve yapıcı çözümler üretebiliyoruz ve bunlar övgüye değer." dedi.
Romanya'nın İstanbul Başkonsolosu Andriana Octavia Ciamba de şunları kaydetti:
"Ama kadın haklarının kalitesinin yükselmesinde daha çok zamana ihtiyacımız var. Kadın diplomat sayısının artması önemli bir bir adım. Kadınların bu işi çok büyük başarıyla yerine getirdiğine inanıyorum. Gittikleri ülkelerde gerek o ülke için gerek kendi ülkeleri adına bir çok projeyi hayata geçirebiliyorlar. Gittikleri ülkelerin kültürü ve halkı ile diyalog kurabiliyorlar. O ülkelerde kendi ülkelerinin sesi oluyorlar."
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın üniversite bünyesinde çalışmalarını yürüten Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Merkezi ile Kadın ve Cinsiyet Araştırmaları Merkezinin ortaklaşa organize ettiği konferansta dış politikada kadın ve cinsiyet konularını ele alacaklarını vurguladı.
Üniversite olarak kadın ve cinsiyet konuları üzerinde ciddi araştırmalar yaptıklarını kaydeden Aydın, Türkiye'de bu konuda ilk rapor hazırlayan kurumun da kendileri olduğunu dile getirdi.
Konferansa Coqui, Neynsky, Ciamba, Aydın'ın yanı sıra Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Paivi Kairamo, İsveç Krallığı İstanbul Başkonsolosu Therese Hyden ve akademisyenler katıldı.
Son Dakika › Güncel › Dış Politikada Toplumsal Cinsiyet' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?