GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Halk Eğitim Merkezinde açılan halı kursu
Halı dokuyan kursiyerler
Kurs öğretmeni Ayhan Arslan konuşması
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Hadi Gökdemir konuşması
Kursiyer Ronayi Demir konuşması
Kursiyer Gülnaz Ari konuşması Dokudukları halılarla Anadolu kültürünü yurt dışında tanıtıyorlar
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Halk Eğitim Merkezi (HEM) bünyesinde açılan halı kursunda, Anadolu'nun değişik yörelerine ait motiflerin işlendiği el dokuması halılar ihraç ediliyor.
Kızıltepe HEM ile Kayseri merkezli bir halı firmasıyla yapılan işbirliğiyle Yenimahalle'de açılan kursa devam eden kursiyerlerin, Mardin, Isparta, Sivas ve Anadolu'nun birçok yöresine ait tarihi motifleri işleyerek dokuduğu halılar, Güney Kore, Kuzey Kore, İngiltere ve Fransa gibi ülkelere ihraç edilerek, Anadolu kültürü tanıtılıyor.
Kurs öğretmeni Ayhan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursta ipekten halı yaptıklarını ve bu halıları Güney Kore, İngiltere gibi ülkelere sattıklarını söyledi.
Arslan, "Ülkeler, çiçek sevdikleri için daha çok çiçek desenleri kullanıyoruz. Halıda kullanılan motifler Anadolu'ya aittir. Isparta, Mardin, Kayseri ve Anadolu'nun her yerinden desenlerimiz vardır." dedi.
Yurt dışına satılan halıların metrekaresinin 3 bin lira olduğunu dile getiren Arslan, şöyle konuştu:
"İpi ve her şeyi pahalı olduğu için yurt dışından daha çok talep ediliyor. Bizim kültürümüzü merak ediyorlar. Biz de Anadolu'nun tanıtımına katkı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu unutulmaya yüz tutmuş bir meslek. Yöremiz halkının talebinin olmasını istiyoruz. Çünkü, her bir halıda kızların bütün duyguları, sevinci, üzüntüsü, her şeyi yer alıyor. Yurt dışında bizim halılarımız inceleniyor ve kültürümüz böyle ortaya çıkıyor. Bunu yaşatmaya çalışıyoruz."
Kızıltepe Halk Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Gökdemir ise, iki usta öğretici ve 30 kursiyer ile halı kursu açtıklarını söyledi.
Kursiyerlerin meslek öğrendiğini, aile bütçelerine ve ülke ekonomisine katkı sağladığını ifade eden Gökdemir, "Halılarımızın, yurt içi ve yurt dışında pazarlaması yapılmaktadır. Ülkelerin, tarihimize, Anadolu'ya, geçmişimize meraklarından dolayı ülkelerin taleplerine göre halılar üretmekteyiz. Yurt içinde talep az. Ama yurt dışında talep fazla." diye konuştu.
Kursiyer Ronayi Demir de, birkaç aydan beri merkezde çalıştığını belirterek, "Mutluyuz. Üzüntülerimiz burada geçti. Çok güzel gidiyor. Kendime güveniyorum. Pes etmek yok." dedi.
Kursiyer Gülnaz Ari, hafta içi boş oturmak yerine kursta bir şeyler öğrendiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Dokudukları Halılarla Anadolu Kültürünü Yurt Dışında Tanıtıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?