Muğla'da düzenlenecek Arıcılık ve Çam Balı Kongresi çalışmaları için kente gelen 16 ülkenin arıcılar birliği başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, arıcılık müzesini gezdi.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliklerince 2 yılda bir düzenlenen Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nin bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Kazakistan, Makedonya, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Kırım ve Azerbaycan'ın kurduğu Apislavia Arıcılar Birliği ile ortak yapılacağını söyledi.
Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nin bu yıl dördüncüsünü yapacaklarını bildiren Şahin, "Bu kongre, Türkiye ve dünyada marka oldu. 16 ülkenin kurduğu Apislavia Arıcılar Birliği kongreyi birlikte yapma teklifi yaptı, biz de kabul ettik" dedi.
"Bu yıl 16 ülkeyle böyle bir kongre yapabilecek olmamız bize büyük başarı getirecektir. 16 ülkenin arıcısıyla Türkiye'deki arıcılarımızı kaynaştıracağız" diyen Şahin, bilgi paylaşımı yapacaklarını, bölgenin en önemli değerlerinden çam balının yarışmaları yaparak uluslararası arenada kimliğini göstereceklerini kaydetti.
Apislavia Arıcılar Birliği Başkanı Tadeusz Sabat ise Muğla'nın farklı kültürleri ve farklı ülkeleri birleştirmek için çok ideal bir bölge olduğuna işaret ederek, "Yerel anlamda bu bölgenin ekonomik, bilimsel olarak ilerlemiş olması ve yerel güzellikleri, Apislavia ülkelerini buradaki birleşmeye getiren en önemli etken. Biz aslında arıcılık sektörünü global, tek bir köy olarak görüyoruz ve bu köyün en iyi buluşacağı orta nokta bu bölge oluyor" diye konuştu.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yaptırılan Arıcılık Müzesi'nden çok etkilendiğini dile getiren Sabat, müzenin her yaş grubuna hitap eden çok güzel bir tarih sergisi olduğunu anlattı. Müzenin arıcılara kültürel değerlere çok üst düzeyde hitap ettiğini ifade eden Sabat, arıların bir tehdit olmadığını insanlara anlatabilmenin en güzel örneklerden birinin Arıcılık Müzesi olduğunu vurguladı.
Sabat, arıcılık müzesini gezip eserleri inceledikten sonra böyle bir müzenin ülkelerinde olmamasının mahcubiyetini hissettiğini belirtti.
Rusya Arıcılar Birliği Başkanı Arnold Butov da müzenin kendisinde çok büyük etki bıraktığını söyledi.
Müzede tarih, modernizm, modern dönem eserleri bulunduğunu, eserlerin çok iyi öğrenilmesi gerektiğini ifade eden Butov, şöyle konuştu:
"Burada gençlik için çok faydalı eserler var. Atalarının ve önceki kuşakların nasıl bal çıkardıklarını yeni nesil burada görebiliyor. Artık teknoloji çok daha farklı ama en önemlisi burası gelecek kuşaklara ülkenin tarihini anlatıyor. Arı gibi şaşırtıcı bir varlığa ilgi çekmek için kurulan bu müze çok etkileyici. Bu tarz çalışmalar ülkelere refah ve mutluluk getirecek faaliyetlerdir ve hissedilir sonuçlar verir. Böyle çalışmalar ülkenin sağlığını, geleceğini sağlamlaştırır."
Muğla Arıcılık ve Çam Balı Müzesi'nde Türkiye çam balı üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da bal üretiminde kullanılan 100 yıllık malzemeler sergileniyor, şeffaf kovanlarda arıların yaptığı bal üretimi canlı olarak izlenebiliyor.
Son Dakika › Güncel › Dünya Arıcıları, Arıcılık ve Çam Balı Müzesi'ni Gezdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?