Dünya Mülteciler Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Mülteciler Günü

Dünya genelinde yerinden edilen toplam kişi sayısı 65,3 milyona ulaşırken, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan kişilere ev sahipliği yapan ülkelerin başında Türkiye, Pakistan ve Lübnan geliyor.

20.06.2016 13:25

Dünya genelinde yerinden edilen toplam kişi sayısı 65,3 milyona ulaşırken, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan kişilere ev sahipliği yapan ülkelerin başında Türkiye, Pakistan ve Lübnan geliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) yıllık yayımlanan Küresel Eğilimler raporuna göre, dünyada yerlerinden edilmiş insanların sayısı bugüne kadarki en büyük orana ulaştı. Bu oranın artmasını ise çok sayıda mültecinin ülkelerini terk etmesine neden olan durumların uzun sürmesi, yeni, büyük ya da yeniden alevlenen durumların sıklıkla yaşanması, mültecilere ve ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişilere ilişkin çözüm bulma oranının soğuk savaşın bittiği tarihten bu yana düşüş eğiliminde olması gibi nedenler tetikliyor.

Buna göre, geçen yıl sonu itibarıyla yerinden edilen kişi sayısı 65,3 milyona ulaştı. Bunların 3,2 milyonunu sanayileşmiş ülkelerde 2015 yılı itibarıyla iltica taleplerine ilişkin kararı bekleyenler, dünya genelinde 21,3 milyonunu mülteciler, ve 40,8 milyonunu ise evlerini terk etmek zorunda kalmış ama halen kendi ülkelerinin sınırları içerisinde olanlar oluşturuyor.

Dünya nüfusu ve artan rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, dünyadaki her 113 kişiden biri sığınmacı, mülteci, ya da kendi ülkesinde yerinden edilmiş durumda. Suriye 4,9 milyon, Afganistan 2,7 milyon ve Somali 1,1 milyon kişiyle dünyadaki mültecilerin yarısının kaynak ülkesi konumunda bulunuyor.

Kendi ülkesi içinde yerinden edilmişlerin sayısının en yüksek olduğu yer ise 6,9 milyon ile Kolombiya olurken, bu ülkeyi 6,6 milyon kişiyle Suriye ve 4,4 milyon kişiyle Irak takip ediyor. Geçen yıl nüfusunun yüzde 9'una karşılık gelen 2,5 milyon kişinin yerinden edilmesiyle Yemen, yeni yerinden edilme açısından en hızlı artışın görüldüğü ülke oldu.

Mültecilerin büyük çoğunluğu Avrupa'dan başka yerde

Küresel Eğilimler Raporuna göre, Avrupa'nın Akdeniz üzerinden gelen bir milyondan fazla mülteci ve göçmeni yönetme çabaları geçen yıl çok dikkat çekse de dünyadaki mültecilerin büyük çoğunluğu Avrupa'dan başka yerde bulunuyor. Geçen yıl, BMMYK'nın yetki alanı içerisindeki mültecilerin yüzde 86'sı çatışma bölgelerine yakın düşük ve orta gelirli ülkelerdeyken, Türkiye 2,5 milyon mülteciyle dünyadaki en büyük ev sahibi ülke. Lübnan da nüfusuna oranla diğer ülkelere göre daha fazla mülteci barındırıyor. Ekonomik büyüklük bazında bakıldığında ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke.

En fazla iltica başvurusu Almanya'ya

Sanayileşmiş ülkeler için 2015 yılı, 2 milyon iltica talebiyle rekor kırılan bir yıl oldu. Dünyada

en fazla iltica başvurusu yapılan ülke 441 bin 900 ile Almanya olurken, bu ülkeyi, çoğunluğu Orta Amerika'daki çetelerle ilgili şiddetten kaçan 172 bin 700 kişiden gelen iltica talebiyle Amerika Birleşik

Devletleri izledi. İsveç ve Rusya da başvuruların arttığı ülkeler arasında yer aldı.

Mültecilerin yarısına yakını çocuk

Geçen yıl, sadece 201 bin 400 mülteci ülkelerine geri dönüş yapabildi ve yaklaşık 107 bin100 mülteci 30

ülkeye yeniden yerleştirme kapsamında kabul edildi. Bu rakam BMMYK'nin yetki alanındaki

mültecilerin yalnızca yüzde 0,66'sına karşılık ediyor. Geçen yıl en az 32 bin mültecinin vatandaşlığı tanındı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Mülteciler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement