Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Veysel Kolcu, yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşviklerle çok sayıda tarım ürününde bugün Türkiye'nin dünya liderliğini sürdürdüğünü belirterek, "Türkiye tarımı, 197 ülkeye bin 660 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir sektör konumuna gelmiştir" dedi.
Kolcu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla Sertifikalı Tohum Tanıtım Toplantıları kapsamında, Konya'da düzenlenen "Çiftçi Buluşmaları" toplantısına katıldı.
Kolcu, Konya Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda, ilkini Eskişehir'de gerçekleştirdikleri Sertifikalı Tohum Tanıtım Toplantıları'nın 3'üncüsünü Konya'da düzenlediklerini söyledi.
Bu toplantılarla, çiftçilerin nitelikli tohum ile tanışmasının sağlanması ve sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirten Kolcu, çiftçilere sertifikalı tohumla ilgili bilgiler verdi.
Sertifikalı tohumun kendine döllenen bitkilerde yüzde 20-30, hibrit tohumluklarda ise yüzde 100'e kadar verim artırdığını ifade eden Kolcu, "Bu tohum yüksek çimlenme kabiliyetine sahiptir. Bakanlık olarak yaptığımız çalışmalarda çiftçilerimizin sertifikalı tohum kullanımını artırmayı hedefliyoruz. Bakanlığımız bunun mevzuat altyapısını oluşturdu" diye konuştu.
- Tarım ürünleri ihracatı 4 milyar dolardan 17.7 milyar dolara yükseldi
Kolcu, dünyada yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye tarımının son 10 yılda ciddi oranda büyüme gösterdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Ülkemiz, tarımsal ekonomik büyüklük açısından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sıraya yükselmiştir. Yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşviklerle çok sayıda tarım ürününde bugün ülkemiz dünya liderliğini sürdürmektedir. Türkiye tarımı, 197 ülkeye bin 660 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir sektör konumuna gelmiştir. 2002 yılında 23.7 milyar dolar olan tarımsal milli gelir, 2013 verilerinde 61 milyar dolara çıkmıştır. Tarım ürünleri ihracatı 4 milyar dolardan 17.7 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye tarımında yaşanan bu yapısal değişim ve dönüşümün arkasında yatan en önemli neden; tarımsal faaliyetin tüm taraflarını sektörel bir yaklaşımla ele alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının etkin politikalarıdır."
Konuşmaların ardından, "Sertifikalı Tohum Kullanımının Avantajları" ile "Sertifikalı Tohum Kullanımına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarafından Verilen Destekler" konulu sunumlar gerçekleştirildi.
Toplantıya, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Celal Yıldız ve çiftçiler katıldı. - Konya
Son Dakika › Güncel › Dünyanın 197 Ülkesine Tarımsal Ürün İhraç Ediyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?