Dünyanın Kuruyan Gölleri İçin Burdur'da Buluştular - Son Dakika
Güncel

Dünyanın Kuruyan Gölleri İçin Burdur'da Buluştular

Dünyanın Kuruyan Gölleri İçin Burdur\'da Buluştular

Doğa Derneği'nin, Vaillant'ın desteğiyle Burdur'da düzenlediği "Kuruyan Göller İçin Uluslararası Buluşma", Orta Asya, Afrika, Ortadoğu ve Balkanlar'dan 10 ülkeden aktivist, akademisyen ve kamu kurumu temsilcilerinin katılımıyla Burdur Mehmet Akif...

17.09.2013 18:45

Doğa Derneği'nin, Vaillant'ın desteğiyle Burdur'da düzenlediği "Kuruyan Göller İçin Uluslararası Buluşma", Orta Asya, Afrika, Ortadoğu ve Balkanlar'dan 10 ülkeden aktivist, akademisyen ve kamu kurumu temsilcilerinin katılımıyla Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) gerçekleştirildi.

Toplantıda Türkiye'de ve dünyada göllerin kurumasının ardında yatan ortak sebepler ve çözüm önerileri tartışılırken, gölleri yaşatmak için bölgesel işbirliğinin ilk adımları atıldı.

İki gün sürecek toplantıların açılışında; Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz birer konuşma yaptı.

BİR ZAMANLAR HAYAT VEREN GÖLLER KURUDU

Konuşmalarda, Türkiye'nin yanlış su ve tarım politikaları nedeniyle Avrupa'da sulak alan kaybının en çok yaşandığı ve tarımda su tüketiminin en çok arttığı ülke olduğu, Burdur Gölü, Aral Gölü, Lut Gölü, Turkana Gölü, Amik Gölü, Hula Gölü, Urumiye Gölü gibi Türkiye'den Kenya'ya, İran'dan İsrail'e, Kazakistan'dan Yunanistan'a, dünyanın bir zamanlar balıklara ev sahipliği eden, çevresinde kuşlara, bitkilere ve insanlara hayat veren sayısız gölün hızla kuruduğu dile getirildi.

TÜRKİYE SULAK ALAN KAYBININ EN ÇOK YAŞANDIĞI ÜLKE

Toplantının açılış sunumunu yapan Akdeniz Sulak Alanları'nın Korunması Araştırma Merkezi'nden Dr. Christian Perennou, konuşmasında Akdeniz Bölgesi'nin 1900'de sahip olduğu sulak alanlarının yaklaşık yüzde 50'sini kaybettiğini açıkladı. Perennou, tarımsal sulama amaçlı sondaj kuyularının yer altı suyunu tükettiğini, barajların ise dere ve akarsuların göllere taşıdığı yüzeysel suyu azalttığını, bunun sonucunda başta göller olmak üzere tüm Akdeniz'de sulak alanların kuruduğunu belirtti. Perennou, Türkiye'nin yanlış su ve tarım politikaları nedeniyle Avrupa'da sulak alan kaybının en çok yaşandığı ve tarımda su tüketiminin en çok arttığı ülke olduğunu da vurguladı. - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dünyanın Kuruyan Gölleri İçin Burdur'da Buluştular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement