Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2017 Şubat'ta sözleşmeli öğretmen alımı yapacaklarını açıkladı. Yeni dönemde sözleşmeli öğretmen alımı yapılacak ve 5 yıl Doğu ve Güneydoğu'da öğretmenler tayin isteyemeyecek. Görevlendirildikleri yerde 5 yıl kalarak performansa bağlı olarak daha sonra kadroya alınacak öğretmenler, 3 yıl daha aynı yerde görev yaptıktan sonra istediği yere tayin isteyebilecek. Yani sözleşmeli bir öğretmen gittiği yerde 8 yıl yaşamak zorunda kalacak. Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde öğretmen açığının kapatılması için böyle bir uygulamaya gidildiğini belirten Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) ise, uygulayamaya tamamıyla karşı çıkıyor.
Sendika istihdam sorununu, sözleşmeli öğretmenlik, yer değiştirme yasağı gibi palyatif yollarla değil, söz konusu bölgelerde öğretmenlerin kalıcı olarak görev yapmalarını teşvik edecek maddi ve gayri maddi katkılarla çözüme kavuşturulabileceğini vurguluyor. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun ise
"Hukuki, sosyal ve mesleki pek çok sorunlara yol açtığı açık olan sözleşmeli öğretmen istihdamı düşüncesinden vazgeçilmelidir" diyerek Bakanlığa seslenen sendika iş ve kadro güvencesine sahip olmayan istihdam türlerinin kabulü mümkün olmadığını belirtti.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞİN AMACI NEDİR?
Doğu ve Güneydoğu'da çalışan öğretmen, 1 yıl sonra özür grubu tayiniyle farklı illere tayin istemektedir. Dolayısıyla belli bölge ve illerde öğretmen açığı sabit kalmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlikle birlikte öğretmen 5+3 yıl belli bir bölge ve ilde tutulacaktır. Aynı sorun başka kurumlarda da ortaya çıkmaya başladı. Diğer kurumlar da ilerleyen dönemde MEB'in uygulayacağı yöntemi deneyebilecekleri öngörülüyor. (Kaynak: Gazete İpekyol)
Son Dakika › Güncel › Eğitim Bir Sen Sözleşmeli Öğretmenlik Uygulamasına Karşı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?