Muğla'nın Fethiye İlçesi'ndeki ihracatçılar, uçak krizinin ardından Ukrayna- Rusya sınırında kendileriyle dalga geçildiğini belirterek, domates yüklü TIR'ların bekletilip ürünler çürüdükten sonra geri döndürüldüğünü söyledi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Rusya'nın Türkiye'den yaş sebze ve meyve ihracatını durdurmasının ardından alınacak önlemleri görüşmek için ihracatçılarla toplantı yaptı. Odadaki toplantıya FTSO Başkanı Akif Arıcan, Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şaban Sarıkaya, Seydikemer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Maraşlı, Batı Akdeniz Toptancı Hali Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ile ilçeden Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatı yapan Ahmet Dönmez, Mustafa Cevizli, Arif Bozyel, Mehmet Saraç ve Atabey Şahin katıldı.
'İHRACATÇIYLA DALGA GEÇTİLER'
Rusya krizi sonrası yaşadıklarını anlatan Mehmet Saraç, tarım ihracatında krizden en çok dikenli salatalığın etkilendiğini söyledi. Domateste yaşanan kaybın Irak'tan gelen taleplerle biraz olsun hafiflediğini belirten Saraç, 75 kuruş maliyeti olan dikenliği salatalığın ise 10- 20 kuruştan konservecilere satılmaktan kurtulamadığını kaydetti. Rusya'nın, Fethiye'den gönderilen TIR'lara yüklü domatesleri çürütüp geri döndürdüğünü kaydeden Saraç, "Domates ihracatı yapan tacirlerle Ukrayna kapısında dalga geçildi. Domatesler bekletildi, çürüdükten sonra geri teslim edildi. Çürüdüğü için de satılamadı. Şimdi üretici ve ihracatçıda umutsuzluk var. İhracatçı şu an 3 liraya domates alıyor. Ama yarın ne olacağını bilmiyoruz" dedi.
'KRİZİN ETKİLERİ 10 GÜN SONRA DAHA NET GÖRÜLECEK'
İhracatçılardan Mustafa Cevizli ise asıl krizin 20 Aralık'tan sonra başlayacağını kaydetti. Rusya'nın 1 Ocak'tan itibaren yaş sebze ve meyve alımını durduracağını aktaran Cevizli, "Ayın 20'sinden sonra hiçbir ihracatçı Rusya'ya mal gönderemeyecek. Seralarda domates yeni yetişti ve 2- 3 hafta içersinde satışının yapılması lazım. Ürün çok olunca diğer pazarlara da sıkıntı yaratır. Rusya krizi sonrasında mallar Ukrayna'ya yönlendirildiği için orada domates yüzde 50 ucuzladı. Devletin yeni pazarlar için çalışma yapması lazım" diye konuştu.
'TOPLU ÇÖKÜŞE GEÇEÇEĞİZ'
Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş de asıl sıkıntının bir hafta sonra başlayacağını vurguladı. Aralık ayı itibariyle üretimin durduğuna dikkati çeken Gümüş, "Yetişen domatesler alınmazsa çok sıkıntılı bir durum yaşanacak. Toplu çöküşe geçeceğiz. Keşke ihracatçıya desteği daha fazla verseler de üreticilerin yetiştirdiği ürünleri almaya devam etseler" dedi.
Toplantı sonunda konuşan FTSO Başkanı Akif Arıcan, krizin çözümü için Almanya ve Orta Avrupa ülkeleri pazarına girmek için araştırma yapılabileceğini belirtti. Arıcan, söyle dedi:
"Almanya'ya iş gezisi düzenleyelim. İş gezisinde pazar araştırması yapıp, tarım ürünü ticareti yapan şirketlerle oradaki muhataplarımızla görüşelim. Devlet çalışmasını yapsın ama biz de yerel olarak pazar araştırmamızı sürdürelim. Bölgemizi krizden güçlü çıkarmak için çaba sarf edelim."
Toplantının sonunda 2016'da Almanya ve Orta Avrupa ülkelerine iş gezisi planlanması, 2017 yılında da Almanya'da gerçekleştirilecek fuarlarda tarım ürünleri standı açılması görüşü kabul gördü. - Muğla
Son Dakika › Güncel › Fethiyeli İhracatçı: Rusya Domatesleri Çürütüp Geri Döndürdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?