Gapshoes Fuarı Bakan Işık'ın Katılımıyla Açıldı - Son Dakika
Güncel

Gapshoes Fuarı Bakan Işık'ın Katılımıyla Açıldı

Gapshoes Fuarı Bakan Işık\'ın Katılımıyla Açıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Akort Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen "19. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı (GAPSHOES)", Ortadoğu Fuar Merkezi'nde törenle açıldı.

19.06.2014 15:49

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Akort Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen "19. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı (GAPSHOES)", Ortadoğu Fuar Merkezi'nde törenle açıldı.

Fuar açılışına; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Irak Başkonsolosu Sabah Al Dabbagh, Gaziantep Büüyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep AK Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Karakoç, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep İl Emniyet Müdürü Ali Gezer, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Tamer Yılmaz ve çok sayıda ilgili katıldı.

Törenin açılış konuşmasını Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya yaptı. Akkaya, "Ayakkabı ve terlik üretiminde Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri olan Gaziantep'te gerçekleştirilen ve katılımcı firmaların markalaşmasına ve yeni pazarlar bulmasına ciddi katkılar sağlayan uluslararası GAPSHOOS Fuarı geçtiğimiz yıllarda birçok ülkeden çok sayıda ziyaretçi tarafından izlendi. Yurtiçi ve yurtdışı yoğun reklam çalışmaları 4 ilde hazırlanmış web sayfası ve sektörel tanıtımlar sonucunda bu yıl da ulusal ve uluslararası platformlarda iş yapan profesyonellerin yoğun bir şekilde ziyaret etmesini bekliyoruz. Fuara Türkiye'nin dört bir tarafından uluslararası şirketlerin distribütörlerinden oluşan 160'ın üzerinde prestijli firma ve marka katılmıştır. KOSGEB'in desteklediği fuarda kış sezonu için hazırlanan koleksiyonlar sergilenmektedir. Bayan, erkek ve çocuğa yönelik ayakkabı ve terlik, spor ürünlerinin en iyi modelleri fuarda profesyonel ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur" dedi.

Akkaya'nın ardından konuşmasını yapan Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur ise, "2013 yılı itibariyle ülkemizin yurt dışına satmış olduğu 723 milyon dolarlık ayakkabıya mukabil 793 milyon dolarlık da ithalat yapmışız. Bu ithalatımız ve ihracatımız arasındaki mesafeyi daraltmak amacıyla 2006 yılında ayakkabıcılıkta ithalatı koruma yasası ile birlikte 3 yıl gündeme gelmiş, 2009 yılında sona gelmiş, 3 yıl daha uzatılmış, 2. defa 2012 yılında yine sonuçlanmış, 2013 yılında bizlerin girişimiyle tekrar 2 yıl daha son olarak bu kota meselesi uzatılmıştır. Ağustos ayında sona ermektedir. Bu kota ve benzeri yasanın çıkarılıp geri konması için yaklaşık 6 aydan beri Ekonomi Bakanımızla istişare yapıyoruz" diye konuştu.

Buğur'dan sonra kürsüye gelen Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Bakan Işık'a katılımlarından dolayı teşekkürlerini ifade ederek, şunları söyledi: "Son dönemlerde yapılan gerek halı fuarı gerekse GAPSHOOS Fuarı dünya çapında bir fuar şekline dönüştü. Şu anda Gaziantep'teki fuarımıza katılan İstanbul, Konya, Manisa, Kahramanmaraş, Hatay'dan firmalarımız var. İleriki dönemlerde inşallah dünyanın diğer şehirlerinden de firmaları çekeceğiz. Şu anda katılan firma sayımız 160 ama 250 değişik marka ile katılıyorlar. Biz bu fuarı Gaziantep'te başlattığımızda ihracatın i'si yoktu. Biz şu anda Gaziantep'te 2009 yılında Türkiye'nin toplam yüzde 6.6'sını gerçekleştirirken 2013 yılında 16.3'nü gerçekleştirdik. Bu toplam 119 milyon dolar yapıyor."

Konukoğlu'ndan sonra açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, ayakkabıcılığın Gazianteplilerin baba mesleği olduğunu belirterek, "Gaziantep bilim demek,sanayi demek, teknoloji demek. Dolayısıyla bu başlıktaki Bakanımız Fikri Işık'ı Gaziantep'in bakanı olarak görüyoruz. Ayakkabıcılık bizim baba mesleğimiz. Şehirdeki semt isimlerinde bile ayakkabı isimleri geçiyor. 1953 yılında kurulmuş bir oda var. Kunduracılar Odası... Biz burada kümeleşmeyi, markalaşmayı öğrendik. Markalaşma nedir, nasıl yapabiliriz, bunları öğrendik. Fuarcılık da bambaşka bir sektör. Artık dünya pazarında söz sahibiyiz. Bu fuarlar sayesinde üretici ve tüketiciler bir araya geliyor. Bugün aramızda olmanız Antep ekonomisi ve Antep ekonomisi adına çok çok önemli. Bu yol ipek yolu, kalkınma yolu. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak demokrasi, kalkınma, yerelde başlar diyoruz. İnsanı merkeze alan bir yerel yönetim anlayışıyla çalışıyoruz. Şehrin kalbi organize sanayi, konutlaşmayı ve ulaşım sistemini ona göre yapıyoruz. Sıfır kayıp sıfır kaçakla çalışan organizemiz var. Bize düşen şey yoldaki taşları temizlemek. Niyetimiz hayır. Akıbetimiz de her geçen gün biraz daha iyileşiyor. Daha da iyi olacağız. Dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep. Kalkınma yolculuğu hemşehrilerimle devam edecek" şeklinde konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu ise konuşmasında, gerçekleştirilen fuarların bölge açısından çok büyük bir önem arz ettiğini söyledi. Mazıcıoğlu, şunları kaydetti: "Burada yılda 15'ten fazla fuar yapılıyor. Her fuar bir öncekinden daha katılımcı sayısı farklı ve artarak yapılıyor. İtalya'da bir fuara katılmıştık, Almanya'da bir fuara katılmıştık. Bu fuarlar inşallah Türkiye'de de olur demiştim. Giydiğim ayakkabı bile Gaziantep malı. Burada eskiden gelen esnaflık ve üretim kabiliyeti var. Komisyon başkanı olduktan sonra diğer illerin sanayilerini ve organizelerini inceleme fırsatı buldum. Gaziantepli sanayici gerçekten çok iyi çalışıyor. Gaziantepli sanayici Gaziantep'e yatırım yapıyor. Bu fuarın hayırla vesile olmasını diliyorum."

Mazıcıoğlu'ndan sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gaziantep'te bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Işık, Gaziantep'in birlikte hareket etmeyi başarmış bir il olduğunu belirterek, "Böyle güzel bir günde, güzel bir organizasyonda sizlerin aranızda bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Aslında sözlerimin başında bir temenninde bulunmak istiyorum. Gaziantep şehir olarak birlikte hareket etmeyi başarmış bir ilimiz. Bir yerde birlik, beraberlik varsa orada mutlaka bereket oluyor. Mecliste Gaziantepli milletvekillerimizin samimiyetine her zaman hayran kalmışımdır. Yöneticisinden valisine, yerel yöneticilerine, akil insanları, iş adamları sanayiciler, kuruluşlar Gaziantep'te bir ahenk içerisinde çalışıyor. Birlikte iş yapma kültürü Gaziantep'te çok güzel örneğini ortaya koyuyor. Bu da Gaziantep'in gelişmesinde inanılmaz bir motivasyon sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in 2012 ve 2013 yılları arasındaki ihracat ve ithalat rakamlarını incelediğinde bütün kalemlerde artış olduğunu kaydeden Bakan Işık, "Tüm kalemlerde Gaziantep'in 2013 rakamları 2012 rakamlarından daha iyi. Bu gerçekten başarılması zor bir iş. Kendini Gaziantep'e ait hisseden her bir insanımıza teşekkür ediyorum. Ben inanıyorum ki bu birlik ve beraberlik Gaziantep'i bir marka haline getirecek. Ama Gaziantep dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor. Evde huzur varsa herkes bu eve gelin gelmek ister. Sanayiciler, yatırımcılar, buraya yatırım yapmak ister. Gaziantep'in kendisini her yönden geliştirdiğini görüyorum. Fatma Şahin hanımefendinin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi Gaziantep'in basiretini ve ferasetini gösteriyor. Asım beyden devraldığı bayrağı daha yükseklere getirecektir. Bakanlık olarak bu kutlu yürüyüşünüzde her zaman yanınızda olacağız" dedi.

Fuarda 49 firmanın KOSGEB desteğinden faydalandığını bildiren Işık, "Şu anda bir milyar dolara yakın ayakkabı ihracatı yapıyoruz. Ümit ediyorum Gaziantep net ihracatçı illerimiz arasına girecek. Bunda da ayakkabı sektörünün büyük rolü olacaktır. Fuarda 49 işletmemiz KOSGEB desteğinden faydalandı. Sanayi üretiminde ve ihracattaki artış devam ediyor. İşsizlik rakamları tek haneye düştü. Geçen yıl mart ayından bu yıl mart ayına kadar bir buçuk milyon insanımız iş buldu. Türkiye bölgedeki tüm olumsuzluklara rağmen bu başarıları elde etti" diye konuştu.

Günden güne insanların tüketim alışkanlıklarının değişim gösterdiğini ve üretim yaparken bunları göz önüne almak gerektiğini vurgulayan Bakan Fikri Işık, "Rekabet gücünün AR-GE ve tasarımda artırılması gerektiğine, dayandığını biliyoruz. El yapımı ayakkabıda çok iyi durumda olmamıza rağmen İtalya bizden daha önde. Artık katma değeri yüksek ürünleri hem üretelim hem satalım. Önemli bir dış pazarımız da var. Sektörün bir bütün halinde hareket ederek ayakkabı tüketimini artırabileceğini düşünüyorum. AR-GE ve tasarım bazlı çalışmalarla pazarımızı geliştirmeliyiz. Gaziantep Endüstriyel Tasarım Merkezini kuruyoruz. Kunduracıların da buradan istifade etmesi gerektiğini düşünüyorum. Artık sürümden değil markadan ve katma değerden kazanacağız. Gaziantep artık bilgi ekonomisi evresine geçmeli. Kodlarımızı verimlilik ekonomisinden bilgi ekonomisine evirmek durumundayız. Fuara katılan tüm firmalarımıza hayırlı kazançlar diliyorum" şeklinde konuştu.

Bakan Işık'ın açıklamalarının ardından fuar alanına geçildi ve kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi. Işık ve protokol üyeleri fuar alanındaki bazı ayakkabı firmalarını gezerek bilgi aldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gapshoes Fuarı Bakan Işık'ın Katılımıyla Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement