Hayvan hakları savunucuları ve hayvanseverler, birçok kentte eş zamanlı yapılan eylemle, Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik öngören düzenlemeyi protesto etti.
Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan hayvanseverler, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik öngören tasarının geri çekilmesi ve yeniden düzenlenmesini istedi.
Türkiye'nin birçok kentinde eş zamanlı olarak yapılan eylemlerle ilgili düzenlemenin yaratacağı sakıncalara dikkat çekildi.
Protesto eyleminin ardından basın açıklaması yapan Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonfed) Başkan Yardımcısı Şebnem Aslan, taleplerinin, bu tasarının yeniden hazırlanması olduğunu vurguladı.
Aslan, şunları kaydetti:
"Hükümetimize çağrımızdır; 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılması için Orman Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan, özellikle sokak hayvanları için sürgün ve ölüm içeren yasa tasarısı katliamlara sebep olmadan çekilmeli ve yeniden hazırlanmalıdır. Talebimiz bu tasarının, STK'lar, akademisyenler, Veteriner Hekimler Odaları ve Baro Hayvan Hakları Komisyonlarının da katılımı ile tekrar görüşülüp, çözüm odaklı olarak ve sokağın gerçeklerine, ekodengeye, vicdani ve insani koşullara uygun olarak yeniden hazırlanmasıdır."
Şebnem Aslan, mevcut yasada tüm belediyelerin kısırlaştırma ve bakım merkezi kurması hükmü varken, değişiklik tasarısının 8. maddesinde nüfusu 100 binden az olan 970 ilçe belediyesinde kısırlaştırma merkezi kurulmasına gerek görülmediğini belirtti.
Bu durumda kısırlaştırma merkezi olmayan belediyelerde hayvanların, yazın sıcak ve susuzluktan, kışınsa korunaksız, soğuk ve kara mahkum kalarak acı içinde can vereceklerini ifade eden Aslan, sayıları artacağı için hayvanların zehirlenip, vurularak öldürüleceğini söyledi.
Aslan, "Yasa tasarısı bu maddesi ile katliamlara sebep olacaktır. Bu tasarının uygulamada getireceği bir diğer sakınca ise şu anda bile gizlice kedi ve köpek atan belediyeler tasarının verdiği imkanla ilçe dışına ve başka şehirlere hayvanları atmayı daha da hızlandıracaklardır. İstanbul gibi bir metropolde bile bugün yaşanan en büyük sorunlardan biri ilçelerin birbirlerine köpekleri atmalarıdır." diye konuştu.
İnsanla iç içe yaşayan hayvanların artık varlığını insansız sürdürmesinin düşünülemeyeceğini dile getiren Şebnem Aslan, sözlerini, "Sahipsiz sokak hayvanı yoktur, o hayvanların sahibi devlettir. Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesine göre de bütün hayvanların insanca bakılma gözetilme ve korunma hakkı vardır. Hayvan, hak sahibi olan bir varlıktır. Hiçbir hayvan kaderine terk edilemez. Yaşam hakkı tüm hakların üzerinde korunması gereken en kutsal haktır." diye tamamladı.
Hayvanseverler, basın açıklamasının ardından meydandan ayrıldı.
Son Dakika › Güncel › Hayvanseverlerden Sokak Hayvanları İçin Eylem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?