Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'ndan (GMKA) aldığı finansal destek ile kentin her mahallesinde 15 kişilik Gönüllü Afet Timi kurmaya başladı. Deprem Öncesi Hazırlık Amaçlı Çanakkale'de Yerel Afet Gönüllüleri Oluşturulması Projesi kapsamında eğitilen gönüllü afet timlerine arama kurtarmada kullanacakları ekipmanlar da alındı.
Çanakkale'de, doğal afetlerle mücadelede tüm Türkiye'ye örnek olacak bir proje geliştirildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, her mahallenin gönüllü afet timi olması için 'Deprem Öncesi Hazırlık Amaçlı Çanakkale'de Yerel Afet Gönüllüleri Oluşturulması Projesiö hazırladı. GMKA'ya gönderilen 108 bin TL maliyetli proje kabul edilince mahallelerde gönüllü afet timlerinin kurulmasına başlandı. Startı Esenler Mahallesi'nden verilen eğitimler, Kemalpaşa, İsmetpaşa, Cevatpşa, Fevzipaşa, Namık Kemal ve Barbaros mahalleriyle tamamlanacak. Gönüllü afet timleri için her mahallede, acil durumlarda toplanarak kıyafetlerini giyip, ekipmanlarını alabilecekleri konteynerlar oluşturulacak.
Esenler Mahallesi'ndeki eğitimi tamamlayan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Namık Kemal Mahallesi'nde oluşturulan 15 kişilik gönüllü afet timinin eğitimine başladı. Müdürlük binasındaki toplantı salonunda başlayan eğitimde gönüllülere, temel afet bilinci, afetlerin çeşitleri, afette psikolojik tıbbi ilkyardım, yaşam kurtaran önlemler, yaralı taşıma yöntemleri, arama kurtarma teknikleri, yangın, sedye ile yaralı taşıma teknikleri ve bina tahliyesi gibi konularda bilgiler verildi. Arama Kurtarma Teknisyeni Cemal Yiğit tarafından arama kurtarma sırasında kullanılan ekipmanlar tanıtıldı.
Gönüllülere eğitim veren Jeofizik Mühendisi Feyza Nur Bekler, 'Siz eğitim almış mahalle gönüllüleri ile oraya gelen profesyonel ekiplerin daha etkili ve daha hızlı şekilde afetlere müdahale etmesini amaçlıyoruz. Sizin vereceğiniz desteklerle önemli bilgileri toplayacağız. Bu bilgiler kriz merkezlerine doğru şekilde iletilecek. Sizler aslında gelen profesyonel ekiplerin zamanında ve doğru yere müdahale etmesini sağlayacaksınız. Çünkü mahallenizi tanıyor olacaksınız. Afetler öngörmediğimiz herhangi bir zamanda meydana gelebiliyor. Herhangi bir afet durumunda olağan normal hayattaki koşullarımız kesintiye uğruyor. Afetlerden sonra dolaylı olarak yangınlar meydana gelebiliyor. Salgınlar oluşabiliyor. Bir kargaşa oluşuyor. Herkes yardım etmeye çalışıyor. Herkes arama kurtarmaya destek vermeye çalışıyor. Ama burada önemli olan herkesin en iyi bildiği işi yapmasını sağlamak. Sizinle bunun adımlarını atacağızö dedi.
Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erdoğan Çabuk ise, proje kapsamında 7 mahallede 15'er kişilik gönüllü afet timi oluşturulacağını ve bu timlere kıyafetlerinin ve arama kurtarmada kullanacakları tüm ekipmanların sağlanacağını söyledi. Eğitimlerin dört günlük teorik derslerin sonunda, arazide yapılan enkaz ve tatbikat uygulamaları ile sona erdiğini belirten Çabuk, gönüllü olmak isteyen vatandaşları projeye dahil olmaya çağırdı.
Son Dakika › Güncel › Her Mahalleye Gönüllü Afet Timi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?