İki Madencinin Cenazesi Gözyaşları Arasında Toprağa Verildi - Son Dakika
Güncel

İki Madencinin Cenazesi Gözyaşları Arasında Toprağa Verildi

İki Madencinin Cenazesi Gözyaşları Arasında Toprağa Verildi

246 Gün Sonra Maden Ocağından Cesetleri Çıkarılan Maden İşçileri, Bu Sabah Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Morgu Önünde Yapılan Duanın Ardından Ailelerine Teslim Edildi.

20.01.2011 16:07

Zonguldak'ta, 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden ve 246 gün sonra maden ocağından cesetleri çıkarılan maden işçileri 41 yaşındaki Dursun Kartal ile 31 yaşındaki Engin Düzcük, gözyaşları arasında toprağa verildi.

Acılı eşler Hayriye Düzcük'ün, "Enginim beni de yanına al", Gülüzar Kartal'ın ise, "Canım arkadaşım, yol arkadaşım, yolun açık olsun" diyerek ağlaması yürek burktu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda 30 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu faciasında ölen madenciler Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ün cenazeleri, önceki gün 246 gün sonra yerin 720 altındaki kuyudan çıkarıldı. Adli Tıp Kurumu'nda yapılan DNA testi ile kimlikleri tespit edilen iki madencinin cenazeleri, bu sabah Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morgu önünde yapılan duanın ardından ailelerine teslim edildi.

ANNE TABUTUN BAŞINDA, KIZLARI BALKONDA AĞLADI

Engin Düzcük'ün cenazesinin, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Saltukova Beldesi'ndeki evine getirilmesi sırasında eşi 30 yaşındaki Hayriye Düzcük ve diğer yakınları gözyaşlarına boğuldu. Düzcük'ün tabutu, yan yana bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun çelenklerinin önündeki masaya konuldu. Hayriye Düzcük, annesi Zeynep Buruş ile birlikte, eşinin Türk bayrağına sarılı tabutuna sarılıp gözyaşı dökerken, kızları 8 yaşındaki Beyza ve 3 yaşındaki Sıla da balkondan babalarının tabutuna bakarak ağladı. "Ben seni böyle mi uğurladım? Yavruların seni soruyor. Enginim beni de yanına al" diye ağıt yakan acılı eşin tabutun başından uzaklaştırılmasından sonra dua edildi.

Ardından kılınan cenaze namazında, Zonguldak Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkan Yardımcıları Süheyl Batum, İzzet Çetin, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Fazlı Erdoğan, Polat Türkmen ve CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk yan yana saf tuttu. Cenaze namazının ardından Engin Düzcük'ün cenazesi, belde merkezindeki mezarlıkta toprağa verildi.

'CANIM ARKADAŞIM, YOLUN AÇIK OLSUN'

Dursun Kartal'ın cenazesinin, Saltukova'ya bağlı Sarmaşık Köyü'ndeki evine getirilmesi sırasında da büyük hüzün yaşandı. Evin önüne konulan Türk bayrağına sarılı tabutun üzerine, Kartal'ın ceketi konuldu. 41 yaşındaki Gülüzar Kartal, ikisi de üniversite öğrencisi olan oğlu 23 yaşındaki Turgut ve kızı 21 yaşındaki Tülay Kartal ile eşinin tabutunun başında gözyaşı döktü. Tülay Kartal, dua boyunca başını babasının tabutundan kaldırmadı. Tabutun camiye götürülmek istenmesi sırasında acılı anne ve kızı, tabuta sarılarak bırakmak istemedi. Gülüzar Kartal'ın, "Canım benim, kıymetlim benim. 8 aydan beri bekliyorum. Almayın 5 dakika daha dursun" diye ağlaması yürek burktu. Yakınları tarafından güçlükle tabutun üzerinden kaldırılan anne ve kızı, uzun süre tabutun arkasından bakarak gözyaşı döktü. Gülüzar Kartal, "Canım arkadaşım, yol arkadaşım, nereye gidiyorsun? Tüm Türkiye seni sevdi, yolun açık olsun" diyerek eşini uğurlarken, Tülay Kartal da, "Baba nereye gidiyorsun?" diye ağladı.

BAKAN DİNÇER, İLK CENAZEYE YETİŞEMEDİ

Dursun Kartal'ın Sarmaşık Köyü Camii'nde kılınan cenaze namazına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de katıldı. Helikopterin sis nedeniyle havalanamaması sonucu karayoluyla Ankara'dan yola çıkan ve Engin Düzcük'ün cenazesine yetişemeyen Bakan Dinçer, Dursun Kartal'ın oğlu Turgut Kartal ve diğer protokol üyeleriyle saf tuttu. Cenaze namazının ardından Dursun Kartal'ın cenazesi köy mezarlığında toprağa verildi.

Bakan Dinçer, mezarlıktan ayrılırken yaptığı açıklamada, karışık duygular içinde olduğunu belirterek ailelere başsağlığı dileğinde bulundu. Bakan Dinçer, daha sonra da Hayriye Düzcük'ün evine taziye ziyaretinde bulundu.

BU ACI, ZONGULDAK'IN KADERİ OLMAKTAN ÇIKARILMALI

CHP Genel Başkanı Yardımcısı İzzet Çetin, mezarlık çıkışındaki açıklamasında TTK ve hükümeti eleştirdi. TTK'nın, kendi imkanlarıyla vaktinde acıları dindirme yoluna gitmesi gerekirken, 'Çin'den yardım alacağız' diye ipe un serip acılı ailelerin acısını uzattığını belirten Çetin, "Bu, sömürüsü yapılacak bir konu değil. Cenazelerin 8 ay sonra çıkarılıp, ailelerin kısmen de olsa yüreğine su serpilmesi bizi mutlu etti" dedi. Maden kazaları yönünden Türkiye'nin dünyada 3, Avrupa'da ise 1'inci sırada yer aldığını kaydeden Çetin, "Türkiye bunu haketmiyor. Siyasal iktidarlar bunlara karşı gerekli güvenlik önlemlerini almalı, gerekli iş sağlığı güvenliği tedbirlerini almalılar. Bu acı, Zonguldak'ın kaderi olmaktan çıkarılmalı" dedi.

GÜZEL ÖLDÜLER HATIRLATMASI

Süheyl Batum ise, grizu faciasının ardından Zonguldak'ta yerel bir televizyonun programına katılan Bakan Dinçer'in, 28 madenci için, "Güzel öldüler" demesine atıfta bulunarak, "İster Türk, ister Çin firmaya yaptır, devlet olarak sen bireyine korumuyorsan, sonunda ölümlerin güzel olmak durumunda oluyor. Bunu mutlaka önlemek zorundayız" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İki Madencinin Cenazesi Gözyaşları Arasında Toprağa Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement