Irak Ulusal Meclisi Başkanı Nuceyfi, Türkiye'de - Son Dakika
Güncel

Irak Ulusal Meclisi Başkanı Nuceyfi, Türkiye'de

Irak Ulusal Meclisi Başkanı Nuceyfi, Türkiye\'de

Türkiye'ye gelen Irak Ulusal Meclisi Başkanı Nuceyfi, bölgede giderek krize dönüşen sorunların çözümü için ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

11.09.2013 21:10  Güncelleme: 09:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkan Cemil Çiçek'in davetlisi olarak beraberindeki milletvekili heyetiyle Türkiye'ye gelen Irak Ulusal Meclisi Başkanı Usame Nuceyfi, bölgede giderek krize dönüşen sorunların çözümü için ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Ankara'daki temaslarını tamamlayan Nuceyfi, İstanbul'a hareketinden önce havalimanında yaptığı açıklamada, Türkiye'ye Irak Meclisi'nde temsilcisi bulunan farklı siyasi gruplardan milletvekilleriyle geldiklerine işaret ederek, iki ülkeyi ilgilendiren birçok konuda görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile biraraya geldiklerini hatırlatan Nuceyfi, görüşmelerin olumlu geçtiğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda istekli olduklarını belirtti ve Türkiye'nin de buna hazır olduğunu söyledi.

Suriye'deki kriz

Nuceyfi, Türk yetkililerle Suriye krizini de görüştüklerini ifade ederek şunları kaydetti:

"Bölgede giderek krize dönüşen sorunların çözümü için ortak hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Suriye krizinin tüm bölgeye yayılma riskini engellemek için Türkiye, İran, Irak ve Suudi Arabistan'ın ortak çözüm üretmesi için çabalıyoruz. Yakın gelecekte bu sorunların çözümü için de iyi bir sonuca varacağımızı ümit ediyorum."

Suriye'ye yönelik olası bir askeri müdahaleye karşı olduklarını vurgulayan Nuceyfi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irak bütün siyasi güçleriyle beraber, hükümet ve parlamento olarak da Suriye'ye karşı olası bir askeri müdahaleye karşı duruyor. Dünyanın çok sayıda ülkesinin de bu konuyu tekrar gözden geçirmeye başladığını düşünüyoruz. Biz Suriye halkının yanındayız ve orada demokratik bir rejimden yanayız. Masum halka karşı kimsayal silah kullananların da cezasız kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Suriye'de şiddet olayları hiçbir çözüm getirmez. Askeri müdahale bütün bölge ülkelerine sıçrayarak büyük bir ateşe dönüşür. Suriye ile ilgili barışçıl çözüm önerimizi Türkiye'ye sunduk, İran'a da sunacağız."

"Zebari yakında Türkiye'ye geliyor"

Türkiye ile Irak arasında diplomatik ilişkilerin hız kazanmasından yana olduklarını belirten Nuceyfi, yakın zamanda Irak Dışişleri Başkanı Hoşyar Zebari'nin bazı diplomatik görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve bu ziyaretlerin gelecekte artmasını ümit ettiklerini söyledi.

Irak ve Türkiye arasındaki su sorununa çözüm getirmek için görüşmelerde bulundukalarını anlatan Nuceyfi, Dicle ve Fırat Nehri'nin iki ülke için de önem arz ettiğini ve Türkiye'nin Irak'ın tarım sektörüne büyük katkı sağlayabilecek bir ülke olduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile birlikte iki ülke arasında meclis ortak komisyon çalışmaları konusuna da değindiklerini belirten Nuceyfi, "TBMM Başkanını kurban bayramı sonrası Irak'a davet ettik" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak Ulusal Meclisi Başkanı Nuceyfi, Türkiye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement