Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı'nın düşen helikopterinin yerini belirledi - Son Dakika
Güncel

Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı'nın düşen helikopterinin yerini belirledi

Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı\'nın düşen helikopterinin yerini belirledi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin helikopterinin düşmesinin ardından Akıncı İHA, onay alınmasının ardından kaza bölgesine ulaşarak görevini başarıyla tamamladı. Operasyon, zorlu hava koşullarına rağmen gerçekleştirildi ve toplamda 2 bin 100 kilometre uçuş yapıldı.

20.05.2024 18:37

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin helikopterinin yerini belirleyen Akıncı İHA, Cumhurbaşkanlığından onay alınmasının ardından saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.45'te kaza bölgesine ulaştı. Saat 02.36'da kaza kırıma uğrayan helikopterle görsel temas sağlandı ve başarıyla görevini tamamlayan Akıncı İHA saat 06.45'te Türkiye hava sahasına döndü.
Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'nın da bulunduğu helikopterin düştüğü bilgisinin alınmasının ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından 19 Mayıs 2024 saat 20.00'de İran'ın gece görüşlü arama/kurtarma helikopter yardım talebi Milli Savunma Bakanlığına bildirildi.
Bunun üzerine Coguar tipi helikopter, derhal Diyarbakır'dan Van'a hareket etti.
İran'ın helikopter talebine yönelik hazırlıklar devam ederken, bir yandan da Milli Savunma Bakanlığı tarafından saat 22.20'de yurt dışında İHA kullanılması için Cumhurbaşkanlığından onay alındı.
Saat 23.30'da Batman'dan havalandı
Kötü hava şartları nedeniyle helikopterin uçuş gerçekleştirememe ihtimali göz önüne alınarak, gece ve kötü hava şartlarında tespit ve görüş yetenekleri üst seviyede olan Akıncı İHA ile arama ve tespit yapılabileceği, talep edilmesi halinde hemen faaliyete başlanabileceği Dışişleri Bakanlığı üzerinden İran tarafına iletildi.
İran makamlarının Bayraktar Akıncı İHA teklifini kabul etmesi üzerine silahsız Akıncı İHA, saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.45'te kaza bölgesine ulaştı ve çalışmalara başladı.
Kaza kırım bölgesinde yapılan keşif gözetleme esnasında elde edilen bilgiler, İran makamlarıyla anlık paylaşıldı. Saat 02.36'da kaza kırıma uğrayan helikopterle görsel temas sağlanarak enkazın koordinatları İran makamlarına ulaştırıldı.
Tüm devlet kurumları ve İran makamları ile ataşelikler üzerinden sürekli koordinasyon sağlandı.
Başarıyla görevini tamamlayan Akıncı İHA ise saat 06.45'te Türkiye hava sahasına döndü.
Operasyona dair detaylar
Bayraktar Akıncı İHA tarafından yürütülen arama kurtarma operasyonu, çok tehlikeli şartlarda yoğun ve sert hava muhalefetine rağmen gerçekleştirildi.
Rüzgarın zaman zaman 160 km/saate ulaştığı bölgede yağış, bulut, sis, fırtına, boran gibi her türlü olumsuz hava şartının yanında engebeli dağlık arazi gibi olumsuzluklara rağmen operasyon sürdürüldü.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Bayraktar Akıncı, görüntü alabilmek ve enkazın yerini tespit edebilmek için dağların içinde 300 feete (Yaklaşık 100 metre) kadar inerek uçtu.
İran'da gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetinin büyük bölümünde bulut seviyesinin altına inilerek derin bir vadinin içinde bölgedeki en yüksek mania irtifası olan 9700 feetin de altında, 9000 feet civarına inilerek vadi boyunca uçuş yapıldı.
Hedef bölgede yaklaşık 7.5 saatte 2 bin 100 kilometre uçuş
Operasyon, gerçekleştirilen görevin kritikliğinin bilinciyle tüm riskler alınarak icra edildi. Hedef bölgesindeki Akıncı İHA, yalnızca uydu haberleşmesi kullanarak TÜRKSAT uydusu üzerinden komuta edildi. İran makamlarına canlı görüntünün aktarımı ise TSK Komuta Merkezi üzerinden gerçekleştirildi.
Azerbaycan'daki Akıncı Teknik Destek Personeli ise olası acil bir durumda müdahale edecek şekilde görev süresince hazır bekledi.
Hedef bölgede yaklaşık 7.5 saat arama kurtarma uçuşu yapan Bayraktar Akıncı İHA, gökyüzünde kaza alanının tam üzerinde toplam 2 bin 100 kilometre yol katetti.

Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın en büyük artılarından biri elektro-optik merceklerle donatılmış olması. Termal kameralar ısı duyarlılıkları sayesinde aradan saatler geçse de herhangi bir cismin konumu belirleyebiliyor. 2015'teki bir tatbikata katılan NTV ekibi termal kameranın nasıl çalıştığına şahitlik etmişti. Pistte saatler önce duran ve daha sonra oradan ayrılan bir uçağın bıraktığı iz termal kameraya yansımıştı.

Isıyı takip eden kameraya geçildiğinde yerde duran bir uçak görüntüsü fark ediliyor. Halbuki orada o anda bir uçak yok. Yaklaşık 4 saat önce uçağın bir benzeri o noktada duruyordu. Daha sonrada hangara götürülmüştü. İnsansız uçağın termal kamerası saatler önce orada duran uçağın yarattığı gölgeyi, yaydığı ısıyı gösteriyor.,

Bayraktar Akıncı, 24 saat havada kalabiliyor, 13 bin metre yüksekliğe çıkabiliyor. Uydu bağlantısı ile koordine edilebilmesi sınır ötesinde görev yapabilmesini sağladı. Bu operasyonda tercih edilmesinde saatte 375-400 kilometre yol alıp, kaza yerine hızla varabilmesi de etkili oldu. Akıncı, deprem bölgesinde ve orman yangınlarıyla mücadelede de önemli rol oynamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı'nın düşen helikopterinin yerini belirledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement