IŞİD ile Mücadelede Türkiye'nin 5 Çekincesi - Son Dakika
Güncel

IŞİD ile Mücadelede Türkiye'nin 5 Çekincesi

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile dün Ankara'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin çekincelerini iletti.

09.09.2014 08:10  Güncelleme: 08:27

ABD Savunma Bakanı olarak 1.5 yıldır görev yapan Chuck Hagel, dün Ankara’yı ilk kez ziyaret etti. Ziyaretin gündeminde ABD’nin Irak’ta IŞİD ile mücadele etmek üzere ''çekirdek koalisyon'' kurma önerisinin yanı sıra Suriye, Gazze ve Ukrayna konuları yer aldı.

ABD Savunma Bakanı Hagel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile ayrı ayrı görüştü.

ABD yönetimi Galler’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde, IŞİD ile mücadele amacıyla bir çekirdek koalisyon oluşturulmasını ve koalisyonda NATO üyesi 10 ülkenin bulunmasını önermiş, öneri götürülen ülkeler arasında Türkiye de yer almıştı.


(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tebrik ziyaretinde bulunan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'i Çankaya Köşkü'nde kabul etti.)

IŞİD ile mücadele planının 21 Eylül’de başlayacak BM Genel Kurulu’nda görüşülmesi benimsenirken, Türkiye çekirdek koalisyona katılma ya da katılmama konusunda net bir tavır koymamıştı.

STRATEJİK ORTAKLIK

Hagel’ın ziyareti ''son dakika planlaması'' olmasa da görüşmelerde gündemin ilk sırasına ''çekirdek koalisyon'' önerisi yerleşti. ABD yönetimi ''stratejik ortağı'' Türkiye’nin koalisyon ile ilgili kararını ''karşılıklı güven testi'' olarak değerlendiriyor.
Buna karşın Ankara, Musul Başkonsolosluğu’nun 49 çalışanının IŞİD tarafından rehin tutulması nedeniyle, operasyonel görevlere sıcak yaklaşmıyor.

'SAVAŞÇI' TALEBİ YOK

Bakan Hagel, kurulacak çekirdek koalisyonun ortaklarından muharip birlik talep edilmeyeceği konusunda güvence verdi. Ancak Türkiye’nin askeri üslerinin ve lojistik imkânlarının talep edilmesi söz konusu.
Çünkü koalisyonda Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Danimarka, Polonya, Kanada ve Avustralya yer alıyor ve Türkiye Irak’a komşu tek ülke konumunda.
NATO’nun bölgede kuracağı merkezler üzerinden Irak ordusuna askeri mühimmat ve havadan nakliye desteği vermesi planlanıyor.

ÇEKİRDEK KOALİSYONDA ANKARA'NIN 5 ÇEKİNCESİ

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel Ankara’da Türkiye’nin koalisyona ne tür katkı yapabileceğini sordu. Türkiye, 5 çekincesini iletti.

İşte Türkiye’nin çekinceleri:
* Musul Başkonsolosluğu’ndan kaçırılan 49 rehine,
* IŞİD’le savaşacak güce verilecek silahların ne olacağı,
* Koalisyonda tek Müslüman üyenin Türkiye olması,
* Sınır güvenliği,
* Esad rejiminin güçlenmemesi.

OPERASYON İÇİN 4 TEMEL MADDE

Hagel, Ankara’da IŞİD ile mücadelenin stratejik ve lojistik boyutlarını müzakere etti.

Diplomatik kaynaklara göre, IŞİD’le mücadelede şu ilkeler önce çıkacak:
* IŞİD’in yeni mevziler kazanmasını önleyecek hava saldırıları düzenlenmesi,
* Kara operasyonlarına şu aşamada yer verilmemesi,
* Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge’ye eğitim ve lojistik destek verilmesi,
* IŞİD’in sahadan çıkarılması için Irak merkezi hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimi ile kapsamlı bir strateji uygulanması. (Kaynak: Habertürk)

IŞİD ile Mücadelede Türkiye\'nin 5 Çekincesi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel IŞİD ile Mücadelede Türkiye'nin 5 Çekincesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • kekowa: HATAY ZATEN SURİYE NİNDİ 1 RİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI TÜRKİYE HATAYI KENDİ TOPRAKLARINA EKLEDİ BÜTÜN TARTIŞMALARA RAĞMEN HATAY BENİM DEDİ. 0 25 Yanıtla
    Aykut: Bilen bilmeyen yorum yapıyor. . 0 0
  • kekowa: TÜRKİYE yi çorabım kadar sewmiyorum :))) 2 18 Yanıtla
  • kekowa: İRAN ÇOK SESSİZ HİÇ DİKKATİNİZİ ÇEKTİMİ BU. Karamanın koyunu sonra çıkar o yunu. 16 0 Yanıtla
  • kekowa: BOMBAYI TÜRKİYENİN KUCAĞINA BIRAKICAKLAR. 10 0 Yanıtla
  • Gonyali Kürd: ABD nin amacı savaşın kaosun içine Türkiye'yi çekmek. IŞID okyanusu aşıp ABD ye saldıramaz ama Ezidilere , Pkk ya kucak açan Türkiye ile sınır komşusu ! 10 0 Yanıtla
  • kekowa: TÜRKİYE O ÇEKİRDEK KOALİSYONA GİRERSE İŞİD'DE HATAYA GİRER DEMEDİ DEMEYİN. İŞİD BİRAZDAHA TOPLANIP YENİ BİR CEPHE AÇICAKHERALDE O DA TÜRKİYE OLUCAK. DEMEDİ DEMEYİN. 6 3 Yanıtla
  • tokmak: bi de şu var sanırım: yakalanan ışid militanlarının iftira atıp!!! hangi ülkelerden destek aldıklarını ve detayları açıklaması. . . . 5 0 Yanıtla
  • resat: Amerika ne kadar rahat peki türkiye ışidi vursa hiç huzur olacakmı türkiyede 1 3 Yanıtla
  • Alien: Ne işin var orda senin, bas gel ülkene, biz seni halife seçtik, bu günler için mi, Allah'ın günü yakın! 0 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement