İstanbul Boğazı'nda Dünya Yoga Günü kutlandı - Son Dakika
Güncel

İstanbul Boğazı'nda Dünya Yoga Günü kutlandı

İstanbul Boğazı\'nda Dünya Yoga Günü kutlandı

İstanbul Boğazı'nda 21 Haziran Dünya Yoga Günü'ne özel '9'uncu Uluslararası Yoga Günü' düzenlendi.

22.06.2023 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İstanbul Boğazı'nda 21 Haziran Dünya Yoga Günü'ne özel '9'uncu Uluslararası Yoga Günü' düzenlendi. Renkli görüntülere sahne olan etkinliğe gencinden yaşlısına her yaştan katılım oldu. 5 binden fazla yıl, yogayı dünya ile paylaştıklarını belirten Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary, "Bu yıl 3'ü İstanbul'da, 3'ü Bursa, Tekirdağ ve Muğla'da olmak üzere toplam 6 yoga etkinliği ile Dünya Yoga Günü'nü kutluyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler, 2014 yılında Türkiye'nin de içinde bulunduğu 177 ülkenin katkılarıyla 21 Haziran gününü, 'Uluslararası Dünya Yoga Günü' olarak kabul etti. Bu kapsamda Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Spor İstanbul iş birliği ile '9'uncu Uluslararası Yoga Günü' düzenlendi. İstanbul manzarası eşliğinde Sarayburnu Parkı'nda gerçekleştirilen günde, sporseverler ve yoga meraklıları bir araya gelme şansı buldu. Profesyonel eğitmenlerin yoga hareketlerini uygulamalı olarak gösterdiği etkinliğe gencinden yaşlısına her yaştan katılım oldu. Herkesin yoga yaptığı alan, renkli görüntülere sahne oldu.

Etkinliğe; Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary, Hindistan Türkiye Büyükelçisi Dr. Virander Paul, İBB Başkan Danışmanı ve Emekli Büyükelçi Mustafa Osman Turan ve Spor İstanbul'da Stratejik Ortaklıklar Müdürü Seçil Tanören katıldı.

"BU YIL VASUDHAİVA KUTUMBAKAM İÇİN YOGA TEMASIYLA KUTLANACAK"

9'uncu Uluslararası Yoga Günü vesilesiyle herkesin gününü kutlayan Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary, "Yoga 5 binden fazla yıl önce Hindistan'da ortaya çıktı ve o zamandan beri onu dünyayla paylaşıyoruz. Şu anda Türkiye dahil dünyada milyonlarca yoga yapan insan var. 2015 yılından beri Uluslararası Yoga Günü, yazın başlangıcına da denk gelen 21 Haziran'da kutlanıyor. Uluslararası Yoga Gününü kutlama teklifi ilk olarak BMGK'nun 69'uncu oturumunda Hindistan Başbakanı Sayın Narendra Modi tarafından sunuldu. Yorganın evrensel cazibesi doğrultusunda Hindistan'ın sunduğu Uluslararası Yoga Gününü kabul etme tasarısının Türkiye dahil rekor sayıda üye ülkenin desteğini aldı. Bu seneki Uluslararası Yoga Günü, tüm dünya ailesi için Yoga anlamına gelen Vasudhaiva Kutumbakam için Yoga temasıyla kutlanacak" açıklaması yaptı.

"YOGA BENİ FİT TUTUYOR VE GÜNLÜK STRESLERLE BAŞ ETMEMİ SAĞLIYOR"

Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle şunu da paylaşmak için çok heyecanlıyım; bugün Başbakan Narendra Modi, New York'taki BM Genel Merkezi'nde Uluslararası Yoga Günü'nü kutlayacak. İstanbul'daki Hindistan Başkonsolosluğu bu sene 3'ü İstanbul'da  3'ü de Bursa, Tekirdağ ve Muğla'da olmak üzere 6 adet yoga etkinliği ile Dünya Yoga Günü'nü kutluyor. Bugün İstanbul şehrinin, İBB'nin ve Spor İstanbul'un destekleriyle Fatih ilçesi Sarayburnu Parkı'nda en büyük Uluslararası Yoga Günü'nü kutluyor olacak. Birkaç yüz kişinin yoga uygulamalarında bize katılmasını umuyoruz. Ben de düzenli olarak yoga yapanlardanım. Yoga beni fit tutuyor ve günlük streslerle baş etmemi sağlıyor. Bu sebeple bizler, her yaştan ve bedenden hayatın her kesiminden insanları fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık sağlayan bu kutlamaya katılmaya davet ediyoruz."

"İSTANBUL'UN İKONİK SEMBOLLERİ EN GÜZEL ARKA PLANI SAĞLIYOR"

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary, etkinliğe katılanlara, "Her tarafı kaplayan, İstanbul'un güzel ve ikonik sembolleri bu harika geleneği uygularken en güzel arka planı sağlıyor. Günüme yogayla başlıyorum. Hatta bazen yogayla bitiriyorum. Yoganın beden, zihin ve nefesin bağlantısı olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Yoga sürdürülebilirdir, şefkat ve tevazudur. Düzenli uygulandığında bizi; zihinsel, ruhsal ve fiziksel dengeye ulaştırır. Köklerimize daha da yakınlaştırır. Sadece belli bir vücut tipinin ve yaşın yoga yapabileceği bir efsanedir. Bu hiç doğru değil. Tüm bedenler, tüm vücut tipleri ya da her yaştaki insanlar yogayı hayatlarının bir parçası yapabilirler. Bunun yolu bedeninizi iyi dinlemek ve ona iyi davranmaktır" şeklinde seslendi.

"NAMASTE 'SENİ BAŞIMLA SELAMLIYORUM'  ANLAMINA GELEN HİNTÇE KARŞILAMADIR"

Sudhi Choudhary son olarak şunları söyledi:

"Normalde yoga yaparken namaste ile başlayıp bitirdiğimizi fark edeceksiniz. Ben de konuşmaya namaste ile başladım. O zaman namaste, 'seni başımla selamlıyorum'  anlamına gelen Hintçe karşılamadır. İnsanı yogaya hazırlayan budur."

"YOGA SANATI TÜM DÜNYAYA AİTTİR"

Hindistan Türkiye Büyükelçisi Dr. Virander Paul ise açılış konuşmasında, "Uzun, bozulmamış ve zengin tarihi ile dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan bu en büyüleyici şehirde, burada olmaktan çok mutluyum. Boğaz'ın bu muhteşem ortamında bir arada olmanın ayrıcalığını yaşıyoruz. Meslektaşım, Uluslararası Yoga Günü'nün doğuşunu kısaca açıkladı. Birleşmiş Milletler'in böylesine büyük bir uluslararası destekle yogaya adanmış bir Uluslararası Gün ilan etmesi, Yoga'nın evrensel cazibesinin ve insanlığa sağladığı muazzam faydaların tanınmasıdır. Yoga sanatı, bilimi ve felsefesi Hindistan'da ortaya çıkmış olabilir, ancak bugün tüm dünyaya aittir" şeklinde konuştu.

Etkinlik, katılanlara yoga kitabı hediye edilmesi ve Hindistan'a özel yemeklerin ikram edilmesiyle sona erdi.


- İstanbul
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İstanbul Boğazı'nda Dünya Yoga Günü kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement