İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etap yatırımına yönelik 4,5 milyar avroluk finansman paketi imzalandı.
İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Binali Yıldırım, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, konsorsiyum yönetim kurulu üyeleri ile kredi veren bankaların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi.
Törende, İstanbul Yeni Havalimanı'nın 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey–güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'ncu kurulan İGA ile Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank arasında 16 yıl vadeli toplam 4,5 milyar avroluk kredi anlaşmasına imza atıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, trende yaptığı konuşmada, son 13 yılda havacılık sektörü dünyada yılda ortalama yüzde 5 büyürken, Türkiye'deki büyümenin dünya ortalamasının 3 katına ulaşarak yüzde 15'e çıktığını söyledi.
Aktif havalimanı sayısının 26'dan 55'e çıktığını ve terminalleri yeni Türkiye'ye yakışır hale getirdiklerini aktaran Bilgin, "Toplam yolcu trafiğimiz 2014 yılı sonunda 166 milyonu, 2015'in Eylül ayı itibarıyla 140 milyonu geçti. Hava ulaştırma anlaşmamız bulunan ülke sayısı 164'e, büyük gövdeli uçak sayımız 482'ye çıktı. 2003'te 2 havayolu şirketiyle yurt dışında 55 ülkede 60 noktaya uçuyorduk, bugün ise uçuş ağımız 6 havayolu şirketiyle 109 ülkede 242 noktaya ulaştı" bilgisini verdi.
Bilgin, Türkiye'nin, dünya havalimanları toplam yolcu sayısı sıralamasında 2003'e kıyasla 15'incilikten 9'unculuğa yükseldiğini, bu alanda Avrupa'da ilk 3'te olduklarını anlattı.
Bütün bu büyümenin getirdiği taleplerin karşılanması için havacılık sektöründe altyapının geliştirilmesinde öz kaynaklar dışında "Kamu-Özel İş Birliği" projelerine ağırlık verdiklerini belirten Bilgin, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden birisi olan Yeni Havalimanı Projesi'nin bu yöndeki atılımlarının en büyük ve en önemli örneği olduğunu dile getirdi.
Bilgin, şöyle devam etti:
"Sayın Cumhurbaşkanım, yapım kararı dahil, bugüne gelinceye kadar tüm aşamalarda her türlü desteği verdiğiniz ve yine teşriflerinizle 7 Haziran 2014 tarihinde temelini attığımız, 10,2 milyar avrosu yatırım, 22,1 milyar avrosu kira bedeli olmak üzere toplam 32,3 milyar avroya ulaşan bir özel sektör katkısı temin edilen, inşaat döneminde ortalama 80 bin, hizmete girmesiyle birlikte 120 bin kişiye ilave istihdam imkanı oluşturacak, sektörden sağlanacak etkilerle Türk ekonomisinin tüm alanlarının gelişmesine de katkı sağlayacak, 150 milyon yolcu kapasiteli bu havalimanımız tamamlandığında, Amerika ve Batı Avrupa ile Afrika, Asya ve Uzak Doğu arasında önemli bir transfer merkezi haline gelecek."
Bilgin, yapımı hızla devam eden havalimanını modern ulaşım imkanlarıyla şehir merkezine bağlayacak önemli karayolu ve raylı sistem projelerinin de eş zamanlı yürütüldüğünü vurguladı.
Havalimanından geçecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantısı olan otoyolun 2016 yılı mayıs ayında hizmete alınacağına dikkati çeken Bilgin, bölgeden geçen diğer karayollarını da süratle tamamladıklarını vurguladı.
Bilgin, havalimanını Gayrettepe'ye bağlayacak hızlı metro hattının yapım ihalesini de gelecek yılın ilk çeyreğinde yapacaklarını, 80 milyon yolcu kapasitesiyle ilk etabını 2018 yılının ilk çeyreğinde hizmete almayı hedefledikleri havalimanının bu aşamaya gelmesinde emeği geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Başbakan Davutoğlu'na, eski ulaştırma bakanları Binali Yıldırım ile Lütfi Elvan'a ve diğer paydaşlara teşekkür etti.
"Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımının finansman kredisi, hazine garantisi olmadan sağlandı"
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de bugün kültür, ticaret ve finans merkezi olan, dünya tarihi boyunca medeniyetler beşiği olmuş İstanbul'u, dünya havacılığının da merkezi haline getirme hedefi yolunda önemli bir aşamaya şahitlik edildiğini söyledi.
Özdemir, 90 milyon yolcu kapasiteli, 1 milyon 300 bin kare büyüklüğünde terminal binası ve 3 adet bağımsız pisti kapsayan, 6 milyar avroya mal olacak birinci etap yatırımları için 4,5 milyar avro tutarında, Türk hukukunun da geçerli olduğu, Cumhuriyet tarihinin altyapı yatırımlarında en büyük proje finansman kredisinin, Hazine garantisi olmadan, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve yabancı sermayeli özel bankalar Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank'tan sağlandığını hatırlattı.
Havalimanı inşaatının, 76 milyon metrekare büyüklüğünde alana yayıldığını ve inşatta bugün 8 bin kişinin çalıştığını, bu sayının her geçen gün arttığını aktaran Özdemir, şunları kaydetti:
"Proje tamamlandığında doğrudan 100 bin, yan sektörlerle yüz binlerce kişiye istihdam sağlayacağız. Bugün itibarıyla Türkiye'nin en büyük makina parkına sahibiz. İnşaatımızda 800 adet yüksek kapasiteli iş makinası ve 1.700 adet yüksek tonajlı kamyon aralıksız çalışıyor. İnşaat alanında yaklaşık 1 milyon 200 bin metreküp toprak hareketini gerçekleştiriyoruz. Sahadaki faaliyetlerimizin dışında, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve katkılarıyla Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarımızın yönetiminde, tüm ilgili kamu ve kuruluşların katılımıyla her ay gerçekleştirilen toplantılarımız sayesinde projemizin önü hep açık tutuldu. Hızla ilerleme sağlandı."
Özdemir, İstanbul Yeni Havalimanı'nın, tüm fazları tamamlandığında yıllık yaklaşık 200 milyon yolcu kapasitesine ve 6 piste sahip olacağını belirterek, ayrıca 150'den fazla havayolu şirketine de ev sahipliği yapacağını dile getirdi.
Yeni havalimanının, 350'den fazla destinasyona uçuş gerçekleştireceğinin altını çizen Özdemir, şu bilgileri paylaştı:
"Yolcu dostu bir yaklaşımla tasarlanmış havalimanımıza inen yolcumuz yaklaşık 15 dakika tüm işlemlerini tamamlayıp limanımızdan çıkış yapabilecek. Yatırımı üstlenen 5 ortak olarak bugüne kadar dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz, sayısız işlerde kazandığımız tecrübelerimizi bu projeye aktarıyoruz. Hedefimiz, dünyanın en büyük havalimanı unvanına sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı inşaatını tamamlayarak 2018 yılının ilk çeyreğinde işletmeye açmaktır. O gün geldiğinde A'dan Z'ye her aşaması bu topraklarda geliştirilen bu dev projeyi başarıyla tamamladığımızı inşallah tüm dünyaya duyuracağız. İşletmeye açtığımız tarihten itibaren yılda Katma Değer Vergisi dahil 1 milyar 46 milyon avro olmak üzere 25 yılın sonunda toplam Katma Değer Vergisi dahil 26 milyar 140 milyon avroyu devlet bütçesine kazandıracağız. 10 milyar avronun üzerinde de yatırım yaparak tüm fazları tamamlamış olacağız."
"Bu dev projenin finansal paydaşı olmaktan büyük gurur duyuyoruz"
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise kamu-özel ve bankacılık sektörünün, dünyada da örnek gösterilecek güzel bir iş birliğini bu projeyle hayata geçirdiğini ifade etti.
Gücünü Türkiye ekonomisinden alan bankacılık sektörünün, proje finansmanındaki toplam taahhütlerinin, bu projeyle 300 milyar TL'ye yaklaştığını vurgulayan Aydın, "Sektörümüz, güçlü sermaye ve kaynak yapısının yanında tecrübesi, bilgi birikimi, insan kaynağı, operasyonel ve teknolojik altyapısıyla bundan böyle de ülkemizin ihtiyacı olan büyümeyi desteklemeye devam edecektir. İstanbul Yeni Havalimanı Projesi ülkemiz ve bölge coğrafyası için büyük önem arz etmektedir. Türk müteahhitlerin bir eseri olacak bu dev projenin finansal paydaşı olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
Dünyanın En Büyük Havalimanı Finansmanı için imzalar atıldı
Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, İGA Yönetim Kurulu üyeleri ve kredi veren bankaların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni gerçekleştirdi.
Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, finansman kredisi sağlayan bankaların üst düzey yöneticilerine, üstlenici firma yetkilileri tarafından da Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na üçüncü havalimanının maketi hediye edildi.
İlk aşamada 6 milyar avroluk yatırımın hedeflendiği İstanbul Yeni Havalimanı'nda yatırımların 4,5 milyar avroluk kısmının söz konusu krediyle karşılanması planlanıyor. Yatırım tutarının yüzde 25'inin öz kaynaklardan karşılanacağı birinci etabın 2018 yılı içerisinde tamamlanacağı öngörülüyor.
Cengiz-Limak-Kolin-Kalyoncu-Mapa konsorsiyumu, İstanbul üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için Mayıs 2013'te yapılan yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22 milyar 152 milyon avro artı KDV teklif ederek kazanmıştı.
Son Dakika › Güncel › İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?