"İtalya ve Türkiye'de Afet Yönetimi Konferansı" - Son Dakika
Güncel

"İtalya ve Türkiye'de Afet Yönetimi Konferansı"

"İtalya ve Türkiye\'de Afet Yönetimi Konferansı"

Düzce Valisi Su: "Depremlerin bize öğrettiği dersler var. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin bize verdiği ön önemli ders, deprem olmadan depreme hazır olmaktır"

12.11.2013 12:02

Düzce Valisi Ali İhsan Su, "Depremlerin bize öğrettiği dersler var. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin bize verdiği ön önemli ders, deprem olmadan depreme hazır olmaktır" dedi.

Doğu Marmara'da Afet Yönetimi Projesi kapsamında "İtalya ve Türkiye'de Afet Yönetimi Konferansı" düzenlendi.

Düzce'de bir otelde Düzce Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansta konuşan Düzce Valisi Su, dünya üzerinde afetlerin sürekli olduğunu, bazılarının doğal yollarla bazılarının ise insan eliyle gerçekleştiğini söyledi.

Afetlerde büyük kayıpların olmasının nedeni olarak insanların tedbirsizliğinden ve dikkatsizliğinden kaynaklandığını belirten Su, "Bizim elimizde olmayan bazı doğal afetler vardır depremde bunlardan biridir. Bu afetlerde önemli olan şey bizim ne yapmamız gerektiğidir" diye konuştu.

"Heyelan, sel, deprem gibi felaketlerde bizim daha önceden önlemlerimizi almamız gerekiyor" diyen Su, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu afetleri yaşamadan önce 'bizim tek yapabileceğimiz, afet olursa yarasını hemen sarmak, biran önce normale dönmektir' diyorduk. Hep bu konsept üzerine çalıştık ama artık bu konsept üzerine çalışmıyoruz. Artık afet olmadan önce ne yapabilirizi konuşuyoruz. Bütün dünyada artık afet olmadan önce afete hazırlıklı olmak konuşuluyor. Bunun üzerine çalışmalar yapılıyor. Bugünkü konferansın ve bundan sonra yapılacak konferansların, çalışmaların sebebide bu. Depremlerin bize öğrettiği dersler var. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin bize verdiği ön önemli ders, deprem olmadan depreme hazır olmaktır."

-"Türkiye'de afetlerin yaşanması doğal"

Düzce Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal da afetlerin insanlık tarihi kadar eskiye dayandığını ve bu afetlerde büyük kayıpların verildiğini söyledi.

Türkiye'nin genç bir arazi yapısı olması nedeniyle afetlerin yaşanmasının doğal karşılanması gerektiğini dile getiren Kartal, şöyle konuştu:

"İlimizinde yer aldığı Doğu Marmara Bölgesi'nde bir çok insan kaynaklı afetler olmaktadır. Sanayinin bu bölgede yoğunlaşması insan kaynaklı kazalara, afetlere neden olabilliyor. İnsan kaynaklı afetlerin yanı sıra bu coğrafya doğal afetler içinde bir merkez konumunda. İlimiz ve komşu illerimizde daha önce bizde derin acılar bırakan depremin tekrar tekrar yaşanması muhtemeldir. Önemli olan bizim bu afetlere önceden hazırlıklı olmamız ve önlemler almamızdır."

Afetlere önceden hazırlıklı olma ve önlemler alma kapamında "Doğu Marmara'da Afet Yönetimi Projesi"ni oluşturduklarını anlatan Kartal, projenin tanıtılması için 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin 14. yıl dönümünde bu konferansı düzenlediklerini söyledi.

Proje hakkında da bilgi veren Kartal, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Projemiz Ulusal Ajans taraından destekleniyor. 2 yıl sürecek projemizin bütçesi 278 bin 759 Euro, toplam hibe miktarı ise 186 bin 569 Euro'dur. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Kocaeli, Sakarya, Düzce Yalova, Bolu Afet ve Acil Durum Müdürlükleri, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Arama ve Kurtarma Derneği (AKUT) Avusturya Salzburg Üniversitesi ve İtalya Foligno Enstitüsü projemize destek veriyor. Proje kapsamında, afet yönetim projelerini inceleyeceğiz. Eğitimler ve tatbikatlar yapacağız. Afet anı ve sonrasını koordine edebilmek için çalışmalar yapacağız."

Konuşmaların ardından İtalya Umbrio Bölgesi Sivil Savunma Birimi Kriz Yönetimi Başkanı Maurzio Tesorini, "İtalya Sivil Savunmasının Hazırlığı" konusunda sunum yaptı. - Düzce

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'İtalya ve Türkiye'de Afet Yönetimi Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement