Türkiye'nin sütte en verimli kıl keçisi olarak bilinen ve kendine has özellikleri bulunan Karaburun Kıl Keçisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından "Halk elinde ıslah" programına alındı. Bakanlığın mali destekleriyle gerçekleşen projeyi Ege Üniversitesi, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve İl Tarım Müdürlüğü yürütecek.
İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal ve İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer tarafından imzalanan protokol ile Karaburun Kıl Keçisi, "Halk elinde ıslah programı"na alındı. Protokol törenine proje liderliğini yapacak olan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Funda Ataç da katıldı.
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve İzmir İl Tarım Müdürlüğü, 'Sakız Koyunu'nun ardından şimdi de 'Karaburun Kıl Keçisi'nin yok olmaması için çalışma başlattı.
İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, geçmiş yıllarda orman yasağı ve sütün para etmemesi nedenleriyle Karaburun Kıl Keçisi'nin olumsuz etkilediğini belirterek, "Bir yandan sayıları azalan Karaburun kıl keçisi, bir yandan da dışardan gelen farklı ırklar nedeniyle türde bozulmalar yaşanmış. Bu ırk, Türkiye'nin en fazla süt üreten kıl keçisi. Bu ırkı yeniden ayağa kaldırmak için proje başlattık. Hedefimiz Karaburun'da bu bölgeye has bir özellik kazanmış kıl keçisini korumak ve ıslahını sağlamak. Hayvanlarda verim artışı sağlayarak yetiştiricinin daha fazla kazanmasına imkan yaratmak" dedi.
Beş yıl sürecek
İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin ile birlikte İzmir Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi de projede yer alıyor. Karaburun Kıl Keçisi Halk Elinde Islah Projesi kapsamında 6300 hayvan takip edilecek. Proje kapsamında 28 yetiştirici ile yapılan sözleşmeyle yetiştiriciler, hayvan verimlerini ve hareketlerini Bakanlığın belirlediği kriterlerde takip etmeyi taahhüt etti.
Yetiştiriciler 5 yıl boyunca doğan yavruların doğum ağırlıkları alıp doğum tarihlerine yazacak. Bunun dışında doğan yavrular 120 günlük oluncaya kadar belirli tarihlerde tartımları yapılıp takip edilecek, daha sonra damızlık seçilenler dışında kalanlar yetiştirici tarafından satabilecek. Süt sezonunda sağım sayısına göre sabah akşam süt verimleri tutulacak. Yetiştiriciler proje kapsamında anaç hayvan başına 35 TL,her yavru için 20 TL destek alacak. Elit sürü oluştuğunda ise destek miktarı da anaç hayvan başına 35 TL, yavru başına 50 TL olacak.
Bakanlık proje ile sadece verim artışı sağlamayı hedeflemiyor. Amaçlarından biri de İzmir'in damızlık kıl keçi ihtiyacını karşılamak. 5 yılın sonunda proje kapsamında hayvanların yavruları piyasa fiyatının üzerinde alıcı bulabilecek. 6 bin 300 hayvan; 70 bin civarında hayvanın ıslahında önemli bir rol üstlenecek.
Son Dakika › Güncel › 'Karaburun Kıl Keçisi' Yetiştirici Elinde Islah Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?