Kendi Elektriğini Üreten Camii - Son Dakika
Güncel

Kendi Elektriğini Üreten Camii

Kendi Elektriğini Üreten Camii

Almanya'da Emir Sultan Camii, çatısına takılan güneş panelleri ile artık kendi elektriğini üretecek.

26.09.2012 12:09  Güncelleme: 12:44

Almanya'nın Darmstadt kentindeki Emir Sultan Camii, çatısına takılan güneş panelleri ile artık kendi elektriğini üretecek. Genç mühendisler Tanju Doğanay ve Mehmet Gür Yeşil, çevre dostu bir camii yarattıklarını söylerken, camii yöneticileri Şuan dünyada İslam'ı terörle karşılaştırdıklarını düşünürsek biz İslam'ı çevrecilikle birleştirdik mesajı verdiler.

Almanya'nın Hessen Eyaleti'ne bağlı Darmstadt'ta hizmet veren Emir Sultan Camii, doğayı koruma adına örnek bir girişimde bulundu. Avrupa Türk İslam Birliği'ne (ATİB) bağlı camii, çatısına takılan 41 güneş paneli sayesinde artık kendi elektriğini kendi üretecek. Hizmete giren paneller, Fotovoltaik enerji sistemi ile çalışacak ve güneş olmasa bile açık havada üretim sağlayacak. Böylelikle hem doğa kirlenmeyecek, hem de camii tasarruf yapmış olacak. Atom enerjisinden uzaklaşma yönünde seslerin giderek arttığı Almanya'da, gelecekte elektrik üretiminin rüzgar ve güneş enerjisi ile sağlanmasının artık kaçınılmaz olduğunu vurgulayan genç mühendisler Tanju Doğanay ve Mehmet Gür Önümüzdeki 10 yıl içinde bu yönde önemli adımlar atılacak dediler.

GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYORLAR Nourenergie adında bir proje geliştiren Doğanay ve Gür, Değişik ülkelerden gelen 9 kişiden oluşan bir ekibiz. Doğayı korumak ve bu yönde herkese örnek olmak için talep olması halinde camii, kilise, hastane veya okullara ücretsiz projeler hazırlıyoruz ve bunu hayata geçiriyoruz. Şimdiye kadar Darmstadt Emir Sultan Camii'nin yanı sıra Weinheim'daki Mevlana Camii'ne doğa dostu bir enerji sistemi yerleştirdik. Çalışmalarımız karşılığında herhangi bir ücret almıyoruz. Gönüllü olarak çalışıyoruz dediler.

4 AİLENİN ELEKTRİK İHTİYACI

Camiide yılda dört ailenin bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretileceğini söyleyen Doğanay, Bu yılda 10 bin kilowattsaat anlamına geliyor. Böylelikle camiinin elektrik ihtiyacının yüzde 40'ı sağlanmış olacak. Camii isterse elde ettiği elektriği satabilir. Ayrıca çevre dostu bir sistem kullandığı için yıllarca devlet teşviki de alabilecek. Yani her konuda avantajlılar. Projenin planlanması, maliyetinin hesaplanması ve hayata geçirilmesi toplam 8 hafta sürdü bilgisini verdi.

BAĞIŞLARLA KARŞILANDI

Emir Sultan Camii 2. Başkanı Ragıp Yazıcı, projenin toplam 17 bin Euro'ya mal olduğunu, bunun büyük bölümünün ise cemaatten toplanan bağışlar ile karşılandığını söyledi. Yazıcı, Böyle bir sistemi kullanan camii sayısı çok az. Biz bu alanda örnek olmak istedik. Başlangıçta projeye anlam veremeyenler de oldu tabiki. Şuan dünyada İslam'ı terörle karşılaştırdıklarını düşünürsek biz İslam'ı çevrecilikle birleştirdik. İnsanlara terörle anılmak istemediğimizi, topluma yararlı fertler olarak anılmak istediğimizi göstermek istiyoruz. Doğanın korunması için toplum olarak hepimize görevler düşüyor diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kendi Elektriğini Üreten Camii - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement