KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye'nin KKTC'ye yaptığı katkıların artarak devam ettiğini belirterek, yardımın bir önceki üç yıla göre 720 milyon lira artarak, 2013-2015 yılları için 3 milyar 300 milyon lira olmasının öngörüldüğünü söyledi.
Türkiye'nin finansmanıyla bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek "2013 Kısmi Hibe Destek Programı", Başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna sunuldu. Toplantıya, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak katıldı.
Başbakan İrsen Küçük toplantıda yaptığı konuşmada, hibe programlarında amacın KKTC ekonomisini daha güçlü hale getirmek olduğunu söyledi.
Küçük, 2013-2015 Ekonomik Programı'nın 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya konulduğunu anlatarak, reel sektörde yüzde 80, yatırımlarda ise yüzde 50 oranında bir artış meydana getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Türkiye'nin KKTC'ye yaptığı katkıların artarak devam ettiğine işaret eden Başbakan Küçük, yardımın bir önceki üç yıla göre 720 milyon artarak, 2013-2015 yılları için 3 milyar 300 milyon lira olarak öngörüldüğünü söyledi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından açıklanan 'Rekabet Edebilirlik Raporu'na değinen İrsen Küçük, KKTC izolasyonlar altındaki küçük bir ülke olsa da, rekabet edebilirliğin önemli olduğunu belirterek, rekabet edebilir bir yapı için altyapı yatırımlarının önemli olduğunu, bunu yapmaya çalıştıklarını vurguladı.
- "İhracat yüzde yüze yakın artış gösterdi
İhracatta olumlu gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Küçük, göreve geldikleri 2010 yılından bugüne ihracatın yüzde yüze yakın artış gösterdiğini söyledi.
Kendi Tarım Bakanlığı döneminde (yari hibe türü) benzeri bir eş finansmanlı hibe programını hayata geçirerek 60 bin dönümlük narenciye arazisine damla sulama sistemi kurulmasını sağladıklarını anımsatan Başbakan Küçük, kendisinden önce aynı bölgede devlet eliyle 2 bin dönümlük araziye damla sulama sistemi kurulamadığını hatırlattı.
Küçük, o dönemde parti programında 30 bin dönümlük bir alana damla sulama sistemi kurulmasını vaat ettikleri halde kendisinin yarı hibe yöntemiyle 60 bin dönüme damlama sulama sistemi kurdurduğunu belirterek, "Hibe programlarının uygulanmasına imkan veren Anavatan ve Büyükelçiliğe teşekkür ederim" dedi.
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Akça da yaptığı konuşmada, KKTC bankalarındaki 9 milyar liralık mevduatın, bir milyar lirasından az bir kısmının işletme sermayesine gittiğini söyleyerek, hibe programı ile uygun kredi ile girişimciye sermaye olanağı sağlamaya çalışıldığını belirtti.
Ülkede, yatırım için finansmanın önemli olduğunu vurgulayan Akça, uzun süre bankalar aracılığıyla yatırım kredisi sağladıklarını ancak hala önemli bir kesimin finansmana erişimde sorun yaşadığını söyledi.
Akça, bu nedenle ağır bir banka teminat işlemi gerektirmeyen hibe programlarına yöneldiklerini anlatarak, ilk uygulamaların sonuçlarından oldukça memnun kalındıklarını ifade etti.
Önümüzdeki dönemde tarım sektöründe faaliyet gösterenlerin ve esnafın sadece kefaletle finansmana ulaşabilmesi için çalışma yaptıklarına işaret eden Akça, bu konuda belirli bir noktaya ulaşıldığında gerekli açıklamanın yapılacağını söyledi.
Muhabir: Murat Demirci
Yayıncı: Erdem Gültekin - LEFKOŞA
Son Dakika › Güncel › Kktc - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?