KKTC Gençlik Çalıştayı Başladı - Son Dakika
Güncel

KKTC Gençlik Çalıştayı Başladı

KKTC Gençlik Çalıştayı Başladı

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Dairesi Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği 'Gençlik Çalıştayı' Acapulco Otel'de başladı.

10.02.2012 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Dairesi Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği 'Gençlik Çalıştayı' Acapulco Otel'de başladı.

Ana teması 'yüksek öğrenime ilişkin fırsatlar' olmak üzere, beş temel başlık çerçevesinde düzenlenen 'Gençlik Çalıştayı'nın açılışına KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, dün akşam bu amaçla KKTC'ye gelen Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst de katıldı ve konuşma yaptı.Türkiye'de 16 bölge ile KKTC ve Almanya'da düzenlenecek çalıştayla gençlerin, bir araya gelerek sorunlarını ve önerilerini dile getirme fırsatı bulması amaçlanıyor. 5 ana konuda gerçekleştirilen çalıştay için 'Etik ve insani değerler; sosyal hayatta gençlik; sağlık, spor ve çevre, demokrasi ve katılım bilinci; gençliğin altyapısı' ana konularında komisyonlar oluşturuldu. Komisyonların çalışmalarıyla oluşturulacak raporların, gençlik politikalarına ışık tutması hedefleniyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Dairesi Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği 'Gençlik Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, ulusal gençlik politikası belirleme çalışmalarına KKTC'yi de katmasından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Eroğlu, Kıbrıs Türk gençliğinin Türk ulusunun ayrılmaz bir parçası olduğunu ve öyle olmaya devam edeceğini kaydederek, KKTC, TC ve diğer Türk devletlerini ulu bir çınarın dalları diye niteledi. Birlik ve beraberlik temasıyla çok daha güzel noktalara ulaşılacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, sağlıklı, sağlam, güçlü bir gelecek için yapılacak çalışmalarda başlıca unsurun gençlik olması gerektiğini; gençliğin iyi yetişmesi için onlarla ilgili çalışmalara özel önem vermek gerektiğini vurguladı. Çalıştayın konu başlıklarının titizlikle seçildiğini belirterek, beğenisini ifade eden Eroğlu, tüm siyasi yaşamında gençlikle ilgili projelerin önceliği olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC'de çağ nüfusunun üniversiteye gitme oranının yüzde 70 olduğunu ve bu rakamın da dünya ortalamasının üstünde yer aldığını kaydetti. Eroğlu, üniversite mezunlarının istihdamında sorun yaşandığını ama yetişmiş insan gücünün dışa da açılabildiğini; ülke içinde de imkanlar sağlanmaya çalışıldığını anlattı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, izolasyon ve ambargolara rağmen sporda gençlere kazandırılanların küçümsenmemesi gerektiğini; gençlerin birçok branşta spor yapabildiğini, önemli branşlarda ligler bulunduğunu anlatarak, 'İnşallah önümüzdeki günlerde Kıbrıs konusunda meydana gelecek gelişmelerle gençlerimizin önü daha da açılabilecek. Anavatan başta olmak üzere tüm dünyayla bağlantılar kurulabilecek, müsabakalar yapabileceğiz' diye konuştu.

'ÇOK DAHA UZUN SÜRE MÜZAKERE DÜŞÜNCEMİZ YOKTUR'

60 yıldır devam eden Kıbrıs sorununun her alanda önlerine engel çıkarıldığını, içinde bulunulan durumun bu konunun çok daha uzun süre konuşulacağını gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, 'Ama Kıbrıs Türk halkının da, Anavatan'ın çok daha uzun süre müzakereleri sürdürme, görüşmeleri takip etme diye bir düşüncemiz yoktur. Artık konuşulmayan, tartışılmayan tarafı kalmayan Kıbrıs konusunun son aşamasına geldiğimizi söyleyebilirim' dedi. Türk gencinin ulusal Kıbrıs davasını iyi bilmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, kendi yaşamı boyunca Kıbrıs'ta yaşananları özetledi; '1963-74 arası yaşananların ise tarihte ibret olaylar' olduğunu söyledi.

Eroğlu, yokluklar içinde mücadele ettiklerini, Anavatan'la ortak, milli dava gördükleri Kıbrıs konusuna dört elle sarıldıklarını, halkın mutluluğu için öncelikle özgürlük gerektiği düşüncesiyle özgürlük mücadelesi verdiklerini vurgulayarak, 'Aç kaldık, susuz kaldık. Türkiye Kızılay'ı imdadımıza yetişti. 1974 Barış Harekatı'yla da özlediğimiz sonuca ulaştık. Yani 1974 Barış Harekatı Kıbrıs Türkü'nün kurutuluşu, hatta yeniden doğuşudur' dedi.

'TARİHİNİZİ BİLMEZSENİZ COĞRAFYANIZI BAŞKALARI YAZAR'

Eroğlu, bu mücadelenin ve bugünlere nasıl gelindiğini gençlerin bilmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Sevgili gençler eğer tarihinizi bilmezseniz coğrafyanızı başkaları yazar' diyerek gençlerin tarihi öğrenmesini istedi. Eroğlu, bilmek için illa ki o günleri yaşamak gerekmediğini de belirterek, 'Allah o günleri bir daha yaşatmasın' dedi. Müzakerelere değinirken, muhatapların mevcut durumdan memnun olduğunu ama dünyaya 'müzakereleri sürdürüyoruz' görünümü vermekten kaçınmadıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerin başladığı günden beri Güney'de 6, Kuzey'de 3 cumhurbaşkanı ve BM'de Genel Sekreter değiştiğine işaret etti.

"ANLAŞIN' DİYENLER HATALARININ FARKINDA DEĞİL?

Bugün kendilerine 'anlaşın' diyen ve tavize zorlayanların yaptıkları hatanın farkında olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, 'Eğer 4 Mart 1964'te BM 186 numaralı kararı almamış olsaydı Kıbrıs'ta kısa zamanda anlaşma olurdu. O kararla Rumlar Kıbrıs Cumhuriyeti'nin sahibi oldu. Eğer AB Rumları çözüm olmadan üye almasaydı bugün belki bir çözüme ulaşırdık' dedi.Eroğlu, Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargoları 'insanlık ayıbı' diye niteledi. 'Yıllarca Kıbrıslı Türklere toplu imha planları yapanlar AB üyesiyken, biz AB'nin ambargoları altındayız' diyen Eroğlu, KKTC'nin Barış Harekatı'nın yarattığı coğrafyada kurulduğunu ve sahip çıkmak gerektiğini söyledi. Eroğlu, zor günlerde bir doktor olarak kendisinin de, bir işçinin de ayda 30 lira alarak yaşadığını, bu birlik ve beraberlikle zorlukları aştıklarını anlattı.

'GERÇEKLERDEN HAREKET EDEN BİR ANLAŞMA'

Eroğlu, müzakere masasında otururken de devlete sahip çıktıklarını kaydederek, devletin varlığının ve sahip çıkılmasının anlaşmaya engel olmadığını; bugünkü gerçeklerden hareket ederek yaşayabilir bir anlaşmaya varmaya çalıştıklarını; bunun da iki devletin ve halkın varlığının kabulünden geçtiğini kaydetti. Eroğlu, 1963'te yaşadıkları travmayı yeniden yaşamak istemediklerini de vurguladı. 'Müzakereler devam ediyor tahmin ederim 1 Temmuz doğal sondur. Çünkü 1 Temmuz'da Rumlar AB dönem başkanlığına maalesef geliyorlar. O şartlarda görüşmenin de bir anlamı olacağını düşünmüyorum. Zaten Anavatan'ın, Türkiye'nin tavrı da ortadadır. Müzakere masasına anlaşmak için oturan taraf biziz, anlaşmadan zamana oynayan taraf Rum'dur. Bunu herkesin böyle bilmesi lazım' diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, 'alternatifsiz değiliz' dediğinde anlaşma istememekle suçlandığını ama alternatifsiz olmamanın müzakerelerde ellerini güçlendirdiğini söyledi. Siyasi hayatı boyunca, Türkiye'yle ilişkileri hep en sıcak noktaya taşıma gayretinde olduğunu belirten Eroğlu, sürekli gençlere ve halka 'Anavatanımız Türkiye'dir. Türkiye ve KKTC halkı arasında fark yoktur' dediklerini kaydederek, 'Dolayısıyla Türkiye ne kadar güçlü olursa biz de bu topraklarda rahat edebiliriz. Anavatansız bir KKTC düşünmek mümkün değildir. TC hükümetleri imkanlarını KKTC hükümetlerine, halkına vermeye çalışmakta ki KKTC bazı sorunlarını TC yardımlarıyla halledebilsin diye' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Filistin'in bir anavatanı olmadığı için bugün yaşadıklarını yaşamak zorunda kaldığını ifade etti.

'KARDEŞLER ARASINDA ZAMAN ZAMAN KIRGINLIK OLABİLİR AMA"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye ve KKTC gençlerinin kardeş olduğunu bilmelerini isteyerek, 'Kardeşler arasında bazen dedikodularla kırgınlıklar, dargınlıklar olabilir ama bunlar hep gelip geçicidir. Sakın ola sağda solda zaman zaman söylenen bu sözlere kulak asmayın. Biz her şeyden önce Türk'üz. Türkiye'de yaşayan insanlarımız da Türk'tür. İki ülke arasındaki bağlar ne kadar sağlamlaştırılırsa, gençler arasında kültürel, sportif faaliyetler ne kadar yaygınlaştırılırsa, bağlar o kadar daha güçlü olur' diye konuştu. Eroğlu, müzakereler uzadıkça halkta sıkıntılar ve psikolojik sorunlar olabildiğini belirterek, 'Ne olacağız diye sormak kadar insanı bozan bir soru yoktur. Eğer siz her gün ne olacağınızı sorarsanız bunalımlar yaratırsınız. Ne olacağımız belli. Görüşmelerde bir anlaşmaya varabilirsek TC'nin etkin ve fiili garantisinde bir anlaşma olacak. Olmazsa açık ve açıkta değiliz. Bakın iki ay yıldızlı bayrak var burada. Bu demektir ki iki Türk devleti var' dedi.

KÜÇÜK: 'GENÇLİĞİN ÖNÜNÜ AÇACAK PROJELER ÜRETMEK GÖREVİMİZ'

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, gençlerin en önemli manevi varlıkları olduğunu belirterek, katılımcılara ve mesajı için Türkiye Başbakanı Erdoğan'a teşekkür etti.mAnavatan Türkiye'nin bir önemli projeye daha el ele imza atmasından mutluluk ve onur duyduklarını ifade eden Başbakan Küçük, Türkiye'nin, KKTC'nin emin adımlarla ileriye taşınmasına her zaman destek verdiğini kaydetti.Başbakan Küçük, gençlerin risklerden koruyup sağlıklı bir aile yaşamına kavuşturulması halinde geleceğe güvenle bakılabileceğini kaydederek, genç nesillerin sağlıklı yetişmesinin önemini vurguladı.Hükümetin gençliğin önünü açacak projeler üretmesinin başlıca görevi olduğunu ifade eden Küçük, 'İçinde bulunduğumuz bugünler gençlerin daha aktif her yönüyle bu işte biz de varız diyeceği gençliğe önem veren bir siyasi iradenin gereğince gösterilmesi zamanıdır. Bu konuda atılan her adımı yürekten alkışlarım' dedi. Başbakan Küçük, çalıştayın sonuçlarının hayırlı olmasını diledi.

KILIÇ: 'ÖZGÜRLÜK YOLUNDA HAKLI MÜCADELE"

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, gurur veren ve heyecanlandıran bir çalıştayı KKTC'de gerçekleştirdiklerini belirterek, katılımları için Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a teşekkür etti. Kılıç, Türkiye ve KKTC gençliğini hiçbir şekilde ayırmaksızın, gençleri buluşturmayı hedefledikleri değerlerden birinin KKTC'nin özgürlük yolunda haklı mücadelesini bilinç hanesine eklemek olduğunu söyledi. Suat Kılıç, TC Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın selam, sevgi ve saygılarını ileterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesajı okudu.

ERDOĞAN'IN MESAJI

Erdoğan mesajında, Kıbrıs'ın ve Kıbrıslı Türklerin her zaman gönüllerinde müstesna bir yeri olduğunu kaydederek, şehit ve gazileri saygıyla andı. Erdoğan, şehitlerin kanlarıyla, canlarıyla emanet bıraktığı vatan topraklarını korumanın sadece Kıbrıslı Türklerin değil, aynı zamanda insanlığın onur ve izzetini sonuna kadar savunmanın boyunlarının borçları olduğunu kaydetti. Erdoğan, mesajında 'Bir kez daha bütün dünya bilsin ki Kıbrıs Türkleriyle ebedi kardeşliğimiz ve dayanışma ruhumuz ilk günkü kadar taze ve diridir. Sonsuza kadar da böyle devam edecektir' ifadelerine de yer verdi. Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, konuşmasının devamında, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı saygı ve rahmetle andı.

'1974'TE 2 YAŞIMDAYDIM'

1974 Barış Harekatı'nda 2 yaşında, bugün ise 40 yaşında bir siyasetçi olduğunu ifade eden Suat Kılıç, Türkiye ve KKTC'nin yeni ve genç nesillerinin yaşanan acıları fark etmesi ve bunun gereği politikaların üretilmesi gerektiğini söyledi. '2 yaşındayken yaşanan acıları hatırlıyor olmamız bir şeyin daha göstergesidir Tarihimiz medeniyetimiz kültürümüz unutulmayacak, unutturulamayacaktır. Bayraklarımız aynı şekilde varlığını, hürriyetini, özgürlüğünü korumaya devam edecektir. Çabamız budur, bu yöndedir' diyen Kılıç, iki ülkenin yakınlaşmasına, gençliğin daha da kaynaşmasına imkan sağlayacak adımlar attıklarını anlattı.

Kılıç, gerek Türkiye'den gelip KKTC'de öğrenim gören, gerekse KKTC'den gidip Türkiye'den öğrenim gören gençlerin sorunları ve beklentilerinin kendi ilgi alanlarına giren konular olduğunu belirterek, tüm bunları çalıştayda ele alıp yol haritaları belirleyeceklerini söyledi.

'YEPYENİ VE SAĞLAM KÖPRÜLER'

Bir kültürün, medeniyet ve tarih bilincinin yaşayabilmesi için manevi bağların, milli duyguların, kardeşlik hissiyatının, hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde kuvvetlendirilerek sürdürülmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Suat Kılıç, 'Bugünkü çalıştayla aynı zamanda TC-KKTC gençliği arasında yepyeni ama çok sağlam köprülerin inşa sürecini başlatıyoruz. Evvelden gelen süreçleri tamamlıyor ve katkılar sağlıyoruz, aynı zamanda yepyeni köprüler için adımlar atıyoruz' dedi. Suat Kılıç, gönül, tarih, medeniyet ve kültür bağlarının bu çalıştayla büyük ivme kazanacağını kaydederek, iki ülkenin gençlerinin ülkelerdeki ata yadigarı tarih, kültür ve birikimleri yerinde görmesini arzuladığını ifade etti

'TARİH BOYUNCA HİÇ KOLAY İŞİMİZ OLMADI'

'Başka milletlerin maneviyatı bizimkinden daha kuvvetl,i daha sağlam olamaz. Çünkü bizim tarih boyunca hiç kolay işimiz olmadı' diyen konuk bakan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bizim için bayrağı dalgalandırmak da, özgürlüğü kazanmak da, toprağı vatan yapmak kolay bir iş olmadı. Türk'ün tarihinde kolay iş yoktur, kolaycılık da yoktur. Biz zoru başarmaya talip olan ve başaran bir milletiz. İki ülke gençliği arasında inşallah bugün başlayan çalıştayla sadece gönül köprülerini inşa etmekle kalmayacağız. Medeniyet birikimimizi hatırlayıp yeniden yaşayıp, değerlerimizi ön plana çıkarıp, sahip olduğumuz değerleri insanlığa kazandırmanın mücadelesini vereceğiz. Demokrasi, insan hakları, özgürlük, hukukun üstünlüğü demeye devam edeceğiz.'

'HAKSIZ AMBARGOLARIN BASKISINI AŞACAĞIZ'

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, KKTC gençliği üzerinde, haksız ambargoların yarattığı baskıyı Türkiye gençliğiyle işbirliği protokolleriyle büyük ölçüde aşacaklarını, maruz kalınan haksızlıkları bu protokoller sayesinde hafifletmeye ve aşmaya gayret edeceklerini söyledi.

Kendileriyle işbirliği protokollerine verdiği önemden dolayı KKTC hükümetine teşekkür eden Kılıç, protokoller sonrası yapımını gerçekleştirecekleri gençlik merkezlerinin KKTC-TC gençliğinin adeta birinci adresi, baba ocağı ve evi gibi kullanılacağını kaydetti.

PROTOKOLLERİN GEREĞİ

Lefke'ye Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca kazandırılan yurdun da yeni sosyal aktivitelerin yeni adresi haline geleceğini bildiren Suat Kılıç, 'Biz kardeşlerimizle birlikte yol almaya, tarihin yeniden inşasına katkılar sağlamaya, Türk insanının medeniyet birikimini insanlıkla buluşturma adımlarımızı sürdürme kararlılığıyla hareket ediyoruz. Altına imza koyacağımız protokollerin gereklerini en kısa sürede yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz' diyerek çalıştayın iki ülkenin gençlerinin yolunu aydınlatmasını diledi.

DÜRÜST: 'EN BÜYÜK GÜVENCEMİZ ANAVATAN'

KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a çalıştaya katılımı ve öğleden sonra imzalayacakları protokolden dolayı teşekkür etti. Bizler geleceğimizi garanti altına alma çalışmalarımızı yürütürken en büyük güvencemiz olan Anavatan'la bağlarımızın her zaman güçlü olması üzerine kurduk 'Kim ne derse desin Kıbrıs Türk halkını bu adada tutan gücün, Anavatan'la güçlü bağların olduğunu' ifade eden Dürüst, gençlerin sorunları, geleceğe yönelik iyi yetişmesi, her türlü kötü alışkanlıktan uzak tutulması adına bir çalışma yapıldığını söyledi 'Buradaki en büyük, en temel varlık sebebimiz, KKTC'nin sonsuza dek güçlü olarak yaşaması için ihtiyacımız dünya coğrafyasında güçlü bir TC devleti olmasıdır' diyen Dürüst, TC ne kadar güçlü olursa KKTC'nin de o kadar güçlü olabileceğini belirtti. Dürüst, çalıştayda çok değerli fikirlerin paylaşılacağına inandığını kaydederek, gençlik politikalarında bunlardan yararlanacaklarını ifade etti. Çalıştaya katılan gençlere seslenen Dürüst, 'Sizler yarınların yöneticilerisiniz. Kendinizi ne kadar iyi yetiştirirseniz, devletimizin geleceğine destek olacaksınız demektir. Bizim varlığımız gençliğimizin iyi yetişmesine, maneviyatımızı iyi korumamıza bağlıdır. Size güvenimiz, demokrasiye inancımız tamdır' diyerek çalıştaya başarılar diledi.

AKKAYA: 'GENÇLİK VE SPOR POLİTİKA BELGESİ'

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Şevki Akkaya, birçok ortak değer paylaştıklarını, ortak zenginliklerden birinin de gençler olduğunu ifade ederek Kıbrıs'taki gençlere de büyük önem verdiklerini söyledi. Mayıs 2012'de, büyük önem verdikleri bir gençlik şurası düzenleyeceklerini ifade eden Akkaya, 1988'den sonra düzenlenecek ikinci şura olacak bu büyük organizasyonda, gençlik politikalarını yazılı hale getirecek 'gençlik ve spor politika belgesi'nin temelinin bu şurada atılacağını kaydetti.

Bu şura öncesi çeşitli illerde gençlerin sorunların dile getirmesi için gençlik çalıştayları düzenlediklerini kaydeden Şevki Akkaya, KKTC'deki ortak çalıştayda da 5 ana konuda çalışmalar yapılacağını belirterek bilgiler verdi.

EROĞLU: 'AMBARGOLARLA MÜCADELEDE NEFES'

Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu, ilklere imza atmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, Suat Kılıç'ın ilk ziyareti KKTC'ye yapmasından ve gençlerle ilgili protokolün ilk olacağını söyledi. Ambargolara karşı mücadelede bu protokolün bir nefes olacağını vurgulayan Eroğlu, göreve geldikleri günden itibaren ilk hedeflerinin TC'yle kaynaşma olduğunu ve bu yönde faaliyetlerin sürdüğünü kaydetti. Eroğlu, gençlerin inançlı, kararlı, ülkelerine ve bayraklarına sahip çıkan, birbirini ve vatanlarını seven gençler olarak yetişmesi için personelleri ve gönüllülerle çalıştıklarını anlattı. Gönüllüler ve STÖ'lerle iyi ilişkilerle çalışmalarının sürdüğünü; gençleri zararlı alışkanlıklardan uzaklaştırmayı da amaçladıklarını vurgulayan Gencay Eroğlu bu amaçla köylerde, kentlerde gençlik merkezleri açtıklarını söyledi. 'Kapılarımız tüm gençlere açıktır. Birlikte çalışmaktan gurur ve mutluluk duymaktayız' diyen Eroğlu, çalıştaya katkıda bulunanlara teşekkür etti. Konuşmaların ardından TC Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ve Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu tarafından Kıbrıs işi hediyeler ve plaket sunuldu. Açılış konuşmalarının arından çalıştaydaki komisyonların çalışmalarına geçildi. Çalıştay yarın tamamlanacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel KKTC Gençlik Çalıştayı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement