Kuzey Kore'ye Ait Gemi Çanakkale'de Durduruldu - Son Dakika
Güncel

Kuzey Kore'ye Ait Gemi Çanakkale'de Durduruldu

Kuzey Kore\'ye Ait Gemi Çanakkale\'de Durduruldu

Silah ve mühimmat yüklü gemide 1400 tüfek ve tabanca, 30 bin kurşun ve kimyasal maddelere karşı koruma sağlayan çok sayıda gaz maskesi ele geçirildi.

27.08.2013 15:12  Güncelleme: 15:41

Kuzey Kore'nin Suriye'ye kimyasal maddelere karşı koruma sağlayan gaz maskesi ihraç etmeye çalıştığı ancak sevkıyatın silahlar ve mühimmatla birlikte Türkiye'de durdurulduğu iddia edildi. Durdurulan Al Entisar isimli gemi daha önce de Türkiye'ye gelmiş ve gündem olmuştu.

İSTİHBARAT ABD'DEN

AFP haber ajansının Japon gazetesi Sankei Shimbun'dan aktardığına göre Libya bandıralı Al Entisar isimli gemi bu yıl başlarında Kuzey Kore'den Suriye'ye doğru yola çıktı. ABD ordusundan, Japonya ve Güney Kore istihbaratından kaynaklara dayandırılan haberde, ABD'nin gelen bilgi üzerine gemiyi takip etmeye başladığı belirtildi. ABD elindeki istihbaratı Türkiye'yle de paylaştı.

ÇANAKKALE'DE DURDURULDU

Gemi 3 Nisan tarihinde Çanakkale Boğazı'nı geçtikten sonra durdurularak arandı. 1400 tüfek ve tabanca, 30 bin kurşun ve kimyasal maddelere koruma sağlayan çok sayıda gaz maskesi ele geçirildi. Gazete, ABD'li yetkililerin geminin yükünün Türkiye'de boşaltılmasının ve kara yoluyla Suriye'ye Esad rejimine gönderilmesinin planlandığına inandığını aktardı. Habere göre geminin kaptanı da Türk makamlarınca gözaltına alındı ve gemisinin Kuzey Kore'den Suriye'ye silah taşıdığını itiraf etmesi üzerine hakkında dava açıldı.

KAFALAR KARIŞIK

Çanakkale'de yakalanan silah yüklü gemi konusunda Ankara'da kafalar karışık. Dışişleri kaynakları, geminin Libya bandralı olması nedeniyle, içinde bulunan silahların Suriye'ye değil, Libya'ya gitme ihtimalinin daha büyük olduğuna inanıyor.

Libya bandralı Al Entisar adlı geminin Malta'dan Türkiye'ye geldiğini, geliş amacının da Tuzla'da tamir görmek olduğunu vurgulayan kaynaklar, Hürriyet'e yaptıkları açıklamada geminin ihbar üzerine durdurulduğunu ve konuyu İstanbul Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık Dairesi'nin takip ettiği de kaydettiler.

DAHA ÖNCE DE HABER OLDU

Al Entisar daha önce de Türkiye'de gündem oldu. İngiliz Times gazetesi Al Entisar'la ilgili olarak 2012 yılının Aralık ayında geminin Suriyeli muhaliflere füze taşıdığı yönünde bir haber yaptı.

Gazetenin ABD Kongresi'nin bir raporuna dayandırdığı haberinde geminin İskenderun Limanı'na Suriyeli muhaliflere teslim edilmek üzere uçaksavar füzeleri, RPG'ler ve MANPAD'ler indirdiği öne sürüldü.

CHP Hatay Milletvekil Ali Ediboğlu'nun TBBM'ye verdiği önerge üzerine dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin geminin, 29 Ağustos günü İskenderun Limakport Limanı'na yanaşıp, Bingazi'den getirdiği 353 ton giyecek, yiyecek ve tıbbi malzeme boşalttığını, alıcının da İHH Vakfı olduğunu açıkladı.

Şahin, geminin boş ve yolcusuz olarak 3 Eylül günü Türkiye'den ayrıldığını bildirdi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Kuzey Kore'ye Ait Gemi Çanakkale'de Durduruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement