Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, tescilini yaptırdığı limon ve mandalina çeşitlerini üreticilere tanıttı.
1979 yılında başlayan 'Ülkesel Turunçgil Seleksiyon Projesi' kapsamında narenciyede seleksiyon ıslahı yöntemi ile tescillenmiş çeşitlerin anlatıldığı toplantıda, yeni çeşit ürünlerde başarı sağlandığı açıklandı.
Tüm Akdeniz bölgesinin taranarak mandalinde 'Toros Kırmızısı' ve 'Sarıca', limonda ise 'Erdemli33', 'Lamas', 'Yediveren' ve 'Enter' olarak tescilinin yapıldığını ifade eden Enstitü Müdürü Davut Keleş, tescili yapılan ürünlerin diğer çeşitlere oranla yüzde 25-30 daha kaliteli, verimde fazla üretim yapıldığını söyledi.
DIŞ PAZARDA REKABET ŞANSI YÜKSELİYOR
Türkiye'nin mikro klima yönünün çok zengin olduğunu belirten Keleş, şunları söyledi:
"Ekolojik gücü kullanmak çok önemli. Bu zenginliği kullanabilmek için her mikro klimaya uygun çeşitlerin geliştirilmesi gerekiyor. İşte o zaman yüzde yüz performansla elde edilen ürün, diğer ülkelerin ürünlerinden daha kaliteli oluyor. Bu da dış pazarda rekabet şansınızı yükseltiyor. Buradaki yetiştirilen çeşitler verim ve kalite olarak yüzde 30 daha yüksek bir çeşit. Diğerleri ile aynı su ve gübre kullanılmasına rağmen, kazanç yüzde 30 daha fazla artıyor. Kaliteli ürün elde edildiği içinde 1 liraya satacağınız ürünü 2 liraya satıyorsunuz. Bu da üreticinin gelirinin artmasına sebep oluyor."
EN ÖNEMLİ İHRAÇ KALEMİ NARENCİYE
Tarımsal üretim bakımından dünyada 7'nci, Avrupa'da ise 1'inci sırada olduğumuzu kaydeden Keleş, en önemli ihraç kalemlerinden birinin narenciye olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Sadece Rusya, Ukranya'ya değil, Avrupa ve Arapların zengin ülkelerine bu ürünleri satmamız gerekiyor. Bunun için kaliteli ürünler yetiştirmek gerekir. Kendi mikro klimamızda yeni çeşitleri geliştirmek lazım. Enstitü olarak bu amaçla yeni çeşitleri geliştirdik. Çünkü biz ürünü kendi mikro klimamıza uygun geliştirdiğimiz için diğer ülkeler bu çeşidi üretse bile bizim kalite ve verimimizi elde edemeyecekler. Bu nedenle de biz her zaman rekabette bir adım önde olacağız. Daha fazla ihracat olacağı için çiftçilerimiz daha fazla kazanacak. Mümkün olduğunca fazla çeşit geliştirmek için çalışıyoruz. Tescili yapılan çeşitlerin gerçek manada getirisi 5-10 yıl sonra görülecek."
Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rifat Karabucak ise, Adana bölgesinde narenciyede son yıllarda 1 milyon tona yakın üretim elde ettiklerini belirterek, Alata'da geliştirilen çeşitleri üretime katarak yüzde 25 daha yüksek verim elde edildiğinde ülke ekonomisine büyük katkı sağlamış olacaklarını kaydetti. Adana'da Mayer ve Enterdonat limon üretiminin yapıldığını ve fiyatın iyi başladığını kaydeden Karabucak, Mayer limonun hasada başlanıldığında kilosunun 1 lira olduğunu, şu an ise 1,5 liraya yükseldiğini söyledi. - Erdemlimersin
Son Dakika › Güncel › Limon ve Mandalinada Akdeniz'e Özel Yeni Çeşitler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?