Yunus Emre Enstitüsü'nün (YEE) 11.Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı 26-27 Eylül 2016'da Macaristan'da yapılacak.
Yunus Emre Enstitüsü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 11.Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı 26-27 Eylül tarihlerinde Macaristan'ın Budapeşte kentindeki Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirilecek.
Bilkent Üniversitesi, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı ile ortaklaşa düzenlenecek kurultayın açılışında Bilkent Üniversitesi'nden Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rasim Özyürek, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref ATEŞ ve Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı konuşma yapacak.
Beş ayrı salonda 130 bilim insanının bildirilerini sunup tartışmaya açacağı Büyük Türk Dili Kurultayı'nın sonunda Dr. Abide Doğan ve Dr. Naciye Yıldız başkanlığında toplanan komisyonca hazırlanacak sonuç bildirisi tüm delegelere okunacak. Katılımcılar için Budapeşte'de tarihi gezi düzenlenecek.
Türk dili ile ilgili gelişmeler ve yeni tespitler
Açıklamada, Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Rasim Özyürek'in görüşlerine de yer verildi. Özyürek, kurultayda Türk dili ile ilgili gelişmelerin ve yeni tespitlerin ele alınacağını ifade etti.
"Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde yapılan Türk dili kurultayları, güzel Türkçemizin özelleştirilmesi, tarihsel kaynakların araştırılması, incelemelerin yapılması, dilimizdeki iletişimsizlik nedenlerinin ortaya konulması bakımından önem arz etmektedir." ifadesini kullanan Özyürek, kurultayda Türkçe'nin önemini yansıtan bildirilerin sunulacağını vurguladı.
Özyürek, Türkçe'nin geniş bir coğrafyaya yayılmış, yaygın kullanılan bir dil olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türkçe, insanlarımız arasında düşünce, duygu ve inanç birliği oluşturan, toplumsal yapıyı güçlendiren, kardeş ülke ve topluluklar arasında kitleleri yakınlaştıran güçlü bir bağdır. Mustafa Kemal Atatürk, dil devrimiyle Türk dilini, kendi öz değerlerine dayanan; evrensel kavram, sözcük ve terimleri karşılayan; bir eğitim, bilim, kültür ve sanat dili durumuna getirme ve zenginleştirme konusunda bize örnek olmuştur. Bu bağlamda Türk dilinin zenginleşerek geleceğe taşınmasında yazarlarımıza, bilim insanlarımıza, eğitim kurumlarımıza, basın-yayın organlarına ve vatandaşlarımıza büyük görevler düşmektedir."
Özyürek herkesin dil bayramını kutlayarak, dil kurultaylarının yapılmasında yol gösterici olan, Türkçe sevdalısı Prof. Dr. İhsan Doğramacı'yı rahmet ve minnetle andığını ifade etti.
Son Dakika › Güncel › Macaristan'da 'Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı' Düzenlenecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?