İSMAİL ERSAN - Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depreminin ilde büyük yıkıma yol açtığını belirterek, "Gerçekten büyük bir acıyı kent ve bölge olarak yaşamıştık ama aradan geçen 14 senede hakikaten Yalova'da çok şey değişti. Şimdi böyle olası bir afete karşı daha hazırlıklı bir kentiz" dedi.
Koçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yalova'nın bu depremden en çok etkilenen kent olduğunu ancak buna rağmen kısa sürede olayın izlerinin silindiğini söyledi.
Büyük yıkımın üzerinden 14 yıl geçtiğini hatırlatan Koçal, şöyle devam etti:
"Gerçekten büyük bir acıyı kent ve bölge olarak yaşamıştık ama aradan geçen 14 senede hakikaten Yalova'da çok şey değişti. Şimdi böyle olası bir afete karşı daha hazırlıklı bir kentiz. Öyle bir afetle karşı karşıya kalsak acı ve kayıplarımızın daha az olacağını varsayıyoruz. Çünkü artık hem yasa hem yönetmelik hem de şehirde alınan tedbirler adına daha az riskler taşıyacağımızı düşünüyorum. 14 yıl içinde Yalova büyüdü. Depremde nüfusumuz 70 bin civarındaydı. Deprem nedeniyle çok büyük bir nüfus kaybı yaşamamıza rağmen şu an nüfusumuz 105 bini buldu. Kısa zamanda da 210 bini aşan bir nüfusa kavuşacağız."
Sarsıntının Yalova'da yaklaşık 2 bin 500 kişinin ölümüne, 10 bin 201 ev ve iş yerinin hasar görmesine yol açtığını vurgulayan Koçal, şimdi tek güvendikleri unsurun, deprem sonrası inşa edilen yapıların risk taşımaması olduğunu anlattı.
Deprem öncesinden kalan sağlam binalar için kentsel dönüşüm projeleri
Kentte hala deprem öncesinden kalan ve o dönem hasar görmeyen binalar bulunduğu bilgisini veren Koçal, "O yapılar da 'riskli bölgeler' diye ilan ettiğimiz yerlerdir. Bu yapıları en kısa zamanda kentsel dönüşüm projeleriyle yenileştirmeyi ve dönüştürmeyi planlıyoruz" ifadesini kullandı.
Koçal, kentteki değişim ve dönüşüme rağmen insanların, acı hatıralarını unutulmadığına dikkati çekerek, bunların da bir an önce ortadan kalkmasını temenni etti.
Yalova'nın, geleceğine güvenle bakan bir kent haline geldiğini bildiren Koçal, şöyle konuştu:
"Marmara Bölgesi'nin cazibesinden kaynaklanan ve İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi büyük şehirlerin arasında cazip bir kent konumundaki Yalova her geçen gün kıymetini artırıyor. Yerli ve yabancı birçok firma Yalova'da yatırım yapıyor. Her geçen gün kent hızla gelişiyor. Yalova, depremden sonra çok fazla göç vermesine rağmen şimdi hem nüfus hem de yapılaşma ve gelişme bakımından çok iyi konumda. 14 yıl öncesine kıyasla yapılaşma bakımından fazla mesafe kat ettik. Depremden sonra yapılan binaların olası bir depremde yıkılacak diye bir riski yok. Çünkü gerçekten depremden sonra çıkan yönetmelikler ve alınan tedbirlerle 'Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer' misali üst düzeyde hassasiyet gösterildi. Depremden sonra çıkan yasa ve yönetmelikler sayesinde binalarımız daha sağlam."
Koçal, kent olarak olası bir afete hazır olduklarını sözlerine ekledi. - Yalova
Son Dakika › Güncel › 'Marmara Depreminden Sonra Yalova'da Çok Şey Değişti' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?