Mersin'e bir dizi çalışma için gelen Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Almanya'nın 'Kayıp Kuşaklar Olmasın' girişimi kapsamında Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitiminde kullanılmak üzere UNICEF'İN Türkiye'ye 25 milyon avro yardımı yaptığını açıkladı. Vali Özdemir Çakacak'ı makamında ziyaret ederek toplantıya katılan Müller, toplantıda mülteci çocukların eğitimden mahrum kalmamaları gerektiğine vurgu yaptı.
Beraberindeki UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile kentteki Suriyeli çocuklar için açılan geçici eğitim merkezlerini gezen Müller, daha sonra Mersin Valiliğini ziyaret etti. Burada açıklamada bulanan Müller, kadınlar ve çocukların kaçış yolu ararken, botlara binmiş halde denizlerde boğulmaması gerektiğini söyledi. Bu faciaların sona ermesi gerektiğini vurgulayan Müller, İnsanların yaşamları için, daha iyi bir hayat, yeni imkanlar sunulması gerekiyor. Bunun için de tabi ilk başta savaşın bitmesi gerekiyor. Çocukların bir bedel ödememesi gerek. Amacımız burada bütün çocukların okulda eğitim imkanını bulmasını sağlamak. Türkiye'de 350 bin civarındaki Suriyeli çocuk henüz okula gidemiyor. Okul ve eğitim imkanı sağlamanın çok önemli bir görev olduğunu, bu konuda Türkiye'yi tek başına bırakmak istemiyoruz dedi.
YARDIM MİKTARI 50 MİLYON AVROYA ÇIKIYOR
Ardından geçilen toplantıda söz alan Müller, yardıma katkı sunmayan dünyadaki diğer devletlerin utanması gerektiğini ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti
Türkiye ile Almanya'nın bu insan ticaretine karşı da tutumunu aynı şekilde sürdürerek, bu suç örgütleriyle mücadele ederek, Akdeniz'de botlarla, teknelerle kaçırılmak istenen insanların daha fazla ölmemesi için çabasını birleşerek devam ettirmesi gerekiyor. Alman hükümeti ikili düzeyde 2016'daki yardım miktarını 50 milyon avroya çıkarma kararı aldı. Bunun 25 milyonunu da UNICEF ile çocuklara yönelik kullanarak uygulamaya koymak istiyoruz. Çocuklar bu savaştan kaybedenler olarak çıkmamalı. Onlara eğitim vererek katkı sunmak ve zenginleştirmek gerekiyor. 300 bin civarında okula gidemeyen çocuğa eğitim imkanı sağlanması gerekiyor.
450 BİN ÇOCUK DESTEK BEKLİYOR
UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ise, Türkiye'de yaşayan 2,5 milyon Suriyelinin yarısının çocuklardan oluştuğunu kaydederek, Suriye'de bir nesil kaybediliyor. Bu kaybın devam etmesini istemiyoruz. Bugün Türkiye'de 310 bin çocuk okulda eğitim görüyor. Öte yandan 450 bin çocuğun da bizim desteklerimize çok ihtiyacı olduğunu hatırlatmamız gerek. Onları da okula kazandırmalıyız. Hiçbir çocuk eğitimden ve korumadan mahrum kalmasın. UNICEF, Türk hükümetini çocukların tüm ihtiyaçlarının giderilmesi için desteklemeye devam edecektir diye konuştu.
13 BİN ÇOCUK EĞİTİM GÖRÜYOR
Mersin'de 13 bine yakın Suriyeli çocuğun eğitim gördüğünü aktaran Vali Çakacak ise, şöyle konuştu
Mersin'de oluşturulan 15 geçici eğitim merkezi ile 300'e yakın derslikte 13 bine yakın Suriyeli çocuk eğitim ve öğretim alıyor. Bu okullarda görev yapan Türk idareci ve öğretmenlerin yanında 750 civarında Suriyeli öğretmen de UNICEF'in katkılarıyla görev yaparak hem kendi geçimlerini karşılamakta hem de öğretmenlik mesleğinin vecibelerini yerine getirmektedirler. Bunların haricinde 4 binin üzerinde Suriyeli çocuk da Türk okullarında eğitim görmektedir. Böylelikle Mersin'de ikamet eden Suriyeli çocuklardan 17 bininin eğitim alması sağlanmakta.
Konuşmaların ardından Müller, Çakacak, Duamelle ve Büyük hatıra fotoğrafı çektirdi.
Son Dakika › Güncel › Mersin- Almanya'dan, Unıcef Türkiye'ye 25 Milyon Avroluk Eğitim Yardımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?