Mevsim geçişi ile birlikte oluşan ani hava değişiklikleri, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların yaygınlaşmasını sebep olmaktadır.
Grip, virüs mikroplarının neden olduğu solunum yolu ile bulaşan ve günlük yaşantımızı olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Soğuk algınlığı, 3 – 4 günde, grip ise genellikle bir haftada kendiliğinden iyileşir. Grip; ani başlar ve 39 derece veya üzeri ateş, üşüme, titreme, kırgınlık, yorgunluk hissi, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrısı ile kendini gösterir. Soğuk algınlığı ise; yetişkinlerde ateş görülmez, boğaz ve baş ağrısı, kuru öksürük, hapşırma, burun tıkanıklığı ve akıntısı, daha hafif olarak halsizlik ve bitkinlik gibi belirtilerden ikisi veya daha fazlası görülebilir.
Bağışıklık sistemi problemi olan kişiler, kalp, akciğer ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar, şeker hastaları, yaşlılar, astım hastaları Grip hastalığı yönünden risk grubundadırlar. Grip sonrasında orta kulak iltihabı, sinüzit, zatürre gibi bakteri kaynaklı enfeksiyon hastalıklar da gelişebilmektedir. Gripten korunmak için risk grubundaki kişiler başta olmak üzere grip aşısını önermekteyiz. Vatandaşlarımız bu aşıyı Eylül, Ekim, Kasım aylarında yaptırabilirler.
Solunum yolu ile bulaşan bu tür hastalıklardan korunmamın en önemli şartı temizlik kurallarına dikkat etmektir. Ayrıca mevsimine göre giyinmeye, vücut direncimizi düşürmemek adına yeterli ve dengeli beslenmeye, dinlenme ve uyku saatlerine, sportif aktivitelerde bulmaya özen göstermeliyiz.
Ellerin sık sık yıkanması, öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnun mendille kapatılması, hasta kişilerin ilk 3 – 4 gün kalabalık ortamlara girmemeleri gibi alacağımız küçük ama önemli tedbirlerle hastalıkların topluma yayılmasını engelleyebiliriz.
Unutmayalım ki; hastalıklardan korunmak, hastalıkların tedavisinden daha kolaydır.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DENİZLİ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Son Dakika › Güncel › Mevsim Geçişlerinde Yaşanan Hastalıklara Dikkat Edelim - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?