Mimarlar Odası: Somut Proje Sunmadık - Son Dakika
Güncel

Mimarlar Odası: Somut Proje Sunmadık

Mimarlar Odası: Somut Proje Sunmadık

Şanlıurfa Mimarlar Odası, 11 Nisan Stadı'nın yeriyle ilgili olarak medyaya yansıyan projenin kendilerine ait olmadığını açıkladı.

13.11.2014 11:40

Türkiye Mimar Mühendisler Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Şanlıurfa Mimarlar Odası, medya ve sosyal medyanın yanı sıra Gazete İpekyol'da da yayımlanan 'Şanlıurfa Mimarlar Odası'nın 11 Nisan'la ilgili projesi' şeklindeki projenin kendilerine ait olmadığını kaydetti.

TMMOB Şanlıurfa Şubesi binasında basın açıklaması yapan Şanlıurfa Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Yıldırım ve oda üyeleri büyükşehir belediyesine sadece öneri sunduklarını, hiçbir somut proje sunmadıklarını söyledi.

Yıldırım, "11 Nisan alanı ile ilgili süreci, geldiğimiz noktayı, son bir kaç gündür sosyal medyada ve bazı yerel medyamızda Mimarlar Odamıza isnat edilen bir iddianın mesnetsiz olduğunu sizlere duyurma maksadıyla bu basın açıklamasına ihtiyaç duyduğumuzu belirterek başlamak istiyorum.Geçtiğimiz yerel seçimler akabinde büyükşehir belediyemizin 11 Nisan alanı ile ilgili yapmayı düşündüğü projeye Şanlıurfa Mimarlar Odası olarak karşı çıktık. Bugün de gündemde olan o projeye halen karşı çıkmaktayız. Sadece karşı çıkmış olamamak için de belediye başkanlığımıza leke etüdü ve rapor olarak 25.07.2014'te önerimizi sunduk. Bu bizim önerimizde hiçbir şekilde ticari yapı bulunmamaktaydı. Tamamen aktivite parkı olarak düzenlenmesi gerektiğine inandığımız bu alanın sergi salonları, sanat sokakları gibi sosyal donatılarla cazibe merkezi haline getirilmesini teklif ettik. Fakat içinde ticaret bulunmayan bu önerimiz maalesef belediyemiz tarafından kabul görmedi. Tabi bu arada bağlı bulunduğumuz TMMOB çatısı olarak meclis kararını hukuka taşıdık ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi" dedi.

DÜŞÜK YOĞUNLUKLU TİCARİ ALAN

Alanın cazip hale gelmesi için bir öneri daha sunduklarını ifade eden Yıldırım, alanın ihtiyaç duyacağı finansı amorti etmek için düşük yoğunluklu bir ticari alanı makul gördüklerini belirtti. Yıldırım, "27.10.2014'te (2 hafta önce) büyükşehir belediyesi imar daire başkanlığımıza bir öneri daha sunduk. Bu ikinci önerimizle belediyemizin bu alanı dönüştürmekte ihtiyaç duyacağı finansı amorti edebilecek bir ticareti makul ve mazur gördük. Büyükşehir belediyesinin sadece oturumda yüzde 30 belirlediği ticari alanı biz, emsalde yüzde 10 gibi çok düşük bir yoğunlukta teklif etmiş olduk. Daha önceki önerimizde olmayan ticari alanı, bu alanın cazibe merkezi haline gelmesi adına bu önerimizde dikkate aldık" diye konuştu.

'GÜVENÇ, SÖZ VERDİ'

"Yıllardır spor tesisleri ve çay bahçeleriyle şehrimize hizmet etmiş, Urfalıların gençlik hatıralarına mekân olarak hafızalarında yer edinmiş, şehrin kalbi denebilecek bir lokasyona sahip olan 11 Nisan alanı; memleketimiz, halkımız, dolayısıyla mimarlar İçin çok büyük önem arz etmektedir" diyen Yıldırım, "Yıllar içerisinde, bu alanla ilgili yapılmak istenen şehircilik ve mimarlık kriterlerine aykırı projeler, yapılan usulsüz plan tadilatları ve alanın defalarca satışa çıkarılması, Urfa halkının ve sivil toplum kuruluşlarının tepkilerine, basın açıklamaları ve yürüyüşlere, hatta olayın yargıya taşınmasına sebep olmuştur. Urfalı'nın belki de hiç şahit olunmadığı kadar bu alana sahip çıkması, 2014 yerel seçimlerinde bu alanın bütün adaylar tarafından önemli bir seçim argümanı olarak kullanılmasıyla sonuçlanmıştır. Büyükşehir belediye başkanımız Celalettin Güvenç, adaylık sürecinde bu alanın park yapılacağına dair halka söz vermiş, hatta bu sözü alana ait görsellerle yaptığı sunumla destekleyerek mevzuya son noktayı koymuştur" şeklinde konuştu.

'GÖRÜŞÜMÜZÜN ALINMASI BİZİ MEMNUN ETTİ'

11 Nisan'la ilgili belediyenin konuyla ilgili kendilerinin görüşünün alınmasının kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bu süreçle birlikte gelinen noktada, 11 Nisan alanıyla alakalı Şanlıurfa mimarlarının görüş ve önerilerinin talep edilmesi elbette ki şehrimiz adına bizleri memnun etmiştir.Üyelerimizle yapılan görüşmeler neticesinde, alanın kamu yararı gözetilse de herhangi bir özel veya tüzel kişiliğe satılmaması, alan içerisinde çay vs. basit ihtiyaçlar dışında herhangi bir ticari maksat güdülmemesi ve alanın sosyal donatılarla zenginleştirilmiş bir yeşil alan olarak kullanılması gerektiği kanısına varılmıştır" dedi.

İŞTE MİMARLAR ODASI'NIN ALANLA İLGİLİ ÖNERİSİ:

Şanlıurfa Mimarlar Odası'nın 11 Nisan Meydan Projesi ile ilgili önerilerini sıralayan Yıldırım, "Yıllarca 11 Nisan Stadyumu, kapalı spor tesisi, yüzme havuzu ve çay bahçeleriyle kentimize hizmet etmiş ve bugün '11 Nisan Alanı' olarak anılan özel proje alanının yeniden şehir hayatına kazandırılması için projelendirilmesinde dikkate alınmasını teklif ettiğimiz plan notları şöyledir:

1. Ticari yapılar için TAKS yüzde 7'yi geçmemeli.
2. Kamusal yeşil alana ulaşımı ve görsel teması kesecek şekilde yapılaşmayı engellemek amacıyla;
-Azami kütle büyüklüğü 250 m2
-Kütleler arası asgari mesafe 15 metre
-Azami yapı yüksekliği 7 metre olmalı.
3. Emsale konu ticari yapı lan n bahçe kullanımları, yapı taban alanlarının yansım geçemeyecek şekilde tasarlanmalı ve işletmelerin aşın yayılmaları engellenmeli.(Bahçe kullanımı. TAKS/2)
4. Yeraltı otoparkı yapılsa dahi altında yapı olmayan yeşil alan, toplam alanın asgari yüzde 80'i olmak.
5. Subasman seviyesinin alanda otopark hariç hiçbir bağımsız bölüm yapılmamalı.
6. Kamusal yeşil alanın kullanımına yönelik ihtiyaçlar, (wc vs.) görsel olarak bağımsız kütle olmayacak şekilde kot avantajıyla uygun yerlerde çözülmeli.
7. Alanda bulunan tüm ağaçlar korunmalı.
8. Uygulanacak 'Kentsel Tasarım Projesi', davetiye usulü ile çağrılacak yerel katılımcıların sunacakları projeler arasından bağımsız bir jüri tarafından seçilerek belirlenmeli" ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Mimarlar Odası: Somut Proje Sunmadık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement