Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, Diyarbakır, Van, Siirt, Batman, Mardin ve Bingöl'de çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca protesto edildi.
Diyarbakır
Diyarbakır'da, cuma namazı sonrasında Ulucami önünde bir araya gelen 72 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar, Mısır'da alınan kararı protesto etti. Ellerinde "Beni de asın 530 olsun", "Cuntanın idam kararları Müslüman Kardeşleri yıldıramaz", "Zulme sessiz kalan dilsiz Şeytan'dır" yazılı pankart ve Rabia işareti bulunan dövizler taşıyan grup, sık sık tekbir getirdi.
Kefeniyle alana gelen vatandaşlardan biri kurulan temsili darağacında ipi boynuna geçirerek idam kararını protesto etti.
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ergin, sivil toplum kuruluşları adına yaptığı açıklamada, Mısır'da 20 dakika süren mahkemenin ardından verilen idam kararının bir insanlık suçu olduğunu söyledi.
Kararı veren mahkemenin askeri darbeyi yapan cuntanın emrinde olduğunu ifade eden Ergin, Adeviye Meydanı'nda 3 bini aşkın sivili öldürmekten korkmayan cuntanın emrindeki mahkemenin bu kararının kendilerini şaşırtmadığını kaydetti.
İdam kararını eleştiren Ergin,"İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır. Yaşanan bu hukuk dışı süreçte batının sessiz kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir" ifadelerini kullandı.
Van
Van Müslüman Kardeşler İnisiyatifi üyeleri de Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesine tepki gösterdi.
Cuma namazı sonrası Hz. Ömer Camisi avlusunda toplanan grup adına açıklama yapan Hayati Beyde, halkın kendi iradesiyle seçtiği Mısır'ın ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye darbe yapılmasından bu yana 5 binden fazla Müslüman'ın hayatını kaybettiğini söyledi.
Başta Mısır olmak üzere dünya üzerinde yapılan bütün zulümleri, haksızlıkları tel'in etmek, haksızlıklar karşısında susmadıklarını göstermek adına toplandıklarını bildiren Beyde, şöyle konuştu:
"Batılı sömürgeci ülkeler ve koltuklarını kaybetmekten korkan bölgedeki işbirlikçi diktatörler el ele vererek, Mısır halkının umudu olan Muhammed Mursi ve Mısır'ın özgür insanlarını cezalandırmaya karar verdi. Bütün dünyanın gözleri önünde, halkın Hakkın temsilcileri katledilirken, sözüm ona demokratlar, özgürlükçüler yalnızca seyrettiler."
Bingöl
Cuma namazının ardından Genç Caddesi Saat Kulesi önünde bir araya gelen 25 sivil toplum kuruluşu temsilcisi adına açıklama yapan Memur-Sen Şube Başkanı Mücahit Çelik, Mısır'ın darbeyle başa gelmiş bir yönetim tarafından yönetildiğini ifade ederek, idam kararını tanımadıklarını söyledi.
İdam kararının hiçbir hukuk normuyla örtüşmediğini ve kararın darbeye karşı oluşan direncin kırılmasına yönelik olduğunu aktaran Çelik, kararın hükümsüz olduğunu kaydetti.
Yapılan açıklama sonrasında Genç Caddesi'nden PTT Kavşağı'na kadar yürüyen grup, olaysız dağıldı.
Batman
Batman'da, Gülistan Caddesi'nde bir araya gelen 19 sivil toplum kuruluşu temsilcisi adına açıklama yapan Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu dönem sözcüsü Zahit Seven Mısır'da alınan kararı tanımadıklarını ve kararın bir insanlık suçu olduğunu söyledi.
Kararın Mısır'daki cuntanın emriyle verildiğini aktaran Seven, şunları kaydetti:
"Sisi cuntası Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşleri hedef alarak 28 Şubat'taki, 'Demokrasiye balans ayarı yapıldı' cümlelerine benzer şekildeki söylemleri batı tarafından büyük bir teveccüh ile karşılanmıştır. Bu cuntanın düzmece mahkemesi ve kiralık hakimleri tarafından komik ve düzmece gerekçeler ile sürülerek İhvan-ı Müslim'in üyesi 529 kişi hakkında idam cezası verildi. Bu utanç verici kararın kabul edilemez olduğunu bildiriyor ve şiddetle kınıyoruz."
Siirt
Siirt'te kararı protesto eden Diva-Sen Siirt Şube Başkanı Mehmet Naci Özay, Mısır'da olağan bir rejimin değil bir darbe rejiminin olduğunu belirterek, bu yüzden yargılamayı yapan mahkemenin bağımsız ve tarafsız olmadığını söyledi.
Mısır'da şuanda verilen hiçbir kararın ne toplumun ne de insanlığın vicdanını rahat etmeyeceğini ifade eden Özay, şöyle konuştu:
"Tüm dünya kamuoyunun hukuksuzluğa karşı, bu katliama dur demesi ve ayağa kalkması lazım. Orada gösterilerde vurularak öldürülen binlerce masum insandan sonra bir de insanları görüşlerinden dolayı idam etmeye kalkmak, bir insanlık suçu olsa gerek, insanlık katliamı olsa gerek. Evrensel hukuk standartlarını oluşturan dünyanın böyle bir adıma sessiz kalmaması gerektiğini ve kesinlikle gereken neyse, gerek ekonomik, gerekse fiili olarak, bunun durdurulması için yapılması gereken ne varsa yapılacağına inanmak istiyoruz"
Siirt'in Kurtalan ilçesinde bir araya gelen Diyanet-Sen Kurtalan Şubesi üyeleri de kararı protesto etti.
Mardin
Mardin'in Midyat ilçesindeki Özgürlük ve Barış Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları üyleri, Mısır'da 528 kişi için verilen idam kararını protesto etti.
Grup ve Midyat Rabia Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Bir-Sen Temsilci Abdulkadir Altay, Mısır'daki darbeye karşı duranlardan 528'inin hakkında verilen idam kararının durdurulmasını ve geri çekilmesini talep etti.
Haçlı zihniyetinin kılık değiştirdiğini dile getiren Altay, şöyle konuştu:
"Bütün bu olumsuzluklara rağmen Müslümanlar ümitsizliğe düşmemelidir. Çünkü, ümitsizlik bize yasaktır. İslam'ın adaleti yeryüzüne hakim olacaktır. Müslümanlar bütün dünya mazlumlarını, zulmün karanlığından İslam'ın aydınlığına kavuşturacaktır."
Bu arada bir grup genç de idam kararına tepkilerini kefen giyerek gösterdi. - Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?