Nabi Avcı: "Coğrafi dengeyi sağlamaya çalışıyoruz'' - Son Dakika
Güncel

Nabi Avcı: "Coğrafi dengeyi sağlamaya çalışıyoruz''

Nabi Avcı: "Coğrafi dengeyi sağlamaya çalışıyoruz\'\'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ''Özel okulları değil, özel okula gidecek öğrencileri finanse edeceğiz. Özel okullara yönlendirilecek burslu öğrenciler için öngörülen miktar, o öğrencinin baka...

25.11.2013 17:04

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ''Özel okulları değil, özel okula gidecek öğrencileri finanse edeceğiz. Özel okullara yönlendirilecek burslu öğrenciler için öngörülen miktar, o öğrencinin bakanlığa maliyeti. Bu da bizim hesabımıza göre ortalama 2 bin 500 lira civarında. Bu da atıl kapasitesi olan bir okul için fena bir rakam değil'' dedi.

Bakan Avcı, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nca (SETA) düzenlenen ''Milli Eğitimde Neler Oluyor'' konulu panele katıldı.

Avcı, SETA Toplum ve Ekonomi Direktörü Bekir Gür'ün gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

''Son 10 yılda eğitim sisteminin çok değiştiği kanaati var. Siz de bu algıya katılıyor musunuz?'' sorusu üzerine Bakan Avcı, eğitimde son 10 yılda pekçok şeyin değiştiğini, ancak başka konularda da değişimin yaşandığını söyledi.

Değişimin kapsamının, hızının artacağını, en hızlı gelişen konuların eğitim teknolojileri olduğunu ifade eden Avcı, ''Çok daha radikal değişecek. Bu yaz, boz falan değil, bilişim teknolojilerinin bize sağladığı imkanların eğitime uyarlanmasıdır'' dedi.

FATİH Projesi'ne de değinen Avcı, bu projenin çok önemli olduğunu, yakında bu konuyla ilgili derli toplu bir tanıtım kampanyası başlatacaklarını söyledi. Avcı, ''Çok şeyler yapıyoruz ama anlatmakta o kadar başarılı değiliz'' dedi.

Avcı, değişimin zorunlu olduğunu, Türkiye'nin bu değişimin dışında kalmaması gerektiğini vurguladı.

-''Hiç aklımıza gelmeyen sabotajlarla da...''

''SBS yerine uygulanacak merkezi ortak sınavları öncesinde yapılan pilot çalışmanın sonuçlarının'' sorulmasına karşılık Avcı, yeni bir sınav icat etmediklerini, sınavların ortak ve denetimli yapılacağını söyledi.

Öğretmenlerin kendi sınıflarında gözetmen olmayacağını, bu şekilde öğrencilerin yardım isteyemeyeceğini anlatan Avcı, sınavlarda soruların merkezden gönderileceğini, cevap kağıtlarının bakanlıkça okunacağını ve bu sınavların telafisinin mümkün olduğunu bildirdi.

''Velilere, 'özel bir gün gibi havaya girmeyin, okula götürmeyin' dedik. Nöbete götürüyor gibi yapmayın'' diyen Avcı, bu sınavın seçilmiş illerde pilotunu yaptıklarını, bölgesel farklılıkların, ulaşım koşullarınının dikkate alındığını ifade etti.

Bu pilot uygulamayla, kendilerinin ve yardımcı olan diğer kurumların performansının test edilebildiğini vurgulayan Avcı, ''Hiç aklımıza gelmeyen sabotajlarla da... Böyle bir uygulamanın yürümeyeceğini göstermek isteyen bir kesimin de var olduğunu maalesef bu pilot uygulama sırasında gördük. Onun için tedbirlerimizi ona göre alıyouz. Hava şartları da zorlamazsa başarılı sınavlar yapacağımızı düşünüyoruz'' diye konuştu.

-''Coğrafi dengeyi sağlamaya çalışıyoruz''

''Ağustos ayında yapılacak 40 bin öğretmen atamasının hangi branşlarda yapılacağı belli mi?'' sorusuna karşılık Bakan Avcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a öğretmen atamaları hakkında yaptığı açıklamalar için teşekkür etti.

Atamalardaki kadro dağılımında daha önceki yöntemlerin uygulanacağını aktaran Avcı, en çok ihtiyaç duydukları alanları belirlediklerini aktardı.

Avcı, şöyle konuştu:

''8. sınıflarda merkezi sorularla yapılan yazılı sınavlarımız var. Bütün 8. sınıfta okuyan çocuklarımız bu yazılılara mümkün olduğu kadar eşit şartlarda hazırlanabilsinler. O derslerde öğretmen açıklarını mümkün olduğunca minimize edelim. Bundan önceki atamada yaptık. Özellikle 6 dersten, 8. sınıf derslerinin boş geçmemesi için atama kontenjlarını ona göre ayarladık. Coğrafi dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Doğu ve Gündeydoğu'da çok açığımız var. Ağustos atamalarında aldığımız kadroların çok büyük bir bölümünü Doğu ve Güneydoğu'ya tahsis ettik.''

Seçim bölgesi olan Eskişehir'e Ağustos ayında yapılan 40 bin öğretmen ataması sonucunda 7 öğretmen gönderildiğine işaret eten Avcı, ''Dolayısıyla bunları coğrafi, aynı zamanda ücretli öğretmen bulabilme, bulamama kapasitelerini hesaplayarak yaptık. Önümüzdeki atamaları da böyle yaparız'' dedi.

-Açık liseye dönüşüm süresi

Bakan Avcı, dershanelerde çalışan öğretmenlerin milli eğitime entegre edilmesi konusuna da değinerek, ''Atama bekleyen öğretmen adayları kendi kontenjanlarından bunun yeneceğini düşünerek itiraz ediyorlar. O ayrı. Dershanelerde çalışan öğretmen ve öğreticiler daha takviye dersleri konusunda. Halk eğitim merkezlerinde, açık liselerde öncelikli değerlendiririz'' diye konuştu.

''Dönüşüme ilişkin bir tarih var mı?'' sorusu üzerine, Avcı şöyle konuştu:

''İki yıl, dört yıl meselesi şuradan çıkıyor. Biz açık lise formülü öneriyoruz. Sektörle yapılan görüşmelerde bize dendi ki, 'açık lise olsak bile ama 9. ve 10. sınıflara öğrenci bulamayız. Bize gelecek öğrenci 11 ve 12. sınıf öğrencisi olur.' Biz de dedik ki, 'bunu iki yıllık düşünelim.' Bazıları da diyor ki 'lise olduğumuz zaman az da olsa 9 ve 10. sınıfa öğrenci geleceği için onları mezun edene kadar bize 4 yıllık bir süre tanınması gerekir.' Bunları çalıştaylarda ilgili paydaşlarla konuşacağız. 2 yıl yeterli olur gibi kanaat var ama bu kanaatin bütün sektör tarafından paylaşılmadığını gösteren söylemler var. 2 ila 4 yıl arasında bir açık lise uygulaması olabilir.''

Bu hafta çalışmalar yapılır ve son alternatifler oluşturulursa konunun önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısına sunulabileceğini ifade eden Avcı, ''Sektör temsilcileri diyorlar ki, 'ocak ayında öğrenci almaya başlarız, önümüzdeki yılı planlarız. Siz eğer ocak ayından itibaren yeni kayıt imkanı vermezseniz, biz özel okula veya açık liseye dönüşüne kadar ciddi manada maddi anlamda zorda kalırız' gibi bir şey var. Bu sorunu bildiğimizi, bu sorun üzerindede çalıştığımızı söylemiş olalım'' diye konuştu.

-''Daha fazlasını bekliyoruz''

Bakan Avcı, ''Kamuoyunda akademik zamlarla ilgili beklenti var. Bu konuda somut bir gelişme var mı?'' sorusu üzerine, somut bir tarih veremeyeceğini, bütçe de gündeme getirildiğini söyledi. Avcı, ''Masanın bu tarafından üniversite hocaları tarafından bakarak daha fazlasını bekliyoruz, talep ediyoruz, çalışıyoruz'' dedi.

''Bakanlar Kurulunda akademisyen kökenli bakan var. Neden bu konuda bir iyileştirme yapılmıyor? Hocalar herhalde para konuşmayı sevmiyorlar?'' değerlendirmesi üzerine Avcı, ''Hocalar çatır çatır para konuşuyorlar da Maliye Bakanı akademisyen değil'' diye konuştu.

-''Copy-paste'' hatası

Panele katılanların da sorularını yanıtlayan Avcı, ''Dönüşen okullara ne kadar yardım yapacaksınız?'' sorusuna karşılık, bügünkü özel okulların rayiçlerini devlet olarak karşılamanın mümkün olmadığını söyledi.

Bu rayiçin çok yüksek tutulduğunu ifade eden Avcı, ''Özel okulları değil, özel okula gidecek öğrencileri finanse edeceğiz.Yapacağımız katkı eğitim talebini finanse etmektir. Özel okullara bunun dışında arsa, kredi kolaylığı, vergi kolaylıkları sağlanması düşünülüyor'' dedi.

Avcı, ''Özel okullara yönlendirilecek burslu öğrenciler için öngörülen miktar, o öğrencinin bize bakanlığa maliyeti. Biz o öğrenciyi kendi okullarımızda okutmak için ne kadar masraf ederiz. Bu da bizim hesabımıza göre ortalama 2 bin 500 lira civarında. Bu da atıl kapasitesi olan bir okul için fena bir rakam değil. Bizim devlet liselerindeki dersliklerimizdeki baskıyı da aşağı çeker diye ümit ediyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

''Taslakta etüt merkezlerinin kapatılacağının yer aldığı, bunun da kes-kopyala hatası olduğu haberleri var. Bu doğru mu?'' sorusu üzerine Bakan Avcı, dershane temsilcilerine dağıtılan taslaklarda ''etüt eğitim merkezlerinin de dönüştürüleceği''nin yer aldığını, bunun ''copy-paste'' hatası olduğunu düşündüğünü ifade etti. Avcı, ''Bizim nihai önerimizde etüt eğitim merkezlerinin kapatılması yok. Herhalde böyle bir hata olmuş'' dedi.

-''Mağdur etmeyeceğiz''

Panele katılan bir dershanecinin ''Yaklaşık 15 yıldır dershanecelik yapıyoruz. Ne özel okula, ne de açık liseye dönüşebilecek pozisyonumuz var. Mağduriyetimizi gidermek için bir çalışma var mı?'' sorusu üzerine Avcı, şunları söyledi:

''Anlattıklarımın içerisinde size de yer bulmamız lazım. Biz dershaneleri, 'filanca kurumun mu, filanca şirketin mi, şu cemaatin mi, bu sivil toplum kuruluşunun mu?' diye bakmıyoruz. Şöyle bir ayrım yapıyoruz. 'Zincir olanlar buna uyabilir' diye düşünüyoruz. Bizim kafamızdaki kategoriler, cemaat dershaneleri ve ötekiler değil. Bizim kafamızdaki kategoriler zincir dershaneler, yani özel okula dönüşebilecek olanlar, özel okula dönüşemeyecek olanlar. Bunu da ikiye ayırıyoruz, açık lise olabilecekler, kurs olabilecekler.''

Avcı, dershaneleri mağdur etmeyecek çözüm bulacaklarını belirterek, mekanları da ayrıca değerlendireceklerini belirtti.

''Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi ile ilgili bir çalışma var mı?'' sorusuna karşılık Avcı, çalışmaların sürdüğünü, dershane tartışmaları nedeniyle bu konunun daha sakin bir zamanda gündeme getirileceğini belirtti.

Bakan Avcı, bir katılımcının ''Ben çocuğumun halk eğitim merkezlerinde, açık liselerde eğitim almasını istemiyorum. Dershaneden memnunum, bu hakkım neden engelleniyor?'' sorusu üzerine, ''Çocuğunuzun bu nitelikte eğitim almasını sağlamak için etüt eğitim merkezlerini muhafaza ediyoruz. Dershane imkanı olmayanlar için de bu imkan var'' yanıtını verdi.

Lise 11 ve 12. sınıflarda dershane talebinin yükseldiğini, oranın yüzde 42'ye çıktığı bilgisini veren Bakan Avcı, dershanelerin de kendi içinde ayrıca sınıflandırıldığını ifade etti.

Avcı, tüm çocuklara mümkün olduğu kadar fırsat eşitiği sağlamak için çalıştıklarını kaydetti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nabi Avcı: 'Coğrafi dengeyi sağlamaya çalışıyoruz'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement