NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, savunma alanına daha fazla bütçe ayrılmasını istedi.
Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen, Başbakan Mark Rutte'nin de katıldığı NATO Parlamenterler Asamblesi'nin (NATOPA) toplantısı, 17 Temmuz'da Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları'na ait uçakta hayatlarını kaybedenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Daha sonra parlamenterlere hitap eden Stoltenberg, savunma alanına ilişkin bütçenin artırılmasını isteyerek "Bu kolay değil ama mümkün. Daha azıyla fazlasını yapamayız" diye konuştu.
NATO'nun günümüzde her zamankinden daha çok desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Stoltenberg, örgütün Galler'deki zirvesinde alınan kararları hayata geçirmek için çalıştıklarını ifade etti.
NATO'nun güçlü bir birlik olarak kalması, bölge istikrarının sağlanması ve Avrupa ile Kuzey Amerika arasında sağlam bir bağ oluşturulması gibi öncelikleri bulunduğunu anlatan Stoltenberg, bu önceliklerin de finansal destekle mümkün olabileceğini dile getirdi.
Stoltenberg, NATO bütçesinde azalmaya giderken, Rusya'nın askeri bütçesinin arttığını belirterek "Barış dönemlerinde bütçenin kısılması haklıydı ama şimdi barışçıl bir dönemde yaşamıyoruz. Bu yüzden kısıtlamaların durdurulması ve yatırım yapılması daha doğru olacak" dedi.
Rusya, Ortadoğu ve Afrika'da çıkan çatışmalara da dikkati çeken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bu kapsamda daha donanımlı silahlı kuvvetlere gerek duyulduğunu söyledi.
Yeni seçildiği görevinde NATOPA üyelerine ilk kez hitap etme imkanı bulduğuna işaret eden Stoltenberg, bunun son konuşması olmayacağını, parlamenterlerle düzenli fikir alışverişinde bulunmayı planladığını kaydetti.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte de konuşmasında, NATO'nun mali durumunun şeffaflaşması gerektiğine vurgu yaptı. Şeffaflık ve kamu desteğinin iç içe olduğunu belirten Rutte, vergi veren halkın paralarının nasıl kullanıldığını öğrenme hakkı olduğunu söyledi. - Hollanda
Son Dakika › Güncel › NATO Parlamenterler Asamblesi Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?