Mısırlı uzmanlar, Etiyopya'nın inşa etmeyi planladığı Hedasi (Rönesans) Barajı sorununun çözümü için alternatif müzakere yollarının denenmesi gerektiğini belirtiyor.
Barajın inşasını ve komşu ülkelere yansımasını AA muhabirine değerlendiren Arap Çevre Uzmanları Birliği Başkanı Mecdi Alam, "Etiyopya iyi niyetini göstermek ve diğer taraflar ile söz konusu meselede uzlaşmak için üçlü komisyon kurulmasını kabul etti. Baraj krizinin çözülemediği durumda Etiyopya'nın Mısır yönetimi ile üzerinde mutabakata varacağı alternatif çözümler sunulabilir" dedi.
Nil Havzası Ülkeleri Uluslararası Forum Başkanı İmad Adli de Etiyopya ile tüm alanlarda işbirliğinin devam edeceğini ve Hedasi Barajı'nın Etiyopya halkı için büyük bir arzu olduğunu dile getirerek, "Bize düşen diğer taraflara zarar vermedikçe, gerçekleştirilecek bu arzunun yanında olduğumuz mesajını vermektir" diye konuştu.
Stratejik Planlama Uzmanı Tümgeneral Muhammed Bilal ise Mısır'ın gücü yetmesine rağmen meseleye askeri bir çözümle yaklaşmasının mümkün olmadığını savunarak, krizin alternatif müzakerelerle görüşülmesi gerektiğini ifade etti.
Öte yandan Mısır, iki ülke arasında ortaya çıkan gerginliğin aşılması için Etiyopya, Mısır ve Sudan'ın oluşturduğu üçlü komisyonun raporunu yetersiz bulmuş, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de Etiyopya'nın inşa etmeyi planladığı Hedasi Barajı kriziyle yakından ilgilenmek üzere milli bir komite oluşturulmasını talep etmişti.
Baraj krizi, Etiyopya'nın Hedasi Barajı'nın inşası öncesi Nil nehrinin kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağının değiştirilmesi çalışmalarına başladıklarını ilan etmesiyle başlamıştı.
Nil Nehri havzası 2,9 milyon kilometrekarelik alanıyla Afrika kıtasının yüzde 10'unu oluşturuyor. Havza ülkelerini Mısır, Sudan, Etiyopya, Eritre, Kenya, Ruanda, Brundi, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturuyor.
Hedasi (Rönesans) Barajı, Nil'in, Mavi Nil kolundaki dört barajdan biri olacak. Nil Nehri'nin yıllık 84 milyar metreküp olan su kapasitesinin 55 milyar metreküplük kısmı Mısır tarafından kullanılıyor. Sudan ise 18,5 milyar metreküp ile kaynaktan en fazla yararlanan ikinci ülke konumunda bulunuyor. -
Son Dakika › Güncel › Nil Sularının Paylaşımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?