PKK'lı Sakine Cansız İçin Tunceli'de Semah Döndüler - Son Dakika
Güncel

PKK'lı Sakine Cansız İçin Tunceli'de Semah Döndüler

PKK\'lı Sakine Cansız İçin Tunceli\'de Semah Döndüler

Paris'te suikast sonucu öldürülen PKK'nın kurucularından Sakine Cansız için Tunceli'de dün akşam,2 bin kadının katıldığı törende semah dönüldü.

08.09.2013 13:51  Güncelleme: 10:52

Paris'te suikast sonucu öldürülen PKK'nın kurucularından Sakine Cansız için Tunceli'de dün akşam, Demokratik Özgür Hareketi (DÖKH) öncülüğünde, 'Bir semah bin kadın, bir Sakine bin kadın' sloganıyla yaklaşık 2 bin kadının katıldığı törende semah dönüldü.

Alevilerin kutsal saydığı Munzur ve Pülümür Çayları'nın birleştiği Gola Çetu Ziyareti'nde dün akşam düzenlenen törende BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP Milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Sebahat Tunceli, BDP'li Tunceli Belediye Başkanı Edibe şahin, çevre ilçelerden gelen belediye başkanları ile Sakine Cansız'ın annesi Zeynep Cansız ve babası İsmail Cansız ile çok sayıda kadın katıldı.

KIŞANAK, BARIŞ İÇİN MUM YAKTI

Semah öncesi törene katılanlar toplu olarak Sakine Cansız'ın mezarına yürüyerek karanfil bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulundu. Grup taha sonra semah yapılan alana geldi. Gola Çetu Ziyareti'ne gelen kalabalık grup, ziyaret üzerinde mum yakarak dua etti. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Gola Çetu Ziyareti'nde mum yakarken, "Halkımız için barış gelsin, barış dileklerimiz kabul olsun" dedi. Sakine Cansız'ın annesi Zeynep Cansız da evde pişirdiği ve 'Niyaz' denilen yağlı ekmeği törene katılanlara dağıttı. BDP milletvekilleri de 'Niyaz'dan lokma aldı.

Gültan Kışanak yaptığı konuşmada, "Ben bu ziyaretimizde barış için mum yaktım. Hızır bu barış mücadelemizde halkımıza yardımcı olsun. Halkımızın barış dileklerinin gerçekleşmesi için mum yakarak dua ettim. Dağıtılan lokmadan aldım. Buradan bir kez daha söylüyorum; Allah halkımızın, barış isteyen, çözüm isteyen halkımızın yardımcısı olsun. Hızır barış isteyenlere yardımcı olsun. Umarım barış dileklerimiz kabul olur" dedi.

"DERSİM ALEVİLİĞİ'NE ASİMİLASYON POLİTİKALARI"

DTK Genel Başkan Yardımcısı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, "Dersin Aleviliği üzerindeki asimilasyon politikalarının devam ediyor. Ancak, Dersim sahipsiz değildir. Sakine'nin arkadaşları olarak, Dersim'e yönelik yapılan bu planları, Sakine yoldaşın mücadelesi ışığında boşa çıkaracağız" dedi.

Paris'te saldırıda öldürülen 3 Kürt kadın siyasetçinin sıradan hedef seçilmediğini ileri süren Aysel Tuğluk, "Katliam, 3 Kürt kadın siyasetçi şahsında, Kürt halkına yönelik gerçekleştirilmiştir. Kurtuluşu kadının özgürlüğünden geçtiğini gören ve bunun için mücadele eden sayın Öcalan'ın yoldaşı Sakine, kadın özgürlük mücadelesinin mihveri olmuştur. Bu nedenle egemenler, Kürt kadınının kurtuluş mücadelesine kurşun sıkmıştır" diye konuştu.

Sakine Cansız'ın, Seyit Rıza'nın ve Zarife'nin intikamını alan bir evlat olduğunu ve Dersim halkına yönelik asimilasyon politikalarını boşa çıkardığını ileri süren Tuğluk, "Sakine'nin katledilmesi ikinci Dersim katliamıdır. Sakine bu kimlikleri taşıdığı için katledildi. Dersim'in sömürgeleştirilmesine boyun eğmedi. Bizler de sömürgecilere direnmeyi, Sakineler'den öğrendik. Bugün Kürt kadınları, bu özgürlük yürüyüşünü başlatmışsa, bunun nedeni Sakine'nin duruşudur, Sakine direnişinin abidesidir" dedi.

Dersim halkının Aleviliğinden ve Kürtlüğünden koparılmaya çalışıldığını da iddia eden Aysel Tuğluk, "Buna da 'Anadolu Aleviliği' diyorlar bazı kesimler ve partiler. Bundan rant elde etmeye çalışıyorlar. Ancak, Dersim sahipsiz değildir. Bizler, Dersim'e yönelik yapılan bu planları, kesinlikle boşa çıkaracağız. Kimsenin ve bazı partilerin burada Aleviler üzerinde rant elde etmesine asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

"CAMİ VE CEMEVİ PROJESİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Aysel Tuğluk, Gülen Cemaati tarafından, Ankara Mamak'ta yan yana yaptırılacak cami ve cem evi projesine karşı olduklarını da belirterek şunları söyledi:

"Bu günlerde cami ve cem evinin bir arada olmasına dair bir proje devreye sokuluyor. Bu çok bilinçli bir politikadır sevgili Dersimliler. Biz her inancın kendi ibadethanesinde, özgürce inancının gereği olan ibadeti yapması gerektiğine inanıyoruz, bunu savunuyoruz da. Ancak cami ile cem evini bir araya getirme projesi, bilinsin ki bir asimilasyon politikasıdır. Aleviler, bu projeyi kabul etmeyecektir, bizler de bunu kabul etmeyeceğiz. Bu proje Aleviler üzerinde uygulanan asimilasyon politikasının bir parçasıdır."

Yapılan konuşmaların ardında Batman Mezopotamya Kültür Merkezi Hasankeyf Orkestra ve korosunun Kürtçe deyişleri seslendirdi. Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen 4 ayrı semah ekibi de Sakine Cansız için düzenlenen törende semah döndü. - Tunceli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel PKK'lı Sakine Cansız İçin Tunceli'de Semah Döndüler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement