"Şizofreni Serüveni" Sergisi Beşiktaş'ta Açıldı - Son Dakika
Güncel

"Şizofreni Serüveni" Sergisi Beşiktaş'ta Açıldı

"Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni" sergisi Abdi İbrahim Otsuka'nın katkılarıyla Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde kapılarını açtı.

04.03.2016 11:54  Güncelleme: 11:58

"Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni" sergisi Abdi İbrahim Otsuka'nın katkılarıyla Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde kapılarını açtı.

Abdi İbrahim Otsuka açıklamasına göre, şizofreni konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen "Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni" sergisi yoğun ilgi üzerine Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi Çağdaş Sanat Galerisi'nde yeniden ziyaretçilerle buluştu.

Türkiye'de ilk olan sergiyi ziyaret edenlerin, bir şizofreni hastasının, hastalığın en yoğun döneminde neler hissettiğini deneyimlemesine imkan veren Empati Kabini bulunuyor. Tamamen gürültüden yalıtılmış ve karanlık olan bu kabinde şizofreni hastalarında sıkça görülen görsel ve işitsel halüsinasyonların canlandırmaları yapılarak, onların neler yaşadıklarının ve hissettiklerinin daha iyi anlaşılabilmesi ve hastalarla empati yapılabilmesi amaçlanıyor.

Sergide bulunan Dönen Yatak ve aynalar da ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Dönen yatak, bilimsel kanıtların bulunmadığı ve hekimlerin ellerindeki tedavi yöntemlerinin kısıtlı olduğu dönemde, şizofreni hastalarının tedavi amacıyla nelere maruz kaldığını gösteren iyi bir örnek olarak öne çıkıyor.

Her 100 kişiden birinde görülebiliyor

Açıklamaya göre, 1850'lerde şizofreni tedavisinde kullanılmış olan bu yöntemde, hasta dönen bir mekanizmaya bağlı yatağa yatırılıyor ve bağlanıyordu. Daha sonra yatağın hızla döndürülmesiyle oluşan merkezkaç kuvvetiyle beyindeki kan basıncının artması ve hastanın dengesinin tekrar sağlanabilmesi amaçlanıyordu. Hastada bu sırada bulantı, boğulma hissi, korku ve bilinç kaybı gibi etkiler görülebiliyordu. Sergide, ziyaretçilerin bu deneyimi yaşayabilmeleri için daha yavaş dönen temsili bir mekanizma bulunuyor.

Ayrıca, sergi alanına dağınık olarak yerleştirilen insan formunda kesilmiş aynalarla, ziyaretçilere şizofreninin cinsiyet, ırk, kültür, eğitim, sosyal ve ekonomik sınıftan bağımsız olarak, herkesin hayatında bir olasılık olarak bulunduğu, toplumda yaklaşık her 100 kişiden birinde görülebildiği hatırlatılıyor.

Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni" sergisi, 31 Mart'a kadar Pazartesi günleri hariç 10.30-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.

"Toplumda var olabilmeleri için 'görmezden gelmeyelim' diyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Abdi İbrahim Üst Yöneticisi (CEO) Süha Taşpolatoğlu, Abdi İbrahim'in kurulduğu günden bu yana kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerini asli faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini belirtti. Serginin gördüğü yoğun ilgiden dolayı memnun olduklarını dile getiren Taşpolatoğlu, şunları kaydetti:

"Abdi İbrahim olarak 104 yıldır ülkemiz için fayda oluşturacağına inandığımız pek çok sosyal sorumluluk projesine imza attık. Sergimizi geçtiğimiz yıl 10 bin kişi ziyaret etti. Dünyada yaklaşık 51 milyon, Türkiye'de ise 400-600 bin şizofreni hastası olduğu belirtiliyor. Bu rakam tanısı konmuş hastalardan oluşuyor. Toplumsal baskıdan çekindiği için hastalığını gizleyenleri de düşündüğümüzde ortaya oldukça ciddi bir rakam çıkıyor.

Şizofreni hastaları ve aileleri, hastalığın yanı sıra toplumun ön yargıları ile de savaşmak zorunda. Abdi İbrahim Otsuka olarak biz de hayata devam etmek isteyen şizofreni hastalarına dikkat çekebilmek ve onların toplumda var olabilmelerini desteklemek amacı ile 'görmezden gelmeyelim' diyoruz. Sergimizi Türkiye'nin farklı illerinde de sergiledikten sonra Japonya'dan başlayarak dünyaya açmayı hedefliyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Şizofreni Serüveni' Sergisi Beşiktaş'ta Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement