Soma Faciası Sonrasında İş Sağlığı Ve Güvenliği - Son Dakika
Güncel

Soma Faciası Sonrasında İş Sağlığı Ve Güvenliği

Soma Faciası Sonrasında İş Sağlığı Ve Güvenliği

Soma Maden Ocağı Faciası sonrasında gündemin birinci sıraya yerleşen İş Sağlığı ve Güvenliği konusu oldu.

06.06.2014 09:24  Güncelleme: 10:50


6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuatlar bundan sonra daha sıkı denetlenecektir…
Ülkemizde çalışanlarla ilgili iş sağlığı ve güvenliği alanında neler yapılmaktadır?

İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanın görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesini ifade eder.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verilerine göre, her gün yaşanan yaklaşık 1 milyon iş kazası dünya genelindeki gayri safi hasılanın en az %5'ini almaktadır. İş kazası ve meslek hastalıkları sonucu her yıl 2.3 milyon insan ölmekte ve çok daha fazla insan ise çalışamaz hale gelmektedir…

Ülkemizde ise SGK verilerine göre yılda ortalama 60 binden fazla iş kazası ve sonucunda 1500'e yakın çalışanımız hayatını kaybetmektedir. Bu rakamlarla maalesef nüfusa oranla açık ara dünyada 1. Sıradayız. Ölümlü kazalarımız Avrupa ortalamasının 6 katıdır. Bu sebeple ülkemizin gayri safi milli hâsılasının 50 milyar TL'sinin kaybedildiği tahmin edilmektedir. Kaybedilen insanların ise telafisi mümkün olmamaktadır.

Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği için alınacak tedbirler, bir maliyet olarak değil, iş yerlerinin daha huzurlu, çalışanların daha mutlu ve işletmelerin daha verimli olabilmesi için bir öncelik olarak görmek gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliğini kuralcılıktan ibaret bir yaklaşımdan ziyade, iyileştirici ve önleyici bir anlayışı esas almalıyız. İş sağlığı ve güvenliği kanununu uyulması gereken bir mecburiyetten ziyade kul hakkını gözeten vicdani bir sorumluluk olarak görmek gerekmektedir. Ancak böyle bir kültür oluştuğu takdirde, bu konuda sürekli bir iyileşme ve gelişme ortamı sağlanabilecektir.

Tüm işverenleri ve çalışanları kapsama altına alan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile İş Güvenliği Uzmanı, İş Yeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli ile işletmelerin anlaşarak İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmaların yürütülmesi sağlanmıştır.

İşveren çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin veya hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdürler.

İşyerleri iş sağlığı ve güvenliği kapsamında kimlerden hizmet alabilir?

- Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB)' den hizmet alabilirler. Ancak bir hizmet işletmesi seçiminde referanslarının ve iş kalitesinin kontrolü çok önemli aksi takdirde sadece fiyata bakarak firma seçme yaklaşımının sonucu mağduriyet olmaktadır. Efor OSGB bu anlamda yüzlerce firmaya sunduğu katma değerli hizmetleriyle iş sağlığı ve güvenliğinde doğru çözüm ortağıdır.

İşveren İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu kapsamında hizmet almaz ise yaptırımlar nedir?

Kanun kapsamında hizmet alma zorunluluğu olan işletmeler bu hizmetleri almamaları durumunda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda belirtilen cezai yaptırımlarla karşılacaklardır. Ayrıca örnek verilecek olursa ölümlü bir iş kazası sonrası işveren tazminatlarla, kanunda belirtilen cezalarla karşılacak olup, bunun yanında hapise girme durumu ile de karşı karşıya kalması da muhtemeldir.

İşyerlerinde çalışma hayatının teftişinde, iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi için iş müfettişleri görev alaca. Kanuna aykırılığın tespiti halinde caydırıcı cezalar uygulanacaktır.

Örneğin OSGB'den hizmet alması gereken ve almayan bir işveren, yükümlülüğünün başladığı günden itibaren her ay için 14 bin TL para cezası ödemek zorunda kalacaktır.

Ölümlü iş kazalarının ise bedeli çok daha ağır olmaktadır. Ülkemizde ve dünyada özellikle Maden, İnşaat, Tersahaneler gibi çok tehlikeli sınıfta yer alan sektörlerde iş kazaları daha fazla gerçekleşmektedir.

Ülkemizde işletmeler gerekli önlemler alıyorlar mı?

Bu çalışmalar bir kültür meselesi ise ülkemiz, işverenler, çalışanlar, toplum tam olarak hazır değillerdir. Elbette doğru bir şekilde uygulanan firmalar olduğu gibi uygulanmayan firmaların sayısı daha fazladır. Bunda ki etken nedenler ekonomi, piyasaların durumu,kalifiye olmayan personellerin çalıştırılması,işletme başlangıcında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir çalışmanın yapılmaması gösterilebilir.

Türkiye madenciliğin hayata geçtiği 1935 yılından bugüne 3000'den fazla çalışanımız hayatını kaybetti çok daha fazlası ise çalışamaz hale geldi… En son Manisa- Soma Kömür Madeni İşletmelerinde 301 çalışan aynı kazada hayatlarını kaybetti. Ateş düştüğü yeri yakar, yakınları ölen işçilerin aileleri perişan olmaktadır…

Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının %98' i, meslek hastalıklarının %100' ü önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için maalesef her yıl iş kazaları ve meslek hastalarından dolayı birçok ülke nüfusuna denk insan topluluğu hayatını kaybetmektedir.

Meslek hastalıklarında son durum nedir peki? Çalışanlar en çok hangi mesleki hastalıklara yakalanıyor?

Meslek hastalıkları, işin niteliğine göre ya da çalışma koşullarına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardır. İşyerlerinde iş güvenliği tedbirleri alınmadığı için her yıl 80 bin kişinin meslek hastalığına yakalandığı ve 2 bin kişinin ise bu nedenle erkenden ölüp gittiği hesaplanmaktadır. Kayıtlar çok sağlıklı tutulmadığı için net rakamlara malesef ulaşılamamaktadır. İşverenler ve çalışanlar sağlıklı çalışma yerleri konusunda gereken önemi göstermiyor. Gerekli önlemlerin alınması suretiyle meslek hastalıkları %100 oranında engellenebilmektedir.

Eğer gerekli önlemler alınmazsa malesef her mesleğin kendine özgü bir hastalığı oluşmaktadır. Tekstil söktöründe çalışan birçok işçi tozdan kaynaklı olarak akciğer hastalıklarına yakalanıyor. Kimyasal üretim yapan fabrikalarda çalışan işçiler kanser yada cilt hastalıklarına maruz kalıyor. Banka yada çağrı merkezi gibi yerlerde çalışanlar depresyon geçirebiliyorlar. Gürültülü ortamda çalışanlar duyma yetilerini kabediyorlar. Ayakta iş yapanlar varies olabiliyor. Uçucu madde gibi malzemelerle üretim yapan, deri yada plastic fabrikalarında çalışan işçilerin ciğerleri günden güne hastalığa yakalanıyor. Madenlerde ve metal sektöründe çalışanlar tozlar nedeniyle akciğer kanseri olmaktalar. Kot taşlama işçileri silikozis hastalığı sonucu ölmektedir. Ayrıca vardiyalı çalışma biçimi de uyku ve sindirim bozukluğuna, unutkanlık ve sinir sisteminde hasarlar oluşturmaktadır.

EFOR İş Sağlığı ve Güvenliği'ni tanıyabilir miyiz?

EFOR İş Sağlığı ve Güvenliği Ltd. Şti; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen iş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri ve sağlık personelleriyle, iş yerlerinin "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu"nun gerekliliklerine göre risk değerlendirmesini, tehlikelerin tanımlamasını ve tehlikelerin ortadan kaldırılması ve risklerin kontrol altına alınmasını sağlamak için çalışmalar ve eğitimler yapmak amacıyla kurulmuştur. Bünyesinde 30 yılı aşkın süre deneyimi olan mühendis ve hekimleri bulunmaktadır.

EFOR İş Sağlığı ve Güvenliği Ltd. Şti; T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Tarafından 927 Belge Numarası ile Ortak Sağlık Güvenlik Birimi olarak yetkilendirilmiştir.

EFOR İş Sağlığı ve Güvenliği Ltd. Şti; iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri "İş Güvenliği ve İş Sağlığı" mevzuatını uyulması gereken bir mecburiyetten ziyade, çalışanların güvenliğini ve sağlığını destekleyen, verimi ve kaliteyi artıran bir araç olarak görmesi gerektiğine inanmakta ve hizmetlerini bu bilincin verdiği sorumluluk anlayışı ile yapmaktadırlar.

EFOR İş Sağlığı ve Güvenliği Ltd. Şti;

- İş sağlığı ve güvenliği konusunda deneyimli ve uzman kadrosu,
- 1999 yılından bugüne gelen Kalite Yönetim Sistemleri Danışmalığı tecrübesi,
- Danışmanlık hizmeti verilen yüzlerce müşteriden kazanılan bilgi birikimi,
- A, B, C sınıfı iş güvenliği uzmanları ve deneyimli iş yeri hekimlerinden oluşan, kalite ve sorumluluk bilincine sahip, 30 kişilik tecrübeli kadrosu,
- ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi çerçevesinde, müşteri memnuniyeti odaklı çalışması,
- Kaliteli hizmeti ve uygun fiyat politikasıyla sunması ile sektöründe en çok tercih edilen şirketlerden birisidir.


Efor OSGB olarak Firmalara ne tür hizmetler veriyorsunuz?
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde ve Firmalara katma değerli üretme ilkesiyle;
- İş Güvenliği Uzmanlığı, İş Yeri Hekimliği ve Diğer Sağlık Personeli hizmeti,
- Risk Değerlendirmesi, Acil Durum Planı Hazırlanması ve İSG Eğitimi verilmesi,
- Mobil Sağlık Hizmeti, İlk Yardım Eğitimi ve Yangın Eğitimi,
- Periyodik Kontroller ve Ortam Ölçümleri hizmetleri vermekteyiz.
www.eforosgb.com web sitesi üzerinden şirketimiz, hizmetlerimiz ve referanslarımız hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Savaş Gümüş, size tanıyabilir miyiz?
Son 15 yıldır kalite yönetim sistemleri ve patent danışmanlığı yapmaktayım.
Bugüne kadar 5 binden fazla firmaya hizmet verdim.
Efor İş Sağlığı ve Güvenliği Şirketinin kurucusuyum.
Kaliteli ve katma değerli hizmetler sunma ilkesiyle çalışmaktayım .

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Soma Faciası Sonrasında İş Sağlığı Ve Güvenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement